7 veidi, kā mēdzam savas maltītes padarīt neveselīgas

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: Depositphotos

Neatkarīgi no mūsu kulinārajām prasmēm katrs mēdz pieļaut kļūdas, kas padara ēdienu neveselīgāku un pat kaitīgu organismam. Noskaidro, no kādām darbībām virtuvē būtu jāatsakās.

Nepareiza eļļas izmantošana

Vai tu izmanto tikai veselīgo olīveļļu? Varbūt kokosriekstu? Bet vai zināji, ka katrs eļļas veids var būt vienlaicīgi veselīgs un arī kaitīgs? Viss atkarīgs no izmantošanas. Pirms pērc lielu iepakojumu savas iecienītās eļļas, der atcerēties, ka katrai no tām ir savs karstuma punkts, kurā tā sāk degt, skaidro "Postimees".

Tiklīdz tas notiek, labvēlīgie tauki tiek iznīcināti, tiek atbrīvoti kaitīgie brīvie radikāļi. Rafinētām eļļām ir augstāks dūmu punkts (brīdis, kad eļļa sāk degt) nekā nerafinētām eļļām.

Tā, piemēram, extra virgin olīveļļu nav ieteicams izmantot cepšanai, jo tā sāk degt jau 160 grādu karstumā. 

Kad iegādājies eļļu, noskaidro, kādam nolūkam tā paredzēta, un nedari pretējo.

Fritēšana

Cepšana lielā eļļas daudzumā pat veselīgākos ēdienus (piemēram, dārzeņus vai liesu gaļu) pārvērš par kaitīgo taukvielu "bumbu". 

Ja tev tiešām patīk cepti ēdieni, iegādājies grilu. Tas ļauj gatavot bez taukvielām un minimāli ietekmē produktus.

Foto: Depositphotos

Gaļas sadedzināšana

Nepietiekami izcepta vai izvārīta gaļa ir kaitīga, taču pilnīgi nelietderīga ir arī pārgatavota, apdegusi gaļa.

Kaitīgie savienojumi, kas veidojas apdegušajā gaļas garozā, palielina vēža risku. Tāpēc izvairies no regulāras gaļas gatavošanas virs atklātas uguns. Gaļu vari biežāk apgrozīt, bet, ja kāds gabaliņš apdedzis, nekautrējies visu piedegušo nogriezt nost. 

Pārāk daudz sāls

Ieteicamā sāls diennakts norma ir aptuveni 1 tējkarote (5 g), tomēr lielākā daļa cilvēku sāli patērē daudz lielākos apjomos, pat 2 ēdamkarotes dienā. 

Mēs esam tik ļoti pieraduši pie sāls, ka mūsu garšas kārpiņas to jūt tikai tad, kad tas jau ir pievienots ievērojamā daudzumā. Tas notiek arī tāpēc, ka šodien produktos (piemēram, desā) tiek pievienots liels daudzums šīs garšvielas. Gatavojot centies sāli lietot mazākos daudzumos.

Pārāk daudz cukura

Dienas cukura norma ir 5 tējkarotes. Tikai daži spēj iekļauties šajā apjomā, lielākā daļa patērē daudz vairāk. Galvenais vaininieks ir deserti, bet cukurs bieži tiek slēpts pat produktos, kuros no pirmā acu uzmetiena tam nevajadzētu būt, - mērcēs (kečupā tā ir daudz), pārstrādātos produktos un medū. Visi no tiem palielina insulīna līmeni asinīs un veicina diabēta attīstības risku. Kūku un saldumu vietā vairāk ēd augļus. Ja receptē ir norādīts daudz cukura, eksperimentē un samazini daudzumu. Bieži vien deserti kļūst baudāmāki, kad nav tik saldi.

Pusfabrikāti un gatavs, veikalā nopērkams ēdiens

Darbdienās dažreiz nepietiek laika vakariņu pagatavošanai, un pusfabrikātu vai jau gatavu ēdienu baudīšana šķiet ļoti vilinoša ideja. Patiešām, vairumā gadījumu tie vienkārši jāuzsilda mikroviļņu krāsnī vai jāuzcep cepeškrāsnī. Bet bieži vien šāds ēdiens satur daudz kaitīgu piedevu un konservantu. Ja joprojām gribi iegādāties tieši šādu ēdienu, uzmanīgi apskati iepakojumu un izvēlies produktus, kuru sastāvs tev ir saprotams un nerada nekādas bažas.

Pārtika ar zemu tauku saturu

Mūsdienās taukus vairs neuzskata par ienaidniekiem. Jau sen ir pierādīts, ka ir veselīgi tauki (piemēram, taukskābes, kas atrodamas zivīs un avokado). Neskatoties uz to, daudzi turpina patērēt produktus bez taukiem vai ar zemu to saturu, kas ir kaitīgi. Tauki ir ķermeņa enerģijas avots, aizsardzības līdzeklis orgāniem, ietekmē imūnsistēmu un metabolismu, kā arī palīdz vitamīnu A, D, E un K absorbcijai. Protams, ar taukiem nevajag pārspīlēt, bet no tiem pilnībā izvairīties arī ne. 

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu