Mākslīgā sāta sajūta: produktu saraksts, kuru dēļ gribas ēst vairāk

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: Depositphotos

Daži ēdieni var ietekmēt ķermeni tā, ka mums tūlīt atkal radīsies vēlme kaut ko apēst. Radīt sāta sajūtas ilūziju ir ļoti viegli.

Ir virkne produktu, kas pastiprina kuņģa sulas ražošanu, kā arī paaugstina glikozes līmeni, raksta "Limon.postimees".

Šie faktori lielā mērā ietekmē kuņģa darbību, kas pēc neilga laika signalizē par vēlmi ieturēt atkārtotu maltīti. Turklāt maltīte ar samazinātu tauku saturu izraisa pastāvīgu apetīti. Tāpēc diētas laikā mēs nereti jūtam nebeidzamu izsalkumu. Lai uzzinātu palielinātas apetītes cēloni, izveidots produktu saraksts. Iespējams, turpmāk vēlēsies ēst ko citu, lai kontrolētu savas ēšanas reizes un tik bieži nejustos izsalcis.

Āboli

Tie ir vieni no labākajiem diētiskajiem augļiem, bet tajā pašā laikā tie rada reālas briesmas. Fakts ir tāds, ka āboli liek pastiprināti ražot kuņģa sulu, kas nozīmē, ka tie izraisa apetīti. Īpaši tas attiecas uz zaļajiem augļiem un citiem skābiem ēdieniem, piemēram, citronu, apelsīnu, kāpostiem. Tie kairina gļotādu, tādējādi veicinot kuņģa sulas ražošanos.

Olu baltumi

Tajos gandrīz vispār nav kaloriju un tauku, tāpēc šo produktu ieteicams lietot diētas laikā. Daži atsakās no dzeltenuma, kas satur barības vielas un vitamīnus, lai gan sāta sajūtu dod tieši tas. Labākais variants ir ēst visu olu nevis tikai baltumu.

Foto: Depositphotos

Alkoholiskie dzērieni

"Bada lēkmi" var izraisīt trīs jebkura veida alkoholisko dzērienu porcijas. Šie dzērieni, tāpat kā āboli, pastiprina kuņģa sulas ražošanu, kairina kuņģa gļotādu. Alkohols ietekmē arī noteiktus hormonus, kas izraisa bada sajūtu. Un alkohols samazina ogļhidrātu piegādi organismā, tāpēc ir vērts atteikties vai stingri ierobežot alkoholisko dzērienu patēriņu.

Košļājamā gumija

Daudzi cilvēki domā, ka košļājamā gumija samazina apetīti, bet patiesībā viss ir tieši pretēji. Ilgstoši košļājot, palielinās arī kuņģa sulas ražošana un ir nepieciešams ēdiens. Košļājamo gumiju ieteicams baudīt ne ilgāk kā 2 minūtes. Un neaizmirsti, ka, bieži un ilgstoši to lietojot, var rasties kuņģa un zarnu trakta problēmas. 

Jogurts ar zemu tauku saturu

Zemā tauku satura dēļ kuņģim jogurtu ir grūti sagremot. Tādējādi produkts pārvietojas tālāk caur iekšējiem orgāniem, atbrīvojot vietu jaunam ēdienam. Turklāt jogurtā visdrīzāk ir cukurs, kas palielina glikozes līmeni organismā, radot mānīgu sāta sajūtu. Bet pēc neilga laika izsalkums atkal atgriežas.

Sulas

Sulas ražošanas un apstrādes laikā tiek noņemtas visas uztura šķiedras - pats vērtīgākais, kas ir. Pievienots cukurs, kas paaugstina glikozes līmeni. Dietologi, piemēram, iesaka jaukt sulas ar ūdeni, augļu biezeņiem, olbaltumvielu pulveri vai zemesriekstu sviestu. Šīs piedevas līdzsvaro un saglabā cukura līmeni asinīs, kā arī ilgāku laiku liek just sātu. Un tomēr labāk ir pilnībā atteikties no sulām tetrapakās un priekšroku dot svaigi spiestām. 

Gatavie produkti ar garšas pastiprinātājiem

Pirmie garšas pastiprinātāji parādījās Ķīnā, kur tos pievienoja pārtikai, lai piešķirtu vai mainītu garšu. Tos sagatavoja ar nātrija glutamātu. Tagad lielākajā daļā produktu ir uztura bagātinātājs, kas palielina cilvēka apetīti par aptuveni 40%. 

Miltu izstrādājumi

Ēdot miltus saturošus pārtikas produktus, mūsu asinīs paaugstinās insulīns. Šādi produkti tiek ātri sagremoti, tāpēc atkal rodas izsalkums. Turklāt Spānijas zinātnieki veica pētījumu, kurā viņi atklāja, ka cilvēki, kas dienā patērē divas porcijas baltmaizes, palielina iespējas iegūt lieko svaru pat par 40%. Tāpēc  no kviešu miltiem būtu jāatsakās.

Saldumi 

Saldumi un šokolādes batoniņi arī palielina cukura līmeni organismā. Drīz vien mēs atkal jūtam izsalkumu un vēlamies ēst kaut ko citu. 

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu