Dārzeņu saderība: kuri salātu bļodā draudzējas, bet kuri ne?

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: Depositphotos

Varētu domāt: jo vairāk dažādu dārzeņu salātos, jo garšīgāk un veselīgāk. Daudzveidība ir laba, bet ne visu produktu kombinācija ir tīkama gremošanas sistēmai, vēsta “Postimees”.

Kādas savienības nav ieteicamas?

Salātos vajadzētu izmantot 3-5 dārzeņus. Ja to ir vairāk, kuņģim tos ir grūti pārstrādāt.

Latvietim tas varētu šķist nepieņemami, bet tiek uzskatīts, ka vienos salātos nevajadzētu apvienot gurķus un tomātus. Šāda kombinācija var uzpūst vēderu. Gurķi ir sārmaini, bet tomāti skābi, tāpēc to pārstrādes process un ilgums atšķiras. Bet, ja šāda apvienība tev nesagādā diskomfortu, baudi bez bēdu.

Tāpat kā vienā vagā, tā arī uz šķīvja nesadzīvo pākšaugi. Visas pupiņas un zirņi ir “smaga” pārtika, un to apvienojums var dot nopietnu “triecienu” zarnām. Labākai sagremošanai un absorbācijai nepieciešams C vitamīns, tāpēc pākšaugus iesaka kombinēt ar papriku un tomātiem.

Slikta kombinācija ir arī ziedkāposti, ķirbis, cukini, baklažāni un zaļie zirnīši, bet produkti, kurus noteikti nevajadzētu apvienot, ir tomāti un bietes.

Veselīgas kombinācijas

Centies apvienot dārzeņus, kas aug zem zemes un virs zemes. Labs piemērs ir vinegrets: kartupeļi, bietes un burkāni no zemes apakšas, bet kāposts un gurķi no zemes virspuses.

Ja salātus gatavo no vārītiem dārzeņiem, pievieno svaigus zaļumus, tie papildinās maltīti ar vitamīniem, kas atņemti dārzeņiem termiskās apstrādes procesā.

Garšīgas un veselīgas svaigu salātu kombinācijas:

Gurķis, redīsi un lociņi;

Gurķi, burkāni un ķiploks;

Gurķi, kabacis un sīpols;

Tomāti, paprika un sīpols;

Kāposts, burkāns, paprika un zaļumi;

Kāposts, bietes, burkāns un zaļie zirnīši;

Kolrābis vai burkāns, selerija un ābols.

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu