5 padomi drošai krājumu uzglabāšanai

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: Depositphotos

Lai tirdzniecības iestādes būtu jāapmeklē pēc iespējas retāk, daudzi ir izveidojuši pārtikas krājumus. Labi, bet, lai nekas nebūtu jāizmet, svarīga pareiza uzglabāšana.

“Pārtika jāiegādājas tikai legālās tirdzniecības vietās, kas arī sniedz garantiju, ka produkti būs ar zināmu izcelsmi, atbilstošu derīguma termiņu, iespējama to izsekojamība. Jau tirdzniecības vietā vajadzētu pārbaudīt, vai iepakojums produktu pārvadāšanas laikā mehāniski nav bojāts. Pat mazākā, piemēram, tortiļu iepakojuma plaisa dod iespēju ieplūst skābeklim, mitrumam, tā īsā laikā sabojājot dabīgo produktu,” komentē Santa Maria mazumtirdzniecības mārketinga vadītāja Latvijā Inga Auziņa.

Plauktiem jābūt tīriem

Parūpējieties, lai pārtikas glabāšanai paredzētie plaukti, ledusskapis, trauki būtu tīri. Plauktus vēlams tīrīt reizi mēnesī, izmantojot mitro uzkopšanu un mazgāšanas līdzekļus, kas nav kaitīgi produktiem, veselībai. Pārtiku ievietojiet tikai sausos plauktos.

Foto: Depositphotos

Grupējiet pēc derīguma termiņa

Ja esat iegādājušies vairāk produktu, nekā tuvākajā laikā spēsiet apēst, vērts veikt to revīziju. Apskatieties, kāds ir katra produkta derīguma termiņš, un produktus ar īsāku termiņu nolieciet priekšplānā. Šāda sagrupēšana dos lielāku iespēju, ka produktus ar īsāku derīguma termiņu izlietosiet savlaicīgi.

Iesāktos produktus pārvieto slēgtos traukos

Vislabāk, ja ilgāk glabājamie produkti atrodas oriģinālajā iepakojumā. Ja tomēr sākat kādu no tiem lietot un uzreiz visu neizmantojat gatavošanai, piemēram, nūdeles pārvietojiet slēgtos traukos, glabājiet tumšā vietā! Tādi blakusapstākļi kā skābeklis, mitrums, saules stari paātrina produktu bojāšanos. Turklāt slēgti trauki izslēdz iespēju produktiem piekļūt, piemēram, lidojošiem vai rāpojošiem insektiem, pārtikas produktu kaitēkļiem vai pat grauzējiem. Bieži vien ledusskapi lieki noslogojam arī ar produktiem, kam nav nepieciešams tur atrasties. Piemēram, kokosriekstu pienu vienmēr vajadzētu turēt istabas temperatūrā, nevis ledusskapī, lai tā tekstūra saglabātos vienmērīga. 

Garšvielām piemērotākās ir stikla burciņas ar vāciņu

Garšvielas labāk glabāt vēsā, tumšā vietā – slēgtā veidā.  Vislabāk tās uzglabāt to oriģinālajās stikla burciņās ar slēgtu vāciņu, lai netiktu zaudēts aromāts, garša un citas vērtīgas īpašības. Vieglāk, ja iespējams viegli un ātri orientēties garšvielu krājumā, attiecīgi grupējot salātu, vistas, cūkas, liellopa gaļas vai dārzeņu ēdieniem paredzētās. Garšvielu optimālais glabāšanas periods ir divi gadi, bet vēlāk tās zaudē savu aromātu un ēdienam vairs nesniedz paredzēto garšu un aromātu.

Foto: Depositphotos

Svarīgi saglabāt kafijas aromātu

Kafijas garšu papildina aromāti, kas radīti, rūpīgi veidojot kafijas pupiņu maisījumus un grauzdējot kafiju. Ja kafijas pupiņas vai malto kafiju glabā nepareizi, tās garša un aromāts zūd ļoti ātri. Tāpēc ļoti svarīgi kafiju glabāt pareizi – vienmēr uzglabājiet kafiju oriģinālajā iepakojumā, turiet kafijas iepakojumu cieši noslēgtu, neglabājiet mitrumā, sargājiet to no siltuma avotiem un tiešas saules gaismas!

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu