Mānīgie augļi: kuros ir ne tikai vitamīni, bet arī daudz cukura?

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: Depositphotos

Augļi ir vieni no vitamīnu un minerālvielu avotiem, tomēr dažos no tiem cukura daudzums var būt pat lielāks nekā atsevišķos saldumu veidos. Pārmērīgs to patēriņš paaugstina insulīna līmeni asinīs, veicina nogurumu un svara pieaugumu.

Portālā “Harper's bazaar” apkopots saraksts ar augļiem, kuros ir daudz cukura. Ja šos augļus esi iecienījis, izvērtē apēsto daudzumu:

  • Līčijas (15 g cukura uz 100 g produkta);
  • Mango (14 g cukura uz 100 g produkta);
  • Banāni (12 g cukura uz 100 g produkta);
  • Vīģes (8 g cukura uz 100 g produkta);
  • Saldie ķirši (8 g cukura uz 100 g produkta);
  • Vīnogas (15 g cukura uz 100 g produkta);
  • Ananasi (9 g cukura uz 100 g produkta);
  • Žāvēti augļi (50 g cukura uz 100 g produkta).

Ja šos augļus jau iekļauj vai plāno iekļaut savā ēdienkartē, lūk, kas tev būtu jāzina.

1. Viena ieteicamā žāvētu augļu porcija ir izmērāma ar tavu sauju. Ar to pilnībā pietiek, lai nomāktu izsalkumu un atjaunotu enerģijas rezerves.

2. Ja spēj ēst ar mēru, tad augļi ir laba izvēle vakara maltītēm un vēlākām uzkodām. Banāns pirms miega būs daudz veselīgāka izvēle nekā karbonāde ar ceptiem kartupeļiem. Vienmēr vajag atcerēties par apēsto daudzumu.

Piemēram, ir ļoti viegli notiesāt puskilogramu saldo ķiršu, bet ideālā porcija ir 200 grami. Puskilograms ir daudz par daudz!

3. Nav kļūda uzskatīt, ka viss, kas nav ūdens, ir ēdiens. Lai arī šis paziņojums ir samērā skaļš un kompromitējošs, ņemot vērā tādu dzērienu kā piens un sulas uzturvērtību, tie būtu jāpielīdzina ēdienam, nevis dzērienam. Jo vairāk tas attiecas uz augļu un dārzeņu smūtijiem, ko nereti papildinām arī ar dāsnu devu jogurta.

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu