Baltas un brūnas vistu olas: ar ko tās atšķiras?

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: Depositphotos

Mīts vai patiesība, ka vistu olas ar brūno čaumalu ir vērtīgākas un veselīgas par baltajām? Un vai taisnība, ka brūnās ir arī izturīgākas Lieldienu kaujās? Atbildes sniedz portāls “Food in my room”.

Balta vai brūna – kas to nosaka?

Atbilde ir pavisam vienkārša, ir dažādas vistu šķirnes, un tieši tas ietekmē izdētās olas krāsu. Vistām ar gaišām spalvām un gaišām ausu ļipiņām ir baltas olas, bet brūnajām vistām ar sarkanām austiņām – brūnas.

Ir arī īpašas šķirnes vistas, kuras šajā iedalījumā neietilpst un dēj olas, kas ir zilganā tonī.

Tiesa gan – veikalu plauktos tādas neatradīsi.

Vai taisnība, ka baltās olas vērtīgākas?

Ir atzīts, ka olas čaumalas krāsa nav faktors, kas norāda uz olas vērtīgumu. Ja runa ir par olas garšu un vērtīgajām vielām tajās – olu čaumala nekādi to visu neietekmē.

Brūnās olas čaumala spēcīgāka: mīts vai patiesība?

Ekspertu viedoklis šajā jautājumā ir vienbalsīgs – čaumalas biezums un izturība abām olām ir vienādi. Tiesa, ir citi faktori, kas var ietekmēt, kāpēc kādreiz vienas olas čaumala spēcīgāka par otru. Galvenais iemesls, kas to ietekmē, ir dējējvistas vecums. Jo jaunākas vistiņas, jo cietāka čaumala būs to olām.

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu