5 diētas, kas var izraisīt D vitamīna deficītu

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: Depositphotos

Kāds ievēro diētu, citam tā jau kļuvusi par dzīvesveidu. Skaidrs ir viens, lai mēs būtu ne vien skaisti, bet arī veseli, uzturam ir jābūt sabalansētam. Ja tas tā nav, organismā var veidoties kādu vielu deficīts, skaidro “Postimees”.

Veģetārā diēta

Visvienkāršākais veids, kā uzņemt labu devu D vitamīna, ir kārtīga pastaiga saulainā dienā. Bet, kā zinām, to saulaino dienu nav tik daudz kā gribētos, un tad palīgā nāk treknas zivis, piena produkti, olas un citi produkti, kas veģetāras un vegānas diētas piekritējiem iet secen. Ja esi šādas diētas piekritējs, atceries, ka tev jāuzmana D vitamīna līmenis un, ja nepieciešams, vitamīns jāuzņem papildus.

Sārmainā jeb pH diēta

Šīs diētas piekritēju galvenais mērķis ir samazināt skābju līmeni organismā, tāpēc priekšroku dod sārmainiem produktiem: augļiem, dārzeņiem, pākšaugiem un graudaugiem. Zivis, olas un piena produkti pieder pie skābo produktu grupas, un no tiem šīs diētas ietvaros izvairās. Tādējādi pakļauj sevi D vitamīna deficītam.

Paleo diēta

Diētas pamatdoma: veselīgākais ir tas, ko vairumā ēda mūsu senie senči: dārzeņi, augļi, zivis, mājputnu gaļa un olas. Tā kā paleolīta laikā liellopu audzēšana nepastāvēja, šīs diētas piekritēji nelieto pienu un tā produktus, kas ir vienkāršākais D vitamīna avots. Tāpēc, ja ievēro šo diētu, palielini trekno zivju daudzumu uzturā, kā arī iekļauj vairāk olas un riekstus, lai vari dabīgi uzņemt D vitamīnu.

Keto diēta

Šī šobrīd ir viena no populārākajām diētām, kuras mērķis ir organismu ievest ketozes stāvoklī (tauki tiek pārvērsti ketonos, kas sniedz organismam enerģiju ogļhidrātu vietā). Ēdienkarte sastāv 75% no taukiem, 25% no olbaltumvielām un tikai 5% ir ogļhidrāti. Tātad arī šeit piena produkti tiek izslēgti. Vairāk jāēd olas un treknas zivis, un ieteikums regulāri pārbaudīt D vitamīna līmeni.

Svaigēšana

Šīs diētas pamats ir svaigi augļi, dārzeņi, termiski neapstrādāti rieksti un sēklas, svaigi pākšaugi un skābpiena produkti. Tomēr ar šādu uzturu nepietiek, lai nodrošinātu pietiekošu D vitamīna daudzumu.

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu