Higiēna virtuvē: vai zini, kādi ir izplatītākie mīti? (4)

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: Depositphotos

Virtuvē tīrība ir obligāta prasība, tomēr ir vairākas lietas, ko daudzi nezināšanas dēļ neievēro, tādējādi rupji pārkāpjot higiēnas normas, skaidro  "Royal Society of Public Health".

Biedrība sastādījusi sarakstu ar piecām lietām, ko cilvēks virtuvē visbiežāk dara nepareizi un kas var apdraudēt ģimenes veselību.

Ja ēdiens neož un izskatās labi, tad to var ēst

Sabiedrībā ir radies absurds mīts: ja ēdiens smaržo un izskatās labi, tad to noteikti var ēst, neskatoties uz derīguma termiņa beigām. Eksperti skaidro, ka kaitīgās baktērijas var būt ēdienā un neietekmēt tā smaržu vai izskatu, tāpēc ir svarīgi vai nu vienmēr uzticēties produkta derīguma termiņam, kas norādīts uz iepakojuma, vai kritiski apsvērt to, cik ilgi un kādā temperatūrā šis produkts jau atrodas virtuvē.

Dzīvnieks var droši šiverēt virtuvē

Ja virtuvē mēdz saimniekot kaķis vai kāds cits dzīvnieks, tad tā ir viena no virtuves higiēnu apdraudošākajām lietām, apgalvo eksperti. 

Dzīvnieki izplata bīstamus patogēnus, tāpēc ir svarīgi savus pūkainos draugus no virtuves turēt pa gabalu.

Vistas gaļa jāmazgā pirms gatavošanas

Zināms, ka ir ļoti svarīgi vistas gaļu pienācīgi termāli apstrādāt pirms ēšanas, jo sešdesmit procenti lielveikalos nopērkamās gaļas satur veselībai kaitīgās kampilobaktērijas, kas organismā izraisa saindēšanos.

Mazgāt vistas gaļu pirms pagatavošanas nedrīkst tādēļ, ka tādā veidā kaitīgās baktērijas var nonākt uz citiem produktiem vai virtuves iekārtas virsmām.

Viens rīks visam ēdienam, kas gatavojas uz grila

Lielākā daļa cilvēku, gatavojot ēdienu uz grila, mēdz izmantot tikai vienu grila lāpstiņu vai spīles, tomēr eksperti iesaka katram ēdienam izmantot savu instrumentu, jo, aizskarot jēlu gaļu, maizi, salātus un citus produktus ar vienu un to pašu instrumentu, var veidoties bīstama baktēriju savienošanās un novest pie potenciālas saindēšanās.

Ēdiena atkausēšana uz virtuves letes

Ēdiens ir jāatkausē lēnām ledusskapī, jo pārāk strauja temperatūras maiņa var novest pie pastiprinātas kaitīgo baktēriju attīstības, skaidro institūta «Good Housekeeping» vadošā pētniece Veritija Manna (Verity Mann).

Komentāri (4)CopyDraugiem Whatsapp Pinterest

Tēmas

Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu