Intervija ⟩ Veronikas stāsts: no gatavošanas prieka līdz grāmatas izdošanai

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: No personīgā arhīva

Mēs ticam veiksmes stāstiem, un arī šis stāsts par Veroniku nav izņēmums. Kā no gatavošanas savai ģimenei un sev par prieku nonākt līdz grāmatas izdošanai? Uzrunājām Veroniku, lai noskaidrotu, kā sākās ceļš līdz tik nozīmīgam notikumam.

Veronikas lieliskās receptes ievērojām jau sen Facebook ēst gatavošanas entuziastu grupā, kur grupas biedri un arī mēs nespējām no tām atraut acis. Zupas, gaļas ēdieni, salāti, kūkas, smalkmaizītes - viss, ko vien sirds varētu vēlēties. 

Pirms kāda laika Veronika dalījās ar priecīgu vēsti - būs recepšu grāmata. Nolēmām Veroniku uzrunāt, lai uzzinātu, kāda ir panākumu atslēga un kā veidojusies viņas aizraušanās ar kulināriju. 

Vai vari, lūdzu, īsumā pastāstīt par sevi (iepazīstini lasītāju ar to, kas ir Veronika, kur varbūt tevi var satikt).

Līdz pilngadībai dzīvoju Stendē. Tā vienmēr paliks manā sirdī. Savās domās ļoti bieži atrodos tieši tur. Tur pagāja visa mana bērnība un skolas gadi. Pēc  vidusskolas dažus gadus strādāju Talsos, bet tad nolēmu, ka došos uz Vāciju, jo te ir vairāk iespēju nekā Latvijā. Uz Vāciju atbraucu 2006. gadā un sākotnēji plānoju šeit palikt tikai dažus mēnešus, bet tie daži mēneši pārvērtās 14 gados. Man ir divas meitas, kuras ļoti mīlu. Katru gadu mēs lidojam uz Latviju pie mīļajiem radiņiem un izbaudām dzimtenes labumus. Latvija vienmēr būs manas mājas, vienalga, kur es atrodos.

Foto: No personīgā arhīva

Veronika, ikviens, kurš izmanto sociālo tīklu Facebook un ir dalībnieks kādai no populārākajām gatavotāju domubiedru grupām, noteikti ir ievērojis tavas receptes. Pastāsti, lūdzu, kā sākās tava kaislība pret ēdienu un gatavošanu?

Izskatās, ka man tas bija apslēptais talants, jo kūkas cept man nu galīgi nepatika un želatīns mani neklausīja, bet rosīšanās virtuvē gan man patika.

Kāre cept un veidot kūkas un desertus man parādījās ar vecumu. Bieži nekas nesanāca, bet es nekad nepadevos, cepu arvien vairāk un vairāk, līdz to sāku darīt katru dienu.

Mums svētki ir katra diena. Ir jātiecas uz saviem mērķiem, krītot un atkal ceļoties, tad arī viss izdosies. Ticiet sev!

Gatavot garšīgi ir viens, bet apvienot garšu ar izcilu noformējumu ne vienmēr ir pa spēkam pat ļoti prasmīgiem kulināriem – kā tev tas izdodas, kas tevi iedvesmo?

Es pati to tā nesaskatīju, bet ieklausīšanās citu cilvēku komentāros pie maniem postiem (ierakstiem, - red.) gatavošanas grupās iedvesmoja mani turpināt to darīt katru dienu arvien vairāk un vairāk.

Ja godīgi, man dekorēt patīk visvairāk, vienmēr iegrimstu savās domās tik dziļi, ka apkārtējā pasaule tajā brīdī pazūd. Brīžos, kad dekorēju, man ir jābūt vienai. Tad idejas plūst pašas. Daru to, kad lielā meita ir skolā un mazā guļ diendusu, tajos brīžos varu labāk koncentrēties.

Katram gatavotājam ir kāds ēdiens, kuru tas sauc par savu firmas zīmi, – vai arī  tev tāds ir?

Šī recepte man ļoti garšo, labprāt ar to padalīšos.

Par sevi varu teikt tā: ar lielāko prieku gatavoju gaļas ēdienus un salātus, bet no kūkām un desertiem turos pa gabalu. Vai ir kādi ēdieni vai konkrēti produkti, no kuru gatavošanas tu labprāt izvairies?

Nu, es mēģinu neizvairīties,  jo man patīk izmēģināt jaunas lietas. Tas attīsta un dod iespējas pagaršot ko jaunu. Un garantijas nav, ka izdosies. Bet tas mani nebiedē. Tad  ir tikai jāmēģina un nedrīkst padoties. Bet, ja godīgi, man ļoti negaršo Gorgonzolas siers. Man tas Itālijā bija uz picas. Nu nē… paldies!

Jautājums, kas noteikti interesē daudzus, – vai visi tevis gatavotie un līdz šim publicētie ēdieni ir no pašas sastādītām receptēm?

Ne visas receptes ir manas. Publicēju arī to, ko atrodu interneta dzīlēs. Savas receptes, protams, pierakstu uzreiz, lai nekas neaizmirstos. Pierakstu gan tikai tās, kas mums ģimenē garšoja un labi izdevās. Man patīk arī izaicinājumi, kad produktu ir ļoti maz un nav laika iepirkties, pagatavot ko pavisam vienkāršu un gardu. Tad recepte pati rodas prātā.

Kāds, tavuprāt, ir laba ēdiena noslēpums – pareizā recepte, īpašas sastāvdaļas, vizuālais noformējums... varbūt viss kopā?

Kuram gan nepatīk gardi un skaisti paēst! Ēdienam pirmkārt ir jābūt gardi pagatavotam. Ko dos tikai noformējums, ja ēdiens nav gards? Mans firmas noslēpums ir tāds – gatavo ar mīlestību, tad būs kvalitāte un viss pārējais.

Mana īpašā sastāvdaļa ir tumšā šokolāde. Katru dienu pa tāfelītei. Dzīve tā jau dažreiz ir skarba, tāpēc vajag kaut kā sevi palutināt.

Zinām, ka nedzīvo Latvijā, – vai tev pietrūkst klasiskās garšas, varbūt tās visas tomēr ir pieejamas arī Vācijā (kārtīga rupjmaize, siļķe ar biezpienu u.tml.)?

Man ļoti pietrūkst latviešu ēdienu, tie ir paši labākie, ko līdz šim esmu ēdusi.  Es katru dienu gatavoju latviešu ēdienus. Tā, lai mani bērni arī atceras, kas ir latviešu ēdiens. Manām meitām ļoti garšo griķīši. Dažas sastāvdaļas ir nopērkamas arī šeit, tās es arī vienmēr pērku. Pat "Selgas" cepumi te ir un biezpiens tagad arī ir nopērkams. Pēdējā laikā cepu daudzus gardumus ar biezpienu. Vēl man tas nav apnicis.

Vairs nav noslēpums, ka vasarā gaidāms liels notikums – tiks izdota tavu recepšu grāmata. Pastāsti, kā nonāci līdz šai idejai - pati vai varbūt tevi uzrunāja kāda izdevniecība? Vai process nav sarežģītāks, atrodoties ārzemēs?

Pati vēl nespēju noticēt, bet tā ir. Viss rit pilnā sparā. Pat brīvdienas ir aizņemtas. Pati receptes arī vēl taisu. Doma bija 45 receptes, bet man to būs krietni vairāk.

Mani vairāki cilvēki ir mudinājuši, ka vajadzētu beidzot izdot recepšu grāmatu, tad būtu visas receptes vienuviet un nebūtu nekur jāmeklē, kad rastos vēlme izcept kaut ko gardu.

Mani viena mīļa persona sakūdīja uz to, sakot, ka it kā būtu beidzot pienācis laiks savai recepšu grāmatai. Sarunāju visas lietas ar izdevniecību. Tad nu ķēros klāt un sāku veidot receptes. Attālums netraucē, viss tiek darīts telefoniski vai ar e-pasta palīdzību.

Kad varēsim to sagaidīt grāmatnīcu plauktos?

Grāmata būs vasaras sākumā, īstais datums vēl nav noteikts, bet, kad būs, tad es ziņošu par jaunumiem.

Padalīsies ar noslēpumu – kādas receptes varēsim atrast pavārgrāmatā? Vai grāmatā gaidāms kāds īpašs pārsteigums?

Grāmatā varēs atrast tikai saldumu receptes. Sākot ar kūkām, tortēm, līdz desertiem un cepumiem. Būs atrodams viss, ko sirds kāro. Un katram būs pa spēkam tās īstenot. Nevēlos visu atklāt, lai paliek pārsteigums.

Ko tu gribētu vēlēt tiem, kas gatavo ikdienā bieži, un arī tiem, kas savas kulināra gaitas tikai plāno sākt?

Ja jums pirmajā reizē kaut kas nav izdevies, neatmetiet ar roku. Īstenojiet to, ko esat iedomājušies! Tad tā bauda būs neaprakstāma. Lai jums gatavošana sagādā baudu, un lai jūsu ģimene un draugi ir sajūsmā par jums! Mīliet viens otru!

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu