Domā, ko ēd: 3 ļaunākie skaista auguma ienaidnieki

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: Depositphotos

Nav tādu ēdienu un diētu, kas būtu piemērotas absolūti visiem, kā arī tādu produktu, kas visiem veicina tūlītēju svara pieaugumu. Tomēr dietologi nosauc trīs produktus, kas, viņuprāt, ir mūsdienu cilvēku slaidās figūras galvenie ienaidnieki.

Saskaņā ar jaunu pētījumu, ko veikuši Džordža Vašingtona universitātes zinātnieki, daži pārtikas veidi vairāk nekā citi ir saistīti ar svara pieaugumu. Tas viss ir saistīts ar pārmērīgu šo ēdienu apstrādi ražošanas procesā, kas tiem atņem barības vielas un šķiedrvielas, kā arī provocē ēdājam ātrāku izsalkumu.

Čipsi

Kartupeļu čipsus veido trīs vienkāršas sastāvdaļas - kartupeļi, taukvielas un sāls. Pirmā rūpnieciski apstrādāto produktu problēma ir izmantotās eļļas veids. Vēl viens trūkums ir cepšana, jo cieti saturošu ēdienu gatavošana ļoti augstā temperatūrā izraisa ķīmisku vielu veidošanos, kas vēlāk jau saistās ar pāragras novecošanos un paaugstinātu vēža risku.

Pievienotie sintētiskie garšas pastiprinātāji un aromāti veicina apetīti.

Alternatīva: lai iegūtu veselīgāku čipsu versiju, kartupeļus plāni sagriez, apsmērē ar olīveļļu, pievieno nedaudz jūras sāls un melnos piparus un cep krāsnī vidējā temperatūrā.

Saldumi un deserti

Nav reāli nodzīvot visu savu dzīvi, pilnībā izvairoties no saldumiem. Tomēr vairums cilvēku tos patērē nekontrolēti, ievērojami pārsniedzot apjomu, kas nekaitētu veselībai un auguma aprisēm.

Alternatīva: ierobežo kārumu patēriņu līdz divām reizēm nedēļā. Katru dienu vari izbaudīt vairākus mazus gabaliņus tumšās šokolādes (70%) vai apēst kādu banānu.

Attīrītie graudi

Baltmaize, makaroni, baltie rīsi un līdzīgi produkti, kas gatavoti no šādiem miltiem, negatīvi ietekmē cukura līmeņa dinamiku asinīs, kas galu galā var radīt problēmas ar lieko svaru un ne tikai.

Turklāt tie nedod pietiekamu sātu, kas liek pārēsties, bet, tā kā enerģētiskā satura maz, neilgi pēc tam atkal rodas vēlme uzkost.

Alternatīva: mūsdienās var atrast pilngraudu versijas gandrīz visam - no maizes līdz makaroniem, rīsiem, krekeriem, brokastu pārslām, smalkmaizītēm. Vienkārši izlasi sastāvu un izvēlies atbildīgi.

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu