Ko es daru aplam? 10 izplatītākās olu gatavošanas kļūdas

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: Depositphotos

Vai maz ir iespējams atrast pieaugušu cilvēku, kurš kaut reizi mūžā nav gatavojis olas? Šķiet, nav jau nekā vienkāršāka, kā izvārīt olu vai pagatavot kulteni, bet kļūdas tomēr mēdzam pieļaut. Populārākās no tām apkopojis portāls “Goodhouse”.

Omletes un olu kulteņi

Šie abi ēdieni ir vieni no iecienītākajiem un sātīgākajiem brokastu ēdieniem, recepšu daudzveidībai nav robežu. Pagatavošana neaizņem daudz laika, bet tos var ārkārtīgi vienkārši arī sabojāt. Apskatīsim populārākās kļūdas, lai nekad vairs nav jābauda sausa, pārcepta vai neizcepta omlete.

Foto: Depositphotos

Nedrīkst izmantot čuguna pannas

Pat tad, ja visas pārējās pannas guļ izlietnē un citas pie rokas nav, šo neizmanto. Olas teju tūlīt pielips pie virsmas, un tev nāksies uz pannas atstāt pusi no savām brokastīm, bet pēc tam ilgi mazgāt pannu.

Pārāk liela liesma/karstums

Nesamērīgs karstums ir drošs garants, ka kultenis un omlete būs pārcepti un sausi. Rīkojies pareizi: sakarsē pannu uz vidējas liesmas, tad samazini karstumu, lej olu masu un ļauj tai cepties uz mērenas uguns. Labāk ilgāk pagaidīt, līdz tā gatava, nekā sabojāt savas brokastis.

Olu sajaukšana tieši uz pannas

Šķiet, ka, iesitot olas tieši pannā un tad samaisot, process būs ātrāks? Patiesībā šādi tiek ļoti slikti sajaukti baltumi ar dzeltenumiem, masa ir nevienmērīga un omletē parādās baltumi. Vienmēr olas sakul citā traukā, lai parūpētos par baltumu un dzeltenumu vienmērīgu sajaukšanos.

Par olu ēdienu nedrīkst aizmirst

Kulteņu un omlešu gatavošanās ātrums ir apbrīnojams, tāpēc labāk no plīts neatej un ik pa brītiņam pārbaudi, kas notiek pannā, jo, uz ilgāku brīdi novēršoties, brokastis būs pārceptas.

Nedrīkst atstāt uz plīts

Lai arī plīts izslēgta, tava omlete turpinās gatavoties, jo virsmas joprojām ir karstas. Ja nevēlies, lai tā īsā laikā kļūst nebaudāma, noņem to no pannas un ieliec bļodā ar vāku vai liec uz šķīvja un pārsedz ar foliju.

Vārītas olas

Šādi pagatavotas olas ēdam kā atsevišķu brokastu ēdienu, bet ir lērums recepšu visas pasaules virtuvēs, kas nav iedomājamas bez tām. Izrādās, lai perfekti izvārītu olu, ir jāzina nianses.

Foto: Depositphotos

Olu nedrīkst ievietot verdošā ūdenī

Lielākā daļa šo noteikumu zina un ievēro, bet atkārtošana nekad nenāk par ļaunu. Brīdī, kad no auksta ledusskapja ola nonāk vārošā ūdenī, straujas temperatūras maiņas dēļ saplīst tās čaumala.

Pareiza darbību secība: nomazgā olas, uzmanīgi ievieto tās katliņā, pārlej ar aukstu ūdeni un liec vārīties.

Neļauj ūdenim nemitīgi burbuļot

Domā - kā ola tiek pie pelēka dzeltenuma? Vienkārši – tā notiek, ja to pārvāri. Ļauj ūdenim kārtīgi uzvārīties, bet tad temperatūru samazini un vāri vēl 8-10 minūtes, ja vēlies cieti vārītu olu, bet 5 minūtes, ja mīkstu.

Pēc vārīšanas neatstāj karstajā ūdenī

Vai nu tai pašā katliņā, vai citā bļodā, bet pēc vārīšanas liec olas aukstā ūdenī – apturēsi to tālāku gatavošanos.

Nelobi karstu olu

Ja nevēlies lielāko daļu olas izmest kopā ar tās čaumalu, ļauj tai atdzist!

Pārāk daudz olu vienā katliņā vai mazs katliņš

Ja olu par daudz nepiemērotā traukā, pastāv risks, ka tās neizvārīsies vienmērīgi – kādas būs izvārītas labi, citas pusmīkstas. Ja nepieciešams izvārīt lielu daudzumu olu, izvēlies labi lielu katlu.

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu