Pieci produkti labākai pašsajūtai agrā pavasarī (2)

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: Depositphotos

Ziemas beigās un pavasara sākumā organisms parasti daudz ātrāk iztērē savus enerģijas uzkrājumus, tāpēc ir nepieciešams īpaši padomāt par savu ikdienas uzturu, lai justos moži un dzīvotu pilnvērtīgi, neatkarīgi no tā, kāds laiks ārā aiz loga. Uztura speciāliste ir izveidojusi ziemas sezonas vērtīgāko produktu TOP 5, kas nodrošinās mūsu organismu ar šķiedrvielām un citām vērtīgām lietām, ļaujot pavasari sagaidīt moži un enerģiski!

Pilngraudu auzu pārslas

Jebkurš pilngraudu produkts satur organismam vērtīgās šķiedrvielas un vitamīnus, tāpēc visi pilngraudu produkti ir vērtīgi, taču tieši auzas ir šīs kategorijas preču līderis. Simts grami auzu satur veselus 12 gramus dažādu šķiedrvielu, kas nodrošina normālu zarnu trakta darbību un labvēlīgi ietekmē gan cukura, gan holesterīna līmeņa regulāciju. Auzas ir bagātas arī ar mangānu un B grupas vitamīniem, kas ir ļoti nozīmīgi normālai nervu šūnu funkcionēšanai.

Regulāra pilngraudu auzu produktu iekļaušana uzturā nodrošina fizisko labsajūtu un organisma bioķīmijas līmenī veicina tādu procesu norisi, kam ir pozitīvs iespaids uz mūsu psihoemocionālo stāvokli.   

Čia sēklas

Šis brīnumprodukts mūsu veikalu plauktos ir ienācis pavisam nesen, taču tas strauji iekarojis ne vien dietologu uzmanību, bet arī pircēju atzinību. Čia sēklas ir viens no šķiedrvielām bagātākajiem produktiem, jo 100 grami šo sēklu satur ap 35-40 grami šķiedrvielu, kas visa nepieciešamā dienas deva. Lai gan čia uzturvērtība ir patiesi slavējama, otro, nevis pirmo vietu šis produkts ieņem divu iemeslu dēļ – pirmkārt, mūsu valsts iedzīvotājiem visdrīzāk nepatiks ēst čia katru dienu (atšķirībā no auzu pārslām), jo tas nav ierasts, un otrkārt, šīs sēklas satur arī ļoti daudz veselīgo tauku un līdz ar to kaloriju, tāpēc jāēd ar mēru.

Pākšaugi

Pākšaugi ir olbaltumvielām un minerālvielām bagāti produkti, kas vienlaikus ir arī lielisks šķiedrvielu avots. Turklāt pākšaugi jau sen bijuši mūsu tradicionālās virtuves sastāvdaļa, tāpēc arī mūsdienās par tiem nevajag aizmirst- tie ir vērtīgi un kvalitatīvi!

Dārzeņi, dārzeņi un vēlreiz dārzeņi!

Nav iespējams izcelt vienu pašu vērtīgāko dārzeni, jo gan šķiedrvielu, gan bagātīgā vitamīnu un minerālvielu klāsta dēļ tie visi ir ļoti vērtīgi un mūsu organismam nepieciešami, tādēļ viens no veselīga uztura noslēpumiem slēpjas tieši dārzeņu dažādībā! Ziemas sezona kā reiz ir tā, kad ir vērts atmest arī seno aizspriedumu, ka nu jau rudenī novāktie produkti ir kļuvuši “tukši” nekā laba tajos vairs nav!

Tieši pretēji - ziemā dārzeņi ir vieni no vērtīgākajiem pieejamajiem produktiem! Ēdiet tos gan svaigus, gan dažādi pagatavotus, un izmantojiet arī saldētos dārzeņus – arī tie ir tikpat vērtīgs uzturvielu avots!

Bumbieri

Ēdot augļus, jāievēro tieši tas pats princips, kas dārzeņiem – jo dažādāka būs augļu ēdienkarte, jo vairāk dažādu vērtīgu vielu saņemsiet. Šķiedrvielām bagātākās, protams, ir svaigas ogas, taču ziemas periodā tās ir grūti pieejamas, tādēļ augļu līdera gods šajā gadalaikā viennozīmīgi jāpiešķir bumbieriem – tie ir bagāti šķiedrvielām un pieejami visu gadu!

Ieteikumos dalījās uztura speciāliste Jevgēnija Jansone.

Komentāri (2)CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu