Kļūdās arī prasmīgākās saimnieces: vai zini, kā pareizi jāmazgā trauki?

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: Depositphotos

Šķiet, ka trauku mazgāšana ir tikai ikdienas rutīna, pie kuras esam pieraduši kopš bērnības. Bet, neskatoties uz gadu praksi, pat pieredzējušas mājsaimnieces šeit bieži pieļauj nopietnas kļūdas, raksta krasotka.postimees.

Bezrūpīga attieksme pret trauku mazgāšanas sūkli

Ir pierādīts, ka trauku mazgāšanas sūklis ir patiesa patogēno baktēriju, piemēram, E. coli un Salmonella, audzēšanas vieta. Viss slēpjas tā porainajā struktūrā, kas palīdz efektīvi noņemt ēdiena atlikumus no traukiem un vienlaikus kalpo kā ideāls “patvērums” mikrobiem un pelējumam. Amerikāņu zinātnieku veiktie pētījumi liecina, ka uz parastā sūkļa, ko lietojam tikai dažas dienas, ir gandrīz visi zināmie baktēriju veidi. Tomēr ir vairāki veidi, kā izvairīties no mikrobu uzkrāšanās:

Pirmkārt, pēc katras lietošanas ir ieteicams labi izskalot sūkli un ievietot mikroviļņu krāsnī uz 15–40 sekundēm, atkarībā no iekārtas jaudas. Šī procedūra palīdzēs to dezinficēt un izžāvēt sūkli. Neskatoties uz to, ilgstoši nevajadzētu lietot to pašu sūkli, tas ir drošs ne ilgāk kā nedēļu.

Otrkārt, parasto sūkli var aizstāt ar lupatiņu, kas izgatavota no dabīga materiāla, piemēram, mikrošķiedras vai bambusa. Pēc katras mazgāšanas ar šādu produktu tā arī ir rūpīgi jāizmazgā vai jāuzvāra un jānovieto kādā labā vietā, kur tā var izžūt.

Pārāk daudz putu

Ja, mazgājot traukus, tava virtuves izlietne ir putu mākoņa formā, tad tu ļaunprātīgi izmanto trauku mazgāšanas līdzekli. Trauku mazgāšanas šķidruma reklamēšana nevelti garantē, ka starojošai tīrībai pietiek tikai ar vienu pilienu.

Tiešām, mazgāšanas līdzeklim vajadzētu būt mērenam, jo, lai pilnībā izskalotu bagātīgās putas, ir nepieciešams liels ūdens daudzums. Ja ziepju sastāva daļiņas regulāri paliek uz slikti mazgātu trauku virsmas, kaitīgās ķīmiskās vielas var viegli iekļūt ķermenī kopā ar pārtiku un dzērieniem. Produkta ekonomiska lietošana palīdzēs ne tikai to iegādāties retāk un samazināt ūdens patēriņu, bet arī aizsargās tavu veselību.

Foto: Depositphotos

Aizraušanās ar ūdeni

Mazgājot traukus ar rokām, tiek patērēts daudz vairāk ūdens nekā tad, ja lieto trauku mazgājamo mašīnu. Liels skaits netīro trauku un glāžu var aizņemt līdz 100 litriem ūdens. Daudzi cilvēki tērē pat vairāk, nekā patiesībā nepieciešams. Piemēram, atvērts jaucējkrāns visā mazgāšanas procesā ir īstena izšķērdība, apzinoties pieaugošo saldūdens trūkumu uz Zemes.

Iedomājies, cik daudz dzeramā ūdens vienkārši nonāk kanalizācijā kopā ar tavu naudu, lai samaksātu par ūdens piegādi. Protams, tu vari uzstādīt jaucējkrānu virtuvē ar mazu ūdens plūsmas ātrumu, taču daudz efektīvāk ir izlietnes kanalizācijas caurumu aizbāzt ar aizbāzni, ieliet nepieciešamo ūdens daudzumu un tajā izmazgāt traukus un tekošu ūdeni izmantot trauku noskalošanai.  Tas viss nāks par labu tavam makam un mūsu planētai.

Agresīva ķīmija

Dažādu ražotāju un cenu kategoriju trauku mazgāšanas līdzekļiem ir līdzīga putojošā bāze, ko izmanto arī veļas pulvera ražošanā. Tomēr, izvēloties mazgāšanas līdzekli, ir vērts aplūkot sastāvu. Piemēram, produktus, kas satur triklozānu, dioksānu, balinātāju vai agresīvus antiseptiskus līdzekļus, vajadzētu novietot atpakaļ plauktā, jo tas galu galā var izraisīt ķīmiski izturīgu baktēriju augšanu.

Lai aizsargātu savu veselību, labāk ir pāriet uz videi draudzīgiem mazgāšanas līdzekļiem. Var arī mazgāt traukus ar parastajām ziepēm ar dabīgāko sastāvu, sodu vai citronskābi. Šie drošie, laika gaitā pārbaudītie produkti lieliski tīra traukus, ja tos mazgā tūlīt pēc lietošanas vai iepriekš mērcē.

Netīra izlietne

Ja tu, nomazgājot visus traukus, ar mierīgu dvēseli pamet virtuvi, tad tev vajadzētu nedaudz mainīt savus ieradumus. Precīzāk - derētu atcerēties par regulāru izlietnes tīrīšanu. Neskaitāmi pētījumi liecina, ka mikrobu skaits virtuves izlietnē ievērojami pārsniedz tualeti. Varbūt ir nepatīkami domāt, ka tualetē mazgātie trauki var būt tīrāki nekā tie, kas atrodas uz tavas virtuves virsma, taču situāciju ir diezgan vienkārši noteikt.

Tieši ieradums katru dienu mazgāt un dezinficēt izlietni un tai piegulošās virsmas ar īpašu sadzīves līdzekļu vai sodas un etiķa palīdzību palīdzēs aizmirst par mikrobiem un nepatīkamām tualetes asociācijām.

Aizsprostotas virtuves izlietnes caurules

Vēl viena mājsaimnieču kļūda ir ievietot izlietnē šķīvjus un pannas ar ēdienu pārpalikumiem. Pastāvīgi aizskalojot izlietnē ēdienu,  nepatīkama smaka virtuvē kļūs par mazāko ļaunumu, jo drīz vien nāksies ķerties pie santehniķa palīdzības, jo ūdens izlietni vairs nepametīs. No šādām grūtībām var izvairīties, ja vispirms no traukiem notīra visus pārtikas atlikumus. Tomēr tas var būt sarežģīti daudzbērnu ģimenē, kur tu nevari izsekot katram. Šajā gadījumā, lai novērstu izlietni no aizsērēšanas, palīdzēs īpašs sietiņš (filtrs) notekas caurumam, kas efektīvi notur visus pārtikas atlikumus.

Papildus sietiņa, lai novērstu cauruļu aizsprostošanos, ieteicams periodiski izmantot tam paredzētos līdzekļus, kas attīra trubas. Protams, visefektīvākais, bet dārgākais notekas aizsargāšanas variants ir automātiskā smalcinātāja uzstādīšana, kas var sasmalcināt visu, kas nonāk izlietnē: no dārzeņu mizām līdz papīra salvetēm un kauliem. Ja šādi izdevumi nešķiet par lielu un ar šādu problēmu saskaries regulāri, ir vērts apsvērt šo ideju un tehniski uzlabot virtuvi. 

Lasi vēl:

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu