Vai maizei ir vieta ledusskapī? Plusi un mīnusi (1)

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: Depositphotos

Vai ir iespējams paildzināt maizes kukulīša mūžu, bet reizē saglabāt to mīkstu, aromātisku un garšīgu?

Ierasti maizi uzglabā tām paredzētās maizes kastēs, kas gatavotas no metāla, plastmasas vai koka. Katram materiālam ir savas priekšrocības un trūkumi, koka kastes ir jutīgas pret mitrumu, plastmasas kastēm bieži bojājas mehānismi.

Metāla maizes kaste būs vislabākā izvēle. Tās ir siltumu vadošas un nebojā maizes garšu. Vēl ir varianti iegādāties bērza mizas vai kadiķa kastes (tās gan nav viegli pieejamas) - dabīgas un ar izcilu aromātu. Ievērojot visu noteikumus, ja maizi esi iegādājies svaigu, tā tāda būs vēl aptuveni nedēļu.

Centies katru dienu kasti attīrīt no drupačām, lai izvairītos no baktēriju izplatīšanās. Reizi nedēļā vēlams veikt maizes kastes ģenerālo tīrīšanu, kad tā tiek izmazgāta un kārtīgi izžāvēta. 

Ja cep maizītes un bulciņas mājās, paildzini to uzglabāšanu, ievietojot tās katlā ar vāku un ieliec tur arī ābola šķēli. Šis auglis regulēr mitrumu, tikai neaizmirsti šķēli nomainīt, lai tā tur esot nesabojājas.

Maize ledusskapī - vai vajadzētu to tur uzglabāt?

Ir situācijas, kad maizes ievietošana ledusskapī ir tiešām nepieciešama. Viss ir acīmredzami: tiek iegūts laiks, bet zaudēta garša.

Piemēram, ja brīvdienām vai nākotnei iegādājāties lielu daudzumu maizes, iepriekš minētais jautājums tev ir svarīgs. Ledusskapis var būt lielisks risinājums, it īpaši vasarā. Bet tas viss jādara pārdomāti, jo, ja ledusskapī, kurā mēdz būt nevajadzīgs mitrums, maize var sabojāties pat ātrāk, nekā tas notiktu istabas temperatūrā.

Pareizi uzglabājot, maize var atrasties ledusskapī trīs nedēļas un saldētavā apmēram mēnesi. Turklāt vislabāk ir ledusskapī ir likt svaigu ceptu maizīti. 

Kāpēc ledusskapī nevar ievietot tikko ceptu un vēl karstu maizi? Tvaiks ceļas no maizītes un veido konsedsātu uz iepakojuma, radot izcilu vidi pelējuma audzēšanai.

Tāpat ledusskapī noteikti nevajag likt klaipiņu, kas jau ir sācis bojāties - tas procesu neapstādinās. Turklāt jāatceras, ka maize absorbē apkārtējās smakas. Vislabāk ir izvēlēties atsevišķu trauku.

Kā pareizi uzglabāt maizi ledusskapī

Maizi ievietot ledusskapī bez iepakojuma ir kategoriski aizliegts - ātri bojāsies un izplatīsies baktērijas. Ir jāievēro nosacījumi, lai produkts ilgstoši nebojātos. 

Kādi iepakojumi ir piemēroti veiksmīgai maizes uzlabāšanai ledusskapī?

  1. Plastmasas maisiņš. Tu varat uzglabāt maizi ledusskapī parastā maisiņā ar maziem caurumiņiem. Pēc tam, kad iepakojums pirmo reizi atvērts, maizīte jāapēd vai jāievieto citā, noslēgtā maisiņā ar caurumiņiem.
  2. Papīra maisiņš. Šāds iepakojums nelaiž cauri nepatīkamos aromātus, ka ir svarīgi maizītei.
  3. Auduma maisiņi. Tie novērš pelējuma veidošanos, uztur optimālu mitrumu un uztur produktu svaigu.

Cik ilgi maizīti var uzglabāt ledusskapī?

Nav viennozīmīga laika posma, kas paredzēts maizes uzglabāšanai ledusskapī, jo to ietekmē vairāki faktori: cik sen maizīte cepta, kādā iepakojumā tā ir, kāds ir ledusskapis, kādi produkti ir maizes tuvumā. Vidējais laiks ir no 4 līdz 13 dienām. Šajā laika posmā, ja maizi izņem no ledusskapja, tā jānotieša tajā pat dienā. Ja maizi izņem no saldētavas, to ietecams apēst dažu stundu laikā. 

Centies maizīti iegādāties pārdomāti, lai neveidotos lieli krājumi, jo fakts paliek fakts, ledusskapī un saldētavā uzglabāta maize zaudē gan savu maigo tekstūru, gan arī garšas īpašības. Un, atceries, ja ledusskapī glabāta maizīte tomēr apkalst, nemet ārā, pārvert grauzdiņos vai rīvmaizē.

Lasi vēl:

Avots: Krasotka.postimees

Komentāri (1)CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu