Pētījums: Miljardiem mikroplastmasas daļiņu tasītē tējas

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: Pixabay

Cik ērti ir uzvārīt ūdeni, ievietot krūzē tējas maisiņu, aplej, pagaidi un gatavs sildošs dzēriens. Bet vai spēji iedomāties, ka miljardiem mikroplastmasas daļiņu nonāk tasītē, ko pēc tam baudi? Par atklājumu ir pārsteigti pat zinātnieki, jo šāds daudzums plastmasas daļiņu no viena tējas maisiņa ir šokējošs.

Pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Environmental Science and Technology”, rakstīts, ka viens plastmasas tējas maisiņš, no kura 95 grādu pēc Celsija augstā temperatūrā pagatavota tēja, dzērienā var izdalīt aptuveni 11,6 miljardus mikroplastmasas daļiņu un 3,1 miljardu nanoplastmasas daļiņu.

Mikroplastmasas izmērs ir, sākot no 100 nanometriem līdz aptuveni 5 milimetriem, bet nanoplastmasas daļiņu izmērs ir ap 100 vai mazāk nanometriem liels. Tas ir tūkstoš reizes mazāk nekā cilvēka mata resnums.

Pētījumā zinātnieku komanda izņēma četru dažādu plastmasas tējas maisiņu saturu, kas tika iegādāti Kanādas veikalos, tos rūpīgi izskaloja un iemērca karstā ūdenī. Ūdens vēlāk tika izanalizēts, lai pārbaudītu, vai tajā atrodas sīkas plastmasas daļiņas.

Tiesa, vēl nav īsti skaidrs, kā mikroplastmasa ietekmē cilvēka veselību, tomēr zinātnieki eksperimentā atklāja, ka, lai arī mikroplastmasa nenogalina dafnijas jeb ūdensblusas, tomēr ievērojami kavē to attīstību un uzvedību.

Plastmasas tējas maisiņi ir relatīvi jauns izgudrojums, kas bieži aizstāj parastos papīra tējas maisiņus.

“Es sēdēju darbnīcā, baudot tasi tējas, līdz paskatījos krūzītē un ievēroju, ka tējas maisiņš ir darināts no plastmasas. Man uzreiz radās jautājums: vai tējas maisiņš tējā izdala mikroplastmasas daļiņas,” stāstīja viena no pētījuma autorēm Natālija Tufeņki.

Iepriekšējos pētījumos noskaidrots, ka mikroplastmasa atrodas galda sālī, zivīs, krāna un pudeļu ūdenī. Galda sālī, piemēram, ir vidēji 0,005 mikrogrami plastmasas uz katru gramu.

“Tagad mēs redzam, ka tasītē tējas ir tūkstošiem reižu vairāk mikroplastmasas daļiņu – vidēji 16 mikrogrami plastmas katrā krūzītē,” turpināja Tufeņki.

Lasi vēl:

Avots: TVNET

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu