No uzbekiem noklausīts plovs

4
Lai novērtētu recepti, Jums ir jāienāk sistēmā.

Autors: ,
Iesaki:  

Sastāvdaļas

  • 1 kg rīsu;
  • 1 kg sīpolu;
  • 1 kg burkānu;
  • 1,5 glāzes augu eļļas(ja pavisam liesa gaļa,tad 2 glāzes);
  • 1 kg gaļas(vislabāk liesas liellopu gaļas,bet tie, kuri nav musulmaņi var pievienot arī mazlietiņ liesas cūkgaļas,var būt arī putnu gaļa,fantazējiet paši,bet visam kopā jābūt 1 kg);
  • ½ paciņa karija vai dzeltenā karija(ir vienai populārai firmai tāds,ar to sanāk maigāks plovs),vai arī kadas speciālas plovam domātas garšvielas;
  • 1 ķiploka galviņa;
  • zaļumi;
  • 1 liels čuguna katls vai sliktākaja gadījumā liels emaljēts katls;
  • koka karote vai lāpstiņa ar garu kātu maisīšanai;
  • tējkanna ar verdošu ūdeni;

Pagatavošana:

1)Kādas vairākas stundas pirms pagatavošanas iemērc rīsus pastiprā sālsūdenī un atstāj uzbriest;

2)notīra burkānus,sīpolus.Burkānus sarīvē rupjās skaidās,sīpolus sagriež kubiņos;

3)gaļu sagriež apmēram 1,5x1,5 cm kubiņos;

4)ņem čugunu vai emaljēto katlu,liek uz uguns(ir jabūt lielai ugunij,tādēļ jāsagatavojas,ka gandrīz visu laiku būs jāstav pie katla un noteiktās procesa vietās jāmaisa);

5)kad katls ir uzkarsis,ielej eļļu(kad uzbeki vāra plovu,viņi tajā eļļā vispirms ilgāku laiku vāra pliku kaulu,tas piedod plovam krāsu un konsistenci,bet mūsu virtuvēs es domāju tas nebūtu lietderīgi),kārtīgi uzkarsē kamēr eļļa sāk burbuļot;

6)ieber sagrieztos sīpolus un maisot vāra kamer tie ir gaiši dzeltenīgi;

7)tad ber kubiņos sagriezto gaļu,sāla(uz tādu daudzumu produktu apmēram 3 tējkarotes rupjās sāls ar noteikumu,ka garšvielai arī ir pievienota sāls,ja nav tad vairāk),ber garšvielas un maisot apmeram 10 minūtes uz lielas uguns vāra;

8)talāk ber srīvētos burkānus,no tējkannas uzlej ūdeni tik daudz,lai kopējais šķidruma līmenis virs burkāniem būtu pirksta platumā,atkal 10 minūtes vāra uz lielas uguns,bet šoreiz nemaisa;

9)no iemērktajiem rīsiem nolej ūdeni,ber katlā virs sīpoliem,gaļas un burkāniem,vienmērīgi izlīdzina,nemaisa,lai rīsi pāri būtu kā kārta,visu laiku saglabā LIELU uguni,atkal no tējkannas uzlej verdošu ūdeni(šoreiz kopējam šķidruma līmenim jābūt 2 pirkstu platumā virs rīsiem) un vāra nemaisot kamēr rīsi parādas virs šķidruma līmeņa kā sala no okeāna dzīlēm;

-----TāLāK VAR BūT 2 NOBEIGUMA SCENāRIJI:

10a)JA IR čUGUNA KATLS,tad kad rīsi ir uzpeldējuši virs šķidruma līmeņa,tos ar koka karoti vai lāpstiņu sabīda uz katla vidu,lai sanāk kaudzīte,(tikai sabīda,nemaisa),ar nazi,vai kādu koka irbuli izveido plova kalnā alas,kas sniedzas līdz pašam katla dibenam un tajās alās liek notīrītas ķiploka daiviņas,pārliek kalnu ar tāda diametra šķīvi,lai būtu nosegti visi rīsi,katlam virsū liek vāku,samazina uguni līdz pašam mazākajam un sautē apmēram 20 minūtes,kad plovs gatavs,pārber to ar zaļumiem,izslēdz uguni un atstāj vēl uz 10 minūtem ievilkties,tad var sēsties pie galda;

10b)JA NAV čUGUNA,BET TIKAI EMALJēTS KATLS,TAD, LAI IZVAIRīTOS NO LIELAS PIEDEGUMU TīRīšANAS,VAR IZMANTOT šO NOBEIGUMA SCENāRIJA VARIANTU:tad kad rīsi ir uzpeldējuši,dara visu to pašu,ko pirmajā variantā(taisa kalnu,urbina alas,liek ķiplokus),ar šķīvi var arī neapklāt vai arī apklāt ar cepeškrāsnij paredzētu lēzenu šķīvi vai trauku,uzliek vāku un liek cepeškrāsnī(tai jābūt vidēji karstai un katls jāliek apakšējā līmenī),sautē apmeram 20 minūtes,izslēdz cepeškrasni,apber plovu ar zaļumiem un vēl ieliek uz 10 minūtēm atpakaļ siltā cepeškrāsnī.Plovs gatavs,var sēsties pie galda.

Labākie komentāriSkatīt visus komentārus

Andis
Andis
18.04.2015
Mana recepte ir tāda- paskaties kā citi taisa un atsvied lieko ... Galvenais ir secībā ....
Modris
Modris
26.06.2014
Pa 10 minūtēm jēra gaļa nekad neizvārās.viss l''idz rīsu pieberšanai saucas zirvaks un tiek vārīts 60-90min.
Sindija
Sindija
23.03.2014  / 
Mes taisijam ar 500gr risu. Nedaudz pierava apakshu, bet ir gards! Paldies par recepti!
Modris
Modris
21.02.2014
Plovs bez ziras(kumīna) nav plovs bet tjap-ļap.
Sigita
Sigita
19.02.2014  / 
Loti garsigs sanaca. Bet taisniba,ellu vareja likt stipri mazak. Citadi,risi irdeni,gala miksta un suliga. Kopeja garsa-lieliska.
Maira
Maira
16.10.2013  / 
Paldies par šo recepti! Labi saprotams apraksts, precīzs sastāvdaļu apjoms. Piekrītu, ka eļļu var mazāk pievienot. Nevar salīdzināt ar plovu, kas tiek piedāvāts lielākajā daļā sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumos!
Austris
Austris
31.03.2013  / 
Tagad gaidu iznakumu...liekas.ka bataljonu no taa katla var pabarot...smarzo labi.cerams garshos tik pat labi
Austris
Austris
31.03.2013  / 
Tagad gaidu iznakumu...liekas.ka bataljonu no taa katla var pabarot...smarzo labi.cerams garshos tik pat labi
Ervins
Ervins
29.12.2012  / 
paldies ! super !
Mārtiņš
Mārtiņš
10.08.2012  / 
Kā pīlē var uzlikt rīsiem virsū šķīvi?:)
Pievienot komentāru

Līdzīgas receptes

Ātrais plovs

45 min.
Pievienoja: Jelena Jekimova

Uz pannas apcep cūkgaļas šķiņķi un pasautē, kad gaļa kādu laiku ir sautējusies, tad pievieno burkānus un pēc laiciņa arī papriku, tad, kad tas viss ir izcepies, to sajauc ar rīsiem, kas jau ir izvārījušies un pielej tomātu…

3 paciņas rīsu, 1 paprika, 4 burkāni, sāls, pipari pēc garšas0,500 kg cūkgaļas šķiņķa

Vistas gaļas plovs

40 min.
Pievienoja: Gunita

Sagriež vistas fileju gabaliņos un liek uz pannas cepties, pievieno sāli, piparus, kariju. Pa to laiku sagriež burkānu, sīpolu un papriku. Kad vista apcepusies, liek klāt sagrieztos dārzeņus.Tos nedaudz apcep, tad iemet pannā…

3-4 gab vistas fileja 500g rīsi 0.5 kg burkāni 1-2 sīpoli paprika buljona kubiņš 2 ēd.k.…
Mājas plovs

Mājas plovs

90 min.
Pievienoja: Anda Brauna

1. Gaļu sagriež kubikos (lielums pēc gaumes, bet īpaši lieli nebūs labi) uz pannas apcep (nevis izcep) ar pipariem un sāli. 2. Ieber katliņā. 3. Sīpolus un ķiplokus sīki sagriež - apcep (zeltaini brūnus), ber klāt gaļai.…

0.5 kg liellopu gaļas (var arī vistas, cūkas), 4-5 vidēja lieluma sīpoli, 3-4 lieli…

Buhāras plovs

0 min.
Pievienoja: Ina Fominova

Aitas gaļu sagriež palielos gabalos un izvāra. Buljonā liek rīsus, salmiņos sagrieztus un apceptus burkānus un sīpolus un rozīnes. Kad rīsi mīksti, tajos ieliek taukus un izmaisa. Pasniedzot plovu, kārtām liek rīsus un plānās…

350 g aitas gaļas, 180 g rīsu, 300 g burkānu, 100 g aitas tauku, 60 g sīpolu, 60 g rozīņu

Dušanbe plovs

0 min.
Pievienoja: Ina Fominova

Gaļu kopā ar sīpoliem samalt.Pielikt sāli, piparus un izmaisīt. Sadalīt divās daļās un izveidot plāceņu formā. Plāceņos ietīt notīrītas cieti vārītas olas un apcept taukos. Atsevišķi taukos apcept sīpolus, pēc brīža pievienot…

250 g aitas gaļas, 4 sīpoli, 2 olas, 100 g aitu tauku, 200 g rīsu, 200 g…
Ēdiena veids: gaļas ēdieni, rīsu ēdieni.
Galvenās sastāvdaļas: karijs, rīsi.
Sarežģītība
Viegla
Valstu virtuve
Latvija
Apskatīta
46028 reizes