Mājas alus no miežu iesala

1 1
Lai novērtētu recepti, Jums ir jāienāk sistēmā.

Autors: ,

Sastāvdaļas

  • 35L ūdens
  • 5.5kg gaišais iesals
  • 30gr rūgtie Magnum apiņi
  • 20gr aromātiskie Traditional apiņi
  • Raugs Safbrew S-33
  • Pārcukurošana:
  • Iejauc pie 50C
  • Paceļ uz 62C uz 30 min
  • Paceļ uz 70C uz 30 min
  • Paceļ uz 78C un notecina
  • (Šī ir tikai viena no miljoniem recepšu, ja grib vienkāršāk, tad 62C un 70C vietā var izmantot tikai vienu pauzi pie 65C uz 60minūtēm)
  • Apiņi:
  • Rūgtie Magnum 30gr vāra 45min
  • Aromātiskie Traditional 20gr vāra 5min
  • Plānotais sākuma blīvums 1060
  • Izejvielu kopējās izmaksas ~3,50LVL

Pagatavošana:

INVENTĀRS

Pirmkārt jau vajadzīga plīts un katls vārīšanai.

40L emaljēto katlu, kā šis, Latgalītē var nopirkt pa 5lvl lietotu, vai 15lvl jaunu.

Mājas alus no miežu iesala 1

Lai atdalītu šķidrumu no iesala ir vajadzīgs trauks filtrēšanai.

Šajā gadījumā tā ir siltumkaste ar krānu, kā filtru izmantojot santeknikas šļauka, kurai izrauts gumijas vidus, atstājot tikai sietveidīgo apvalku.

Lai tādu uztaisītu vajag siltumkasti, ½ collīgo krānu, santehnikas šļauku (tā gan ir cinkota, tamdēļ labāk būtu pameklēt no nerūsējošā tērauda) un kapara vai nerūsējošā tērauda pāreju, lai vienā galā var uzskrūvēt krānu, bet otrā šļauku, pie kam garāku nekā siltumkastes sienas biezums.

Nogriež gabalu šļaukas, pie savienojuma gala ar celtniecības fēnu, vai uguni pasilda un pa otru galu velk ārā gumijas vidu. Nogriezto galu aizloka ciet.

Siltumkastē izurbj caurumu, pēc iespējas tuvāk dibenam. Ieliek pāreju, ārpusē pieskrūvē krānu, iekšpusē trubu.

Visu var nopirkt lielajos būvmateriālu veikalos.

Mājas alus no miežu iesala 2

Lai missu atdzesētu ir vajadzīgs dzesētājs.

Šajā gadījumā izmantota lokanā kapara apkures caurule.

Jāatrod kāds apaļš priekšmets (tāds lai lien potenciālajā katlā) un uzmanīgi ap to ir jāapliec kapara caurule. Jādara patiešām ir lēnām un prātīgi, jo bez speciāla valcējamā aparāta viņai ir tendence aizlocīties ciet.

Visu var nopirkt lielajos būvmateriālu veikalos.

Mājas alus no miežu iesala 3

Fermentācijas trauks ar hermētisku vāku un caurumu, kur iespraust hidroslēdzi.

Var nopirkt specializētajos veikalos, kas tirgo plastmasas izstrādājumus. Protams var dabūt arī visos mājas vīna veikalos, bet cena būs gandrīz x2.

Mājas alus no miežu iesala 4

- termometrs

- lāpstiņa maisīšanai

- hidrometrs

- siets

- hidroslēdzis

- dezinfekcijas līdzeklis (šajā gadījumā joda šķīdums)

Lēti hidroslēdži ir DEPO. Jods aptiekā. Lāpstiņa un siets jebkurā lielveikalā. Hidrometru un termometru var nopirkt mājas vīnu veikalos. Termometrs būtu vēlams vismaz līdz 100C grādiem. Pērkot hidrometru jāpievērš uzmanība kādās mērvienībās ir skala. Vīna veikali parasti tirgo ar „Plato” skalu, bet alus receptēs parasti norāda „Specific gravity”. Protams internetā var atrast konvertācijas rīkus, bet labāk un lētāk pasūtīt no e-bay pareizo.

Mājas alus no miežu iesala 5

IZEJVIELAS

Gaišais iesals.

Latvijā dabūt praktiski nav iespējams un vietās kur tirgo, cenas ir

nereāli augstas. Pašlaik lētāk var dabūt Lietuvā, jeb pasūtīt

internetā.

Mājas alus no miežu iesala 6

Apiņi.

Ja meklē, tad Latvijas veikalos var atrast, bet nu cenas pašlaik ir kosmosā.

Mājas alus no miežu iesala 7

Raugs.

Ja meklē, tad Latvijas veikalos var atrast, bet nu cenas pašlaik ir kosmosā.

Mājas alus no miežu iesala 8

PROCESS

Uzkarsē 15L ūdens līdz 52C grādiem.

Mājas alus no miežu iesala 9

Mājas alus no miežu iesala 10

Noņem no uguns un pieber klāt iesalu.

Kārtīgi izmaisa.

Masas temperatūrai vajadzētu būt ~50C. Uzliek vāku, sasedz un notur 20min.

Mājas alus no miežu iesala 11

Mājas alus no miežu iesala 12

Liek atpakaļ uz uguns un nepārtraukti maisot ceļ temperatūru līdz 62C grādiem

Mājas alus no miežu iesala 13

Mājas alus no miežu iesala 14

Ņem nost no uguns, sasedz ar segām, vai biezām jakām un notur 30 minūtes.

Svarīgi lai šajā laikā masa pēc iespējas mazāk zaudētu temperatūru.

Mājas alus no miežu iesala 15

Kad 30 minūtes pagājušas, tad katlu liek atpakaļ uz uguns un nepārtraukti maisot paceļ temperatūru uz 70C grādiem.

Pēc tam ceļ nost no uguns, sasedz un notur vēl 30 minūtes.

Kamēr gaidam, uzliekam sildīties atlikušos 20L ūdens. Vajag uzsildīt līdz 80C grādiem.

Mājas alus no miežu iesala 16

Mājas alus no miežu iesala 17

Kamēr gaidam, tikmēr sajaucam ½ korķīti joda ar 5L ūdens un dezinficējam fermentācijas trauku, sietu un hidroslēdzi.

Svarīgi ir rūpīgi visu dezinficēt, kam būs saskare ar topošo alu, lai nepieļautu nevēlamu baktēriju klātbūtni.

Mājas alus no miežu iesala 18

Mājas alus no miežu iesala 19

Kad 30 minūtes pagājušas liekam katlu uz uguns un maisot uzkarsējam līdz 78C grādiem.

Pēc tam masu pārlejam filtrēšanas traukā, uzliekam vāku un noturam 10-20 minūtes. Tas vajadzīgs, lai smagākās daļiņas nosēstos un izveidotu filtrēšanas slāni.

Mājas alus no miežu iesala 20

Mājas alus no miežu iesala 21

Sākam tecināt. Sākumā šķidrums (misa) tecēs duļķaina, taču pēc pāris litriem nodzidrināsies. Kad misa ir nodzidrinājusies, tad duļķaino ielejam atpakaļ filtrēšanas traukā.

Mājas alus no miežu iesala 22

Kad tecēšana ir palikusi lēnāka vai praktiski apstājusies, tad lejam klāt ūdeni, ko pirms tam uzkarsējām līdz 80C grādiem.

Svarīgi ir to darīt lēnām un prātīgi, pēc iespējas mazāk sajaucot iesalu, kas izveidojis filtrēšanas kārtu.

Var uz iesala uzlikt šķīvi un liet ūdeni uz šķīvja.

Kad misa notecināta, tad liekam uz uguns un vāram.

Mājas alus no miežu iesala 23

Mājas alus no miežu iesala 24

Kad misa sākusi vārīties, tad liekam klāt rūgtos apiņus. Vāram 40 minūtes.

Pēc tam liekam katlā dzesētāju (lai dezinficētu) un aromātiskos apiņus. Vāram 5 minūtes.

Mājas alus no miežu iesala 25

Mājas alus no miežu iesala 26

Slēdzam klāt dzesētājam aukstu ūdeni un cirkulējam, kamēr misa atdzisusi līdz ~20 grādiem. Ik pa laikam pamaisam, lai dzesēšana notiktu ātrāk.

Pēc tam caur sietu lejam fermentācijas traukā.

Pieliekam klāt raugu.

Mājas alus no miežu iesala 27

Mājas alus no miežu iesala 28

Pamēram misas blīvumu pirms rūgšanas un pirms pudeļošanas. Pēc tā varēs izrēķināt alkohola daudzumu.

Mājas alus no miežu iesala 29

Uzliekam hidroslēdzi un raudzējam 2 nedēļas pie 15C–24C grādiem.

Mājas alus no miežu iesala 30

Mājas alus no miežu iesala 31

PUDEĻOŠANA

Ar joda un ūdens maisījumu rūpīgi dezinficējam pudeles, korķus, trubiņas, rokas u.t.t. ar vienu vārdu sakot visu, kam būs saskare ar alu.

Katrā pudelē ieberam tējkaroti cukura (bez kaudzes), jeb iemetam mazo cukurgraudiņu. Tas vajadzīgs, lai alum būtu gāze.

Mājas alus no miežu iesala 32

Mājas alus no miežu iesala 33

Lejam pudelēs.

Korķējam ciet.

Nedēļu noturam pie 15C–24C grādiem, lai alus „uzgāzējas”.

Pēc tam prom uz pagrabu vai ledusskapi vēl vismaz nedēļu nogatavoties. Jo ilgāk stāvēs, jo gardāks paliks... :)

Mājas alus no miežu iesala 34

Mājas alus no miežu iesala 35

Vairāk

Ir daudz lietas, ko vari izdarīt ar recepti!

Jaunākie komentāri Skatīt visus komentārus 22

Jānis
Jānis
22.06.2014
Meklēju,kādu knifu atrast māju alus darīsanā,pēc sentēvu metodes,bet diemžēl nekā.Būs vien jāiztiek ar savā laikā noskatīto alus raudzēsanas metodi.Droši,ka neko labā
ku še neatrast.
Un tā ir pavisam vienkārša.Sadiedzē pagrabā uz klõna miežus iesalam,tad tos kaltē saulē vai pirts augšā uz sieta.Tad samaļ ar veclaiku rokas dzirnavām rupju malumu.Ber tecināmajā kubulākuram dibenā pie vienas malas ir izurbts caurums,kuru aizbāž ar garu tapu ap kuru piesieti rudzu vai kviešu salmi.Vēl kubula dibenā tiek ieliktas koka redeles uzkurām izklāj vēl kaltētas apīņu stīgas.Uzber iesalu un lej kublā karstu ūdeni,bet tas nevar būt vārits.Tiklidz uzsit pirmo burbuli no plīts nost.Kubulu parsedz ar audumu.Tura kadu pusstundu ,tad tapu ver valā lai pa tecināmo caurumu misa tek mažā strūklā.Kad notecināts pievieno raugu un raudzē istabas temperetūrā apmēram diennakti.Ja ar krūzīti parvelkot alus virsmai un putas nesakļaujas alus ir gatavs.Kāš un lej mucā pievieno pavisam mazliet cukuru putai un
Vai tev šis komentārs bija noderīgs? /
13 no 24 cilvēkiem šis komentārs ir bijis noderīgs
alens
alens
10.04.2013
prieks par to ko dari. taa turpinaat
Vai tev šis komentārs bija noderīgs? /
19 no 32 cilvēkiem šis komentārs ir bijis noderīgs
labais
labais
02.01.2013
Tie kuri ir apmierināti ar LV veikalos pirktajiem aliem, dzeriet uz veselību, ja jums garšo tad ok. bet kurš nav apmierināts iesaku izmēģināt, nenožēlosiet.
Vai tev šis komentārs bija noderīgs? /
18 no 33 cilvēkiem šis komentārs ir bijis noderīgs
Janka
Janka
12.06.2012  / 
Viens no smlkākajiem aprakstiem, ko esmu atradis latviešu valodā internetā. Protams liekas ļoti sarežģīti, jo nekad alu neesmu brūvējis. Tomēr vēlos to vienreiz izdarīt, ņemšu vērā to ko sprotu un kas būs to kristīšu. Autoram paldies par savu viedokli un recepti, jo varēja arī noklusēt, bet tomēr taču padalījās.
Vai tev šis komentārs bija noderīgs? /
15 no 41 cilvēkiem šis komentārs ir bijis noderīgs
Vecis
Vecis
05.02.2012
Noteikt Labs :)
Bet tas proces ir tāds pats Kā Tērvetē alu ražo.
Vai tev šis komentārs bija noderīgs? /
17 no 42 cilvēkiem šis komentārs ir bijis noderīgs
Pievienot komentāru

Līdzīgas receptes

Mājas alus

180 min.
Pievienoja: haralds

mmmmmmmmmmmmm

apiņi, tirs udens, iesala sīrups,raugs vai ieraugs
Kā uztaisīt alu 3 stundās izmantojot virtuvē atrodamos rīkus

Kā uztaisīt alu 3 stundās izmantojot virtuvē atrodamos rīkus

180 min.
Pievienoja: edg@rs

Tā kā alus darīšana mājās prasa nelielas sākotnējās investīcijas (filtrēšanas trauku, katlu, spaiņu iegādei), iespējams, tas daudzus attur no domas pamēģināt. Tamdēļ, turpinot KUPLA.LV rakstu sēriju par alus darīšanas metodēm,…

-6L ūdens, -1kg samalts iesals, -7g apiņi (es izmantojo Perle, bet var ņemt jebkurus,…

Alus kokteilis - "sarkanā acs"

5 min.
Pievienoja: Oskars Šļakota

Alus glāzē ielej alu un tad degvīnu. Pielej tomātu sulu, pievieno šķipsniņu sāls. Pasniedz atdzesētu.

1. gaišais alus, puse glāzes, 2. degvīns, ¼ glāzes, 3. tomātu sula, 4. sāls
Krustnagliņu alus

Krustnagliņu alus

10 min.
Pievienoja: Andris Kesners

1) Kastrolī ielejam vajadzīgo daudzumu (pēc viesu skaita) tumšā alus. 2) Krustnagliņas apcepam sausā pannā, tās tad ieberam alū, kuru uzvārām līdz putām. 3) Tad alu nostādinām, izkāšam tējkannā un vēl siltu pasniedzam.…

Tumšais alus, 10 krustnagliņas, Pūdercukurs

Alū sautēta vista ar kazas sieru

0 min.
Pievienoja: Andris Kesners

Labi noskalotu vistu sadalām porcijās, apsālām, sapiparojam un noliekam vismaz stundu nostāvēties. Kastrolī izkausējam zosu taukus, un vistu strauji no visām pusēm apcepam. Visas saknes smalki sagriežam un, pēc vistas izņemšanas…

1 liela vista, pēc vajadzības zosu tauki, sviests, burkāni, sīpoli, šalotes, 3 lieli…
Galvenās sastāvdaļas: alus raugs, apiņi, mieži, miežu iesals, raugs, ūdens.
Citi atslēgvārdi: alus, mājas alus.
Laiks
360 min.
Sarežģītība
Vidēja
Stiprums
Vājš
Temperatūra
Istabas temperatūrā
Apskatīta
12425 reizes