Ābolu vīns – ābolu vīna pagatavošana

4 13
Lai novērtētu recepti, Jums ir jāienāk sistēmā.

Autors: ,

Kā gatavot ābolu vīnu? Par to man nebija ne jausmas. Mazliet palasījos internetā materiālus, mazliet paklausījos no paziņām un secināju, ka – cik avotu, tik viedokļu, katrs stāsta ko pilnīgi citu. Tātad, te būs mana versija par ābolu vīna pagatavošanu.

Sastāvdaļas

  • Āboli – 100-120 kg
  • Cukurs – 7 kg
  • Vīna raugs – tādā apjomā, lai pietiek 60 litriem sulas
  • Aprīkojums
  • Sulas spiede
  • Vīna raudzēšanas pudeles 60 litriem
  • Korķīši un stikla caurulītes (nopērkamas vīna gatavošanas piederumu veikalos)

Pagatavošana:

1. Āboli

Sākam ar ābolu vākšanu. Der kritušie āboli (bet bez bojājumiem un nesagrauzti!). Lauku ābeļdārzā savākt 100 kilogramus – tas ir pāris stundu darbs 2-3 cilvēkiem, vārdu sakot, nekas traks. Precīzu svaru nezinu, jo rēķināju „uz aci”, vadoties pēc viena maisa svara. Aptuveni, savācām 100-120 kg.

2. Pudeles

Man raudzējamās pudeles nebija jāpērk, jo pagrabā stāvēja aizvēsturiskas un noputējušas no veciem laikiem. Bet esmu dzirdējis, ka var nopirkt depo un tamlīdzīgos veikalos pa lēto. Viena mācība – šajās pudelēs nedrīkst liet neko karstu un tās nedrīkst piesist vienu otrai. Šī mācība man maksāja 2 lielās pudeles...

Vecās pudeles var izmazgāt ar smalko granti – ielej mazliet ūdens, ieber granti un krati.

3. Sulas spiešana

Sākotnējais plāns bija sulu spiest ar parasto mazo sulu spiedīti. Labi, ka šo ideju laikus atmetām un sarunāju pie Lāsmas radiem „profesionālo” suluspiedi, kas aplūkojama bildēs. 60 litri sulas uztapa nepilnas stundas laikā!

Kā tas notika:

- Sākumā ābolus (nemazgātus, nemizotus – tādus, kādi tie nākuši no dārza) ber uztvērējā un tie tiek rupji samalti

- Pēc tam samalto masu saber sietā/maisā, kas ievietots mucā bez dibena. Virsū uzliek vāku, uz vāka - domkratu un ar to pumpē vāku uz leju. Vāks, ejot uz leju, saspiež maltos ābolus un lejā iztek sula. Visas mizas, serdes utml paliek dabiskajā filtrā – ābolu masā un sietā. Ātri un elementāri.

- Sulu uzreiz salējām raudzējamajās pudelēs + vairākus litrus rezervei citā traukā (cukurošanai, utml)

Ābolu vīns – ābolu vīna pagatavošana 1

Ābolu vīns – ābolu vīna pagatavošana 2

Ābolu vīns – ābolu vīna pagatavošana 3

Ābolu vīns – ābolu vīna pagatavošana 4

Ābolu vīns – ābolu vīna pagatavošana 10

4. Ierauga sagatavošana

Sauso raugu ielej istabas temperatūras ūdenī un patur padsmit minūtes. Es izmantoju divus dažādus raugus, lai varētu salīdzināt, kurš būs labāks.

Ābolu vīns – ābolu vīna pagatavošana 5

5. Cukurošana

7 kg cukura jāizšķīdina 60 litros sulas. Kā to labāk izdarīt – mēs samērījām pa porporcijām (jo pudelēm atšķiras tilpumi) un sākumā izšķīdinājām cukuru trīslitru burkās, no kurām pēc tam salaistījām pa lielajām pudelēm. Ķēpīgs process uz veselu stundu, bet nekas labāks neienāca prātā.

Ābolu vīns – ābolu vīna pagatavošana 6

6. Pieliekam raugu

Pēc tam katrā raudzēšanas pudelē jāielej un jāizmaisa raugs. Arī jāņem vērā proporcijas tilpumam (mērīšanai izlīdzējos ar 50g šņabja glāzīti :)

Ābolu vīns – ābolu vīna pagatavošana 7

7. Finišs

Tas arī viss – pudeles aizkorķējam, ieliekam stikla caurulītes, kurās ieliets ūdens, un liekam siltā vietā raudzēties uz vairākiem mēnešiem.

Ābolu vīns – ābolu vīna pagatavošana 8

Ābolu vīns – ābolu vīna pagatavošana 9

Sulas daudzums pudelēs – nedrīkst būt pilnībā pilnas, jo pirmajās dienās/nedēļās sula mazliet kāpj uz augšu.

Pēc ieteikumiem, apmēram mēnesi pēc raudzēšanas sākuma, vajadzēs pārliet un iemaisīt vēl apm 5-6 kg cukura – līdz šai daļai vēl neesmu nonācis.

Centīšos, lai sekotu, jo vēl jau pārliešanas, liešanas pudelēs un pats galvenais – degustēšana – priekšā.

Ābolu vīns – ābolu vīna pagatavošana
Vairāk

Ir daudz lietas, ko vari izdarīt ar recepti!

Jaunākie komentāri Skatīt visus komentārus 13

aldis zaikovskisa
aldis zaikovskisa
12.10.2015
Aizmirsu piebilst ka aboli tagad ir jau arii apsalus,vai tas nekaitee.
Vai tev šis komentārs bija noderīgs? /
8 no 30 cilvēkiem šis komentārs ir bijis noderīgs
aldis zaikovskis
aldis zaikovskis
12.10.2015
Ko tu doma par aboliem kas sobriid salasami,vai tie skaitas bojaati vai ari preteji labaaki ruugsanai.Ieprieks pateicos ja atbildesi.Man kops perna gada sagatavota jaudiiga hidroliskaa spiede un sceldotaajs,tikai aabolu nebij.
Vai tev šis komentārs bija noderīgs? /
7 no 21 cilvēkiem šis komentārs ir bijis noderīgs
Ansis
Ansis
16.09.2014  / 
Māri, kādā ziņā pārāk silta sula? Ja istabas temperatūrā - tas ir pilnīgi ok. Ja speciāli sildīji, nemācēšu atbildēt. Domāju, līdz nedēļai būs klusums - es nezinu, jo blakus nestāvēju, atstāju laukos un aizbraucu :)
Vai tev šis komentārs bija noderīgs? /
12 no 53 cilvēkiem šis komentārs ir bijis noderīgs
Māris
Māris
16.09.2014
Pēc cik dienām sāk rūgt un vai nevar pastāvēt tāda lieta,ja nerūgst,varbūt ir ieraugs pieliets pārāk siltai sulai?
Vai tev šis komentārs bija noderīgs? /
13 no 31 cilvēkiem šis komentārs ir bijis noderīgs
Artūrs
Artūrs
22.09.2012  / 
Ābolu vīnu pavisam droši var likt bez papildus rauga, sanāk pietiekami rūgšana tāpat. Cukuru kausēt vislabāk ir pasildot sajaucamo sulu/ūdeni, galvenais ir neuzvārīt un atdzesēt līdz istabas temperatūrai pirms pievienošanas. Ābolu daudzums ir ļoti nosacīts, jo citiem sula vairāk, citiem mazāk. Tāpat ir ar cukuru - jo skābāki āboli, jo vairāk jāliek cukurs. Var cukura saturu sulā mērīt, bet var arī likt uz izjūtu :)
Vai tev šis komentārs bija noderīgs? /
30 no 77 cilvēkiem šis komentārs ir bijis noderīgs
Pievienot komentāru

Līdzīgas receptes

Redīsu salāti olīveļļā

Redīsu salāti olīveļļā

10 min.
Pievienoja: Maija Strode

1) Redīsus sagriež plānās šķēlītēs. 2) Burkānu notīra un sarīvē uz rupjas rīves. 3) Garšvielas sajauc ar eļļu. Pēc tam visu samaisa kopā. Lai labi garšo!

200 g redīsu, 1 liels burkāns, 50 ml olīveļļas, 1 šķipsna balto malto piparu, 1 šķipsna…
Apelsīnu un burkānu salāti

Apelsīnu un burkānu salāti

20 min.
Pievienoja: gunda rudzīte

1) Rīvētus burkānus sajauc kopā ar apelsīnu gabaliņiem. Pasniedz kā piedevu pie otrā ēdiena. Dekorē ar ķirbju sēklām un zaļumiem. Labu apetīti!

1 kg svaigi rīvētu burkānu, 0,3 kg kubiņos sagriezta apelsīna, Ķirbju sēkliņas - ja vēlās

Rozīnīte

20 min.
Pievienoja: gunda rudzīte

Sāk vārīt kā makaronu - piena zupu, vēl pievieno rozīnes, vāra 10-15 min, kamēr makaroni un rozīnes mīksti. Saldināšanai var pievienot cukuru vai medu.

piens, makaroni, rozīnes

Edža salāti

5 min.
Pievienoja: Māra Vilmane

1) Paņem lielo bļodu - ieber tur šampinjonus (marinādi pirms tam vajag noliet izlietnē), tieši tāpat rīkojas ar ananāsiem. 2) Cūkgaļas šķiņķi pievieno sagrieztu garenos taisnstūros. 3) Visu sastāvu sajauc ar majonēzi un…

Cūkgaļas šķiņķis, Marinēti šampinjoni, Konservēti ananāsu gabaliņi, Nedaudz majonēzes

Edža salāti ii

9 min.
Pievienoja: Māra Vilmane

1) Tomātu, gurķu, diļļu un lociņu proporcijas un gabaliņu lielumi pēc gaumes. 2) Samaisa ar krējumu. 3) Sāls un pipari arī tiek pievienoti pēc gatavotāja patikas. 4) Visai masai pievieno biezpienu un salāti gatavi. Labu…

300 g graudaina biezpiena, Krējums (ne vairāk par 15 %), Tomāti, Gurķi, Dilles un…
Laiks
240 min.
Sarežģītība
Viegla
Stiprums
Vājš
Temperatūra
Istabas temperatūrā
Apskatīta
26562 reizes