Sākums > Receptes > Zupas

Pupiņu zupa serbu gaumē

2005. gada 12. aprīlis
Foto: Rita Prane
Pagatavošana
35 min
1. Sagatavo pupiņas. Pupiņas uzmanīgi pārlasi, 1 glāzi pupiņu noskalo tekošā ūdenī un pārlej ar 1,5 l vāroša ūdens. Atstāj uz 12 stundām izmirkt. Ūdeni pēc izmirkšanas nost nelej, jo tajā vārīsi zupu. Sagatavo dārzeņus. Burkānu nomizo, nomazgā un sagriez pusripiņās. Tomātus sagriez plānās daiviņās. Papriku sagriez plānās strēmelēs. Sīpolu sagriez plānās pusripiņās. Zaļumus (kinza un pētersīļi) sasmalcini. Ķiplokus sarīvē vai izspied ar ķiploku spiedi. Vāri zupu. Pupiņas liec katlā ar visu ūdeni, kurā tās mirkušas, uz plīts uz vidēja uguns. Uzreiz pievieno sagrieztos burkānus. Žāvēto speķīti sagriez smalkos kubikos un apcep uz pannas, kamēr speķītis caurspīdīgs, pievieno sīpolus, pusi paredzēto smaržīgo piparu un sāli pēc garšas. Cepini sīpolus līdz pusgatavībai un pievieno sagrieztos tomātus. Tomātus cep līdz pusgatavībai un pievieno papriku. Apmaisot cep visu uz vidēja uguns, kamēr liekais šķidrums iztvaikojis – aptuveni 15 minūtes kopā. Pannas saturu liec katlā pie pupiņām. Pievieno maltās ķimenes, smaržīgos piparus, kajenas piparus, kaltēto majorānu, sāli pēc garšas un vāri visu kopā 15-20 minūtes. Pabeidz vārīt zupu. Ķiploku desu sīki sagriez un pievieno zupai kopā ar sarīvētajiem (izspiestajiem) ķiplokiem. Pievieno zupai 2/3 no paredzētajiem zaļumiem. Vāri vēl 2 minūtes.Pasniedz. Lej zupu šķīvjos, ja ir vēlēšanās, pievieno karoti krējuma un pārkaisi ar sasmalcinātiem zaļumiem.
Uz augšu