La

2005. gada 12. oktobris
Foto: Kārlis Streips
Pagatavošana
1 min
1. Vispirms pagatavo tartāra mērci -- visas pirmajā grupā eso¡ās sastāvdaļas (no majonzes līdz sarkanvīna etiķim) labi sajauc kopā un vismaz divas stundas atdzesē. Ja mērce ¡ķiet pārāk bieza, pievieno vēl etiķi.
2. Tad gatavo la¡a kūciņas:
3. Ja no vakardienas vakariņām paliku¡i pāri cepti kartupeļi, tad lieliski. Ja nē, tad divus lielus kartupeļus ierīvē ar eļļu, sadursti tos visās pusēs ar dak¡iņu (tā ātrāk cepsies) un cep ļoti karstā krāsnī 45-60 minūtes, līdz tie ir mīksti. Ļauj tiem pilnībā atdzist.
4. Ja uz rokas ir jau gatava la¡a fileja, tad lieliski, ja nē, tad fileju vāri baltvīna un ūdens sajaukumā uz ļoti lēnas uguns, līdz tā ir gatava.
5. Nomizo kartupeļus un sarīvē tos.
6. Sagrieztos sīpolus un seleriju 2 minūtes vāri ūdenī. Pievieno tos kartupeļiem.
7. Mazā bļodiņā samaisi majonēzi, olu, Vorčester¡īras mērci, timiānu, keiperus un sāli/piparus pēc gar¡as. Pievieno ¡o mikstūru sīpoliem un kartupeļiem un kārtīgi izmaisi.
8. Sasmalcini lasi un pievieno to mikstūrai, viegli samaisi.
9. Lielā pannā uz vidēji augstas uguns uzsildi sviestu un olīveļļu līdz tā ir karsta.
10. No la¡a mikstūras izveido kūciņas (apmēram 1/3 glāze mikstūras katrā kūciņā). Panē tās miltos un cep sviestā/eļļa, katru pusi apmēram 3 minūtes, līdz tās ir zeltainas. Nosusini uz virtuves dvieļiem un pasniedz ar citronu un tartāra mērci.
Uz augšu