Sākums > Receptes > Deserti

Saldas piparkūkas

2005. gada 31. augusts
Foto: Kārlis Streips
Pagatavošana
60 min
1. Rakstu rudenī, bet Ziemassvētki nav aiz ļoti tāliem kalniem -- šīs ir izcili garšīgas piparkūkas.
2. Saliec melases (sīrupu), medu, brūno cukuru, sviestu un cūku taukus katliņā. Uz MAZAS liesmas sildi un nepārtraukti maisi, līdz viss ir izkusis. Sviestu un cūku taukus vispirms var pakausēt mikroviļņu krāsnī.
3. Noņem šo masu no liesmas. Pieber 2,5 glāzes miltu un visas garšvielas. Ja garšvielas pirksi veselas un malsi pats, garša protams būs intensīvāka, bet katrā gadījumā centies iegūt pēc iespējas svaigākas garšvielas. Labi samaisi un ļauj kādu pusstundu mīklai atpūsties. Ik pa brīdim pamaisi vēlreiz.
4. Mazliet pakul olas, pievieno tās mīklai, labi samaisi, un ļauj taj atdzist pavisam.
5. Sasijā 2,25 glāzes miltu ar cepamo sodu un cepampulveri. Pakāpeniski pieber miltus mīklai, maisot ar karoti kamēr tas iespējams, pēc tam mīcot ar rokām. Sākotnēji mīkla lips kā līme, pakāpeniski pievienojot miltus, tā nomierināsies, turpini mīcīt, līdz tā ir spīdīga un gluda. Pārklāj to ar mitru dvieli un ļauj stundu atpūsties.
6. Sakarsē krāsni uz 200 grādiem.
7. Uzsmidzini miltus tai virsmai, uz kuras tu rullēsi mīklu. Izrullē mīklu krietni, krietni plānu. Izspied piparkūkas ar veidnītēm vai burciņu vākiem. Saliec tās uz pannas (nav nepieciešams pannu ietaukot). Cep, līdz piparkūku maliņas kļūst brūnas, bet pašas piparkūkas -- zeltainas. Izņem no plīts un ļauj atdzist, piparkūkas atdziestot sacietēs un pašas noslīdēs no pannas.
8. Atlikušo mīklu rūpīgi pārklāj ar foliju un glabā ledusskapī. Izņemot to no ledusskapja tā būs ļoti cieta, bet atliek mazliet pamīcīt un tā atkal būs gatava cepšanai.
Uz augšu