Sākums > Receptes > Konditoreja un maize

Burvīga, glazēta apelsīnu kūka

2005. gada 31. augusts
Foto: Kārlis Streips
Pagatavošana
75 min
1. Vispirms ar sviestu ierīvē un tad ar plānu miltu kārtiņu apklāj apaļas pannas visu iekšpusi -- izkrati atlikušos miltus. Panna vēlams tāda, kurai vidū ir konusiņš, lai kūkas vidū būtu caurums. Mīklas gatavošanai paderīgs būs elektriskais kuļamais aparāts -- vislabāk tāds, kas ir pats uz savas kājiņas, lai nav visu laiku kuļamais jātur rokā.
2. Kopā sakul sviestu un cukuru, kul kārtīgi, lai masa kļūtu pavisam vijīga.
3. Pievieno vaniļu un apelsīna mizu (rīvējot apelsīnu uz rīves, uzmanieties ņemt tikai oranžo mizas daļu baltā daļa ir ļoti rūgta), turpini kult.
4. Pievieno olas, vienu uzreiz, pēc katras olas kārtīgi sakuļot.
5. Sasijā kopā miltus, cepampulveri un sāli (mazu knipsīti sāls). Pakāpeniski pievieno miltus un pienu, vispirms mazliet miltus, tad pienu, tad miltus, tad pienu, pabeidzot ar miltiem. Sakul labi.
6. Ielej mīklu pannā un cep vienu stundu vai līdz brīdim, kad piespiežot ar īkšķi uz kūkas virsas, kūka atlec atpakaļ. Ja cepot liekas, ka kūka kļūst pārāk brūna, pārklāj pannai pāri folija gabalu un turpini cept.
7. Kamēr kūka cepas, pagatavo glazūru:
8. Katliņā uzkarsē sviestu, cukuru un apelsīnu sulu, līdz cukurs un sviests pilnīgi izkusuši.
9. Kad kūka izcepusies, izņem to no krāsns, un tūlīt pārlej glazūru pāri visai kūkai, lejot to gan gar malām, gan arī gar konusu, kas ir pannas centrā. Ļauj kūkai PILNĪGI atdzist, pirms ņem to laukā no pannas.
Uz augšu