Pozas (pelmeņi)

2005. gada 11. augusts
Foto: Rita Prane
Pagatavošana
1 min
1. Pelmeņus un pelmeņveidīgos ne vienmēr vāra. Tos bieži vien tvaicē. Pozas ir tvaicētie pelmeņi, kurus parasti pasniedz ar krējumu vai pastipru mērci. Parasti pozas gatavo ar aitas/liellopu gaļas pildījumu, bet es piedāvāju vienkāršotu, Latvijas apstākļiem adaptētu pildījuma sastāvu. Pozas nav ieteicams saldēt, jo tās nedrīkst likt tvaicēties sasaldētas, bet ja sasaldētas pozas atlaidina, tad tās zaudē savas garšas īpatnības un mīkla kļūst ķepīga.
2. Sagatavo pildījumu. Malto gaļu (abas) ieliec bļodiņā, pierīvē klāt sīpolu vai ķiplokus, pievieno 1 olu, smalki sakapātu svaigu kinzu (koriandra lapas) vai pētersīļus, sāli un piparus pēc garšas un rūpīgi samīci. Kad gaļas masa viendabīga palēnām, nepārtraukti samīcot gaļu, sāc pievienot ūdeni, kamēr gaļas masa vijīga.
3. Sagatavo mīklu. Mīklu rūpīgi izveltnē 2 mm biezumā un ar nazi sagriez 6x6 cm lielos kvadrātos. Katram mīklas kvadrātam vidū ar tējkarotes palīdzību ieliec pildījuma masu.
4. Veido pozas. Pacel pretējos mīklas kvadrāta stūrus uz augšu, vienu pret otru – 1. pret 3. un 2. pret 4., pieturi stūrus ar vienu roku, kamēr ar otru rūpīgi salipini blakus stāvošās mīklas maliņas – veidojas pildīts “konvertiņš”. Pašus stūrus augšpusē savienot nav obligāti, pozām ir pieļaujams un pat ieteicams atstāt augšpusē vaļēju caurumiņu, lai pozas tvaicējoties “elpotu”. Maliņām gan jābūt cieši salipinātām, laj pildījuma izveidotā suliņa paliktu mīklas “konvertiņā” iekšā.
5. Gatavo pozas. Tvaicējamajā katliņā ielej ūdeni, sekojot, lai ūdens līmenis ir zem tvaicējamā sietiņa, pievieno bagātīgi jebkuras garšvielas, kuras vēlies (jo aromātiskākas būs garšvielas, jo aromātiskākas iztvaicēsies pozas) un pavāri ūdeni kādu minūti, lai tvaiki “aromatizējas”. Pozas saliec uz tvaicējamā sietiņa, sekojot, lai tās viena otrai nepieskaras un tvaicē zem vāka uz mērena uguns 20 minūtes.
6. Gatavo mērci. Trauciņā sajauc 2 tējkarotes tomātu pastas ar 1 tējkaroti cukura, sāli un pipariem pēc savas garšas, kamēr cukurs izšķīst. Pievieno 2 ēdamkarotes skāba krējuma un rūpīgi izmaisi, vajadzības gadījumā pievieno vēl sāli un/vai piparus – masai jābūt jūtami kreptīgai. Pannā uz strauja uguns nelielā taukvielu daudzumā apcepini sīpolus, pievieno tomātu pastas-krējuma masu un maisot pacepini 2 minūtes, pievieno ūdeni un rūpīgi izmaisi, kamēr mērces pamatmasa viendabīga. Pēc vēlēšanās vari pievienot mērcei sakapātus zaļumus. Ļauj mērcei pavārīties 1-2 minūtes.
7. Pasniedz pozas. Pozas izņem no tvaicējamā sietiņa, kārto šķīvjos un pārlej ar krējumu vaj mērci. Pasniedz karstas.
Uz augšu