Mājas siers

2005. gada 27. jūlijs
Foto: Rita Prane
Pagatavošana
1 min
1. Sagatavojies darbam. Pienu ielej palielā (4-5 litri) katlā (vislabāk alumīnija) un liec sildīties uz vidējas uguns. Sagatavo divkārši salocītu marles gabalu – marli izklāj uz caurdura. Biezpienu saplucini sīkākos gabalos, ja tas ir no paciņām vai lielos gabalos. Seko, lai piens nesāk vārīties.
2. Kad piens uzkarsējies, nepārtraukti maisot ieliec katlā biezpienu, cukuru, piparus, koriandru un sāli pēc garšas. Sildi biezpienu visu laiku maisot. Kad biezpiens sāk savelties viendabīgā kunkulī, nepārtraucot maisīšanu pievieno kefīru. Maisot sildi visu masu uz nelielas uguns vēl 5 minūtes.
3. Izliec savārīto biezpienu divkārši salocītajā marlē, lai notek liekais šķidrums. Atstāj siera pirmmasu ar marli izklātajā caurdurī vismaz uz pusotrām stundām. Sūkalas, kuras palikušas katlā, lieliski var izmantot veselīgam un atspirdzinošam dzērienam – atdzisušas sūkalas ielej mikserī, pievieno sasmalcinātu banānu un/vai zemenes, cukuru pēc garšas un sajauc viendabīgā masā. Ieliec uz pustundu ledusskapī atdzesēties. Šis dzēriens ļoti garšo gan bērniem, gan pieaugušajiem.
4. Sakul olu dzeltenumus kopā ar sviestu, pievieno pustējkaroti sodas un atkal sakul. Siera pirmmasu saplucini nelielos gabaliņos bļodā, pievieno sakultās olas, garšvielas pēc patikas (sāls, pipari, hmeļi-suneļi, paprikas pulveris, ķimenes – viss pēc siera gatavotāja gaumes) un rūpīgi visu samaisi – visvieglāk to darīt ar blenderi – viendabīgā masā.
5. Vāri sieru. Uzliec katliņu uz vidējas uguns, ieliec iekšā siera pirmmasu un, nepārtraukti maisot ar koka karoti, sildi to 10-15 minūtes, kamēr masa izveidojusies viendabīga.
6. Šeit ir iespējams pievienot sastāvdaļas, kuras padarīs sieru savādāku un piešķirs tam elegances piesitienu –
7. Šķiņka sieram – uz 200 g siera pamatmasas - 75 g malta šķiņķa, naža gals smaržīgo piparu, 1 rīvēta ķiploka daiviņa.
8. Zaļajam sieram – uz 200 g siera pamatmasas – 2-3 diļļu zariņi, 1-2 zaļo pētersīļu zariņi – viss smalki sakapāts, sāls pēc garšas.
9. Krabju sieram – uz 200 g siera pamatmasas – 75 g sarīvētas vai samaltas krabju nūjiņas.
10. Pabeidz gatavot sieru. Gatavo siera masu salej formiņās vai pēc iespējas ciešāk satin pārtikas plēvē. Ja siers ir saliets formiņās, tad tās cieši notin ar pārtikas plēvi. Liec gatavo sieru ledusskapī un izturi vismaz diennakti.
Uz augšu