Sākums > Receptes > Deserti

Piparmētru krēms brilē

2005. gada 22. jūlijs
Foto: Juris Sapožņikovs
Pagatavošana
3 min
1. Uzvāri pienu ar saldo krējumu. Lej pienu un saldo krējumu katliņā, pieliec nomazgātas piparmētras. Uzvāri, tad noņem no uguns, uzliec katliņam vāku un liec malā, lai 1 stundu ievelkas.
2. Puto olas, salej visu kopā. Pēc 1 stundas uzkarsē cepeškrāsni līdz 140° C. Saputo olu dzeltenumus ar cukuru, līdz cukurs izšķīdis un iegūtā masa ir čagana un gaiša. Vēlreiz uzvāri saldo krējumu un pienu ar piparmētrām. Izkās to caur sietu, lai atbrīvotos no piparmētrām. Pakāpeniski lej klāt piena un krējuma maisījumu saputotajām olām, vispirms pielej pāris ēdamkarošu, izmaisi, tad ļoti mazā strūkliņā, visu laiku maisot ar putojamo slotiņu, pievieno atlikušo šķidrumu.
3. Cep cepeškrāsnī. Iegūtajai masai nosmel lielāko daļu putu, lai krēmam būtu gluda virspuse, un salej maisījumu 4 karstumizturīgās porcelāna vai māla veidnītēs (vari iztikt arī ar izturīgām ūdensglāzēm). Liec veidnītes ar maisījumu lielā, dziļā cepešpannā vai karstumizturīgā traukā. Ielej pannā karstu ūdeni aptuveni tik daudz, lai tas sniegtos veidnītēm līdz ¾ augstumā. Liec krāsnī un cep aptuveni 40 minūtes. Pēc cepšanas izņem tās no krāsns un ūdens, atdzesē līdz istabas temperatūrai. Atdzisušas liec ledusskapī vismaz uz 1 stundu vai pat līdz 3 dienām. 4. Pārkaisi ar cukuru, izkausē. Uzkarsē grilu uz vislielāko karstumu. Tieši pirms pasniegšanas pārkaisi katra krēma virspusi ar plānu pūdercukura kārtiņu, paliec zem grila, līdz izkūst cukurs. Visvieglāk būs, ja tev ir pieejama lodlampa (precīzāk - tās paveids, ko lieto pavāri), jo tad atliek ar lodlampas liesmu uzmanīgi izkausēt cukuru, līdz tas pārvēršas brūnā, spīdīgā kārtiņā. Ja nav pieejams ne grils, ne lodlampa, vari izkausēt un mazliet sabrūnināt cukuru pannā, nedaudz atdzesēt un uzmanīgi pārliet krēmam. Vai arī atdzesē sagrauzdēto cukuru pilnībā, līdz tas ir ciets, tad salauz to nelielos gabaliņos un pārkaisi krēmam.
4. Variants: pirms pildi trauciņos krēmu brilē, ieliec apakšā dažas dzērvenes vai citas ogas, pēc tam piepildi trauciņus ar krēmu un cep, kā aprakstīts iepriekš. Tad nav nepieciešams likt virsū grauzdēto cukuru.
Uz augšu