Sākums > Receptes > Pamatēdieni

Gung shen nam pla (garneles ar zivju mērci)

2005. gada 15. jūnijs
Foto: Aldis K.
Pagatavošana
90 min
1. Garneļu astēm noloba čaulu atstajot pedējo posmu un astīti, izgriež/izvelk zarnu, pārgiež gareniski gandīz līdz astei, bet ta lai vel turas kopā. Kārto uz šķīvja.
2. Laima sulu sajauc 1:1 ar zivju mērci, pusi uzlej garnelēm.
3. Rūgta melone izsktās pēc krunkaina gurķa. Tai ir viegli rūgta garša. Taizemieši apgalvo, ka tas esot ļoti veselīgs dārzenis, stiprinot imūnsistemu.
4. Rūgto meloni nomazgā, garenisku pārgriež uz pusem, izņem sēklas. Atlikuso šķērsām sagriež 1 cm biezās šķēlītēs. Kārto uz šķīvja malas.
5. 2 ķiploka daiviņas sagriež plānās šķēlītēs, kārto starp garnelēm.
6. Piparmētru lapas kārto starp vai pa virsu garnelem.
7. Čilli iztīra sēklas, atlikušos ķiplokus nomizo, pievieno koriandru un atlikuš mērci. Visu kopā samalcina putrā (miezerī vai ar piemērotu virtuves mašīnu). Mērci serve katram mazā traiciņā.
8. Ēšana: karotē ņem pusgarneli, gabaliņu rūgtās melones, piparmetras lapu, ķiploka šķēlīti un nedaudz mērces.
9. Variants: ja garšo asāks ēdiens, var jau sakuma garneles aplaistīt ar vircoto mērci.
10. PS
11. Taizemes galda kultūra:
12. Taizemieši ēd ar dakšiņu kreisajā un ar karoti labaja rokā. Irbulīšus taizemieši lieto tikai nūdeļu zupu ēšanai. Drusku smieklīgi izskatās, kad eiropietis taizemiešu restorānā palūdz irbulīšus, lai izrādītu, cik labs viņs ir Āzija ēšanas kultūras pazinejs...bet patiesībā tikai izblamējas :-)
Uz augšu