Kāpostu skābēšana

5 1
Paldies Rutai un Peterim par recepti pētījuma “Tradicionālie Vidzemes ēdieni šodienas ēdienkartē” ietvaros. Ruckas mākslas rezidenču centra projekts tapis ar Vidzemes plānošanas reģiona un Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstu.

Sastāvdaļas

  • Kāpostgalvas
  • Rīvēti burkāni
  • Sāls
  • Ķimenes

Pagatavošana

999 min.
  1. Nepieciešamais inventārs: kāpostu ēvele, koka stampa, toveris.
  2. Noņem kāpostiem virsējās lapas, nemet ārā, jo tās noderēs, lai apsegtu toveri. Izgriež kacenu.
  3. Ēvelē veselu kāpostgalvu.
  4. Tad sastampā to, pieberot sāli un ķimenes, līdz parādās sula.
  5. Rīvē pa virsu jaunu slāni.
  6. Pievieno rīvētos burkānus, samaisa.
  7. Tādā veidā pierīvē pilnu toveri, liek nostāvēties aukstumā, uzsedz virsū kāpostu lapas. Pēc pāris dienām var jau ēst.
    * Siltumā kāpostu saskābst ātrāk.
    ** Ja nepieciešami smalkāki kāposti, Pēteris iesaka katru slāni pārgriezt krustām šķērsām ar nazi.

    Lai labi garšo!
    Tādā veidā pierīvē pilnu toveri, liek nostāvēties aukstumā,...
Recepti laboja: Receptes.lv šefpavārs

Komentāri

Vilnis Salzemnieks 1. marts 14:31
Ķimenes kāpostiem nekad nelieku jo riebjas ķimenes pie kāpostiem.Toties burkānus lieku vismaz trīs reiz vairāk.
dzidra jurevica 28. februāris 19:08
Es arī joprojām kāpostus skābēju pati. Tad ir garantija, ka tie labi glabāsies, varēs ēst gan vārītus, sautētus vai vienkārši skābus kāpostus. Tikai man stampa nav vajadzīga, jo tik milzīgā baļļā es neskābēju. Parasti ne lielākā kā 50 l. Bļodiņā sajaucu ķimenes ar sāli un cukuru. Daudzumu aprēķinu nosverot sagatavotās kāpostgalvas. Ēvelēju ar veco oriģinālo kāpostu ēveli, ko uzlieku tieši virs muciņas. Kad neliels daudzums (~ 1 galviņa) saēvelēts, uzkaisu sāls, ķimeņu, cukura maisījumu, viegli ar rokām iecilāju to saēvelētajos kāpostos, viegli ar rokām piespiežu mucas dibenam. Ar stampu nedrīkst stampāt, jo tad tiek sašķaidīta kāposta struktūra. Un tā turpinu līdz muca pilna vai kāposti beidzas! Jau pēc 3. porcijas parādās sula. Beigās uzliek veselas kāpostu lapas un slogu, atbilstošu mucas izmēram. Skābējot kāpostus var pievienot arī nedaudz rīvētus burkānus un mazliet svaigi maltus mārrutkus. Kad kāposti ieskābuši, tos blīvi sapilda 3 l burkās, uzliek vāciņus, ideāli uzglabājas vēsā vietā (+10 -- 0*C).

Pievienot komentāru

Pievienot komentārus var tikai autorizēti lietotāji.

Autorizēties

Jaunumi

Skatīt vairāk

Jaunākās receptes

Konservējumi