Vēja kūkas

4 1
Vēja kūkas, plaucētās mīklas kūciņas, pâte à choux, vecrīgas, eklēri - ar tādiem nosaukumiem pazīstam gaisīgās kūkas, kurām ir kraukšķīgs apvalks un dobs viducis. Kūciņām dobajā vidiņā var likt saldus un sāļus pildījumus. No saldajiem pildījumiem lieliski iederēsies vārītais krēms, biezpiena krēms , putukrējums ar ogām u.c.
Lai arī ar plaucētās mīklas kūkām esmu pazīstama samērā ilgi, tieši šī recepte man bijusi visveiksmīgākā.
Noteikti vēlos iedrošināt katru vēja kūku pagatavošanai, tas nemaz nav sarežģīti, ja ievēro dažas svarīgas nianses.

Sastāvdaļas

  • Plaucētai mīklai:
  • 100 g sviesta
  • 220 g ūdens
  • 200 g miltu (Hercogs bio kviešu milti)
  • 5-6 nelielas olas (istabas temperatūrā), ja lielākas olas, tad 4-5
  • Šķipsna sāls

Pagatavošana

90 min.
  1. Sagatavo olas un ļauj tām pastāvēt istabas temperatūrā.
    Sagatavo olas un ļauj tām pastāvēt istabas temperatūrā.
  2. Izsijā miltus.
    Izsijā miltus.
  3. Katliņā uz vidējas uguns liek karsēties ūdeni (pievieno šķipsnu sāls) un sviestu. Uzkarsē šķidrumu līdz pirmajam burbulim.
    Katliņā uz vidējas uguns liek karsēties ūdeni (pievieno šķip...
  4. Vienā paņēmienā pievieno miltus un, nenoņemot katlu no uguns ar koka karoti maisa līdz masa kļūst viendabīga, spīdīga un veļas kamolā. Masu noņem no uguns un liek traukā, kurā tā tiks savienota ar olām.
    Vienā paņēmienā pievieno miltus un, nenoņemot katlu no uguns...
  5. Tālāk var rīkoties pēc izvēles - maisīt ar koka karoti vai ļaut to darīt mikserim. Es izvēlējos otro variantu.
    Karsto masu dažas minūtes padzesē.
    Tālāk var rīkoties pēc izvēles - maisīt ar koka karoti vai ļ...
  6. Tad, darbojoties maisītājam vai čaklajām rociņām, pa vienai pievieno olas un pēc katras olas pievienošanas, masu kārtīgi izmaisa. Pēc 4. olas pievienošanas sāk noteikt mīklas gatavību. Ar karoti paņem mīklu no trauka un ļauj tai krist lejā - ja, tai krītot izveidojas "spice" (attēlā), mīkla ir gatava un olu pievienot vairs nedrīkst, bet ja tā nolīst, izveidojot trapeci, jāpievieno vēl ola. Iespējams, visas olas nemaz nebūs vajadzīgas, bet nav izslēdzama situācija, ka būs nepieciešama vēl kāda.
    Tad, darbojoties maisītājam vai čaklajām rociņām, pa vienai...
  7. Gatavu mīklu tiek konditorejas maisiņā un izspiež piciņas valrieksta lielumā. Protams, var veidot arī citas (garenas) formas kūciņas.
    Liek iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī 220 grādu temperatūrā un cep 15 minūtes. Šajā laikā cepeškrāsns durvis nevirina. Pēc 15 minūšu cepšanas termometru noregulē uz 180 grādiem un cep vēl 5-10 minūtes.
    Gatavu mīklu tiek konditorejas maisiņā un izspiež piciņas va...
  8. Gatavību pārbauda, uzsitot pa kūkas dibenu - jābūt dobai skaņai:))
    Gatavību pārbauda, uzsitot pa kūkas dibenu - jābūt dobai ska...
  9. Tagad pats patīkamākais - kūciņu pildīšana. Es parasti nogriežu cepurīti un iepildu krēmu ar karoti vai konditorejas maisiņu. Attēlā redzamās kūkas pildītas ar šokolādes ganašu un vārīto krēmu. Vārītā krēma recepte: http://receptes.tvnet.lv/recepte/20965-vienkarss-varitais-krems-bez-piedevam

    Kūkas vislabāk pildīt pirms pasniegšanas, bet konkrētajā gadījumā tās sapildītas un uz šķīvja uzliktas stāvēja ledusskapī, ar savu kraukšķi patīkami pārsteidzot arī nākamajā dienā.
    Tagad pats patīkamākais - kūciņu pildīšana. Es parasti nogri...
Recepti laboja: Receptes.lv šefpavārs

Komentāri

Pievienot komentāru

Pievienot komentārus var tikai autorizēti lietotāji.

Autorizēties

Jaunumi

Skatīt vairāk

Jaunākās receptes

Konditoreja un maize