Tortano maize

5 1
Kolekcijas: Veģetārās
Kādam šķitīs, ka šis gatavošanas laiks ir tīīīīīk ilgs, bet man šķiet, ka tas ir to vērts. Pirmkārt, man tik ļoti patīk gatavot maizi, sākot no mīcīšanas procesa un beidzot ar degustāciju un cienāšanu. Un otrkārt, šādu maizi nevar aiziet un nopirkt veikalā.

Sastāvdaļas

10 porcijas
  • Ieraugam
  • 1 /4 tējk. sausā rauga
  • 240 ml silta ūdens
  • 50 g kviešu un 50 g rudzu miltu
  • Mīkla
  • 60 g kartupeļu biezputras
  • 500 g kviešu miltu
  • 150 g rudzu miltu
  • 2 tējk. medus
  • 3 tējk. sāls

Pagatavošana

360 min.
  1. Raugu iemaisa ūdenī un ļauj 10 minūtes pastāvēt.
  2. Nomēra 80 ml šī maisījuma, pārējo izlej. Pie 80 ml rauga - ūdens maisījuma pievieno miltus un izmaisa.
    Nomēra 80 ml šī maisījuma, pārējo izlej. Pie 80 ml rauga - ū...
  3. Bļodu apsedz ar pārtikas plēvi un raudzē istabas temperatūrā 12 stundas. Pa šo laiku ieraugs būs palielinājies apjomā, tajā būs izveidojušies burbulīši.
  4. Pēc 12 stundām, izvāra vienu kartupeli, 60g. Samīca biezputrā.
    Pēc 12 stundām, izvāra vienu kartupeli, 60g. Samīca biezputr...
  5. Bļodā ber rudzu miltus un 400 g kviešu miltu, pielej viegli siltu ūdeni. Izmaisa un ļauj pastāvēt 10 minūtes. Pievieno ieraugu, kartupeļu biezputru, sāli, medu, izmaisa. Pievieno kviešu miltus pakāpeniski un mīca ar rokām mīklu. Mīklai jābūt mitrai, lipīgai, bet tai pat laikā lai to iespējams mīcīt. Pie rokām nedaudz tā lips, bet no virsmas skaisti atlec. Tā kā cenšamies nepārspīlēt ar miltiem. Labāk mīcīšanas procesā rokas nomazgāt un turpināt mīcīt ar sausām, tīrām rokam.
    Bļodā ber rudzu miltus un 400 g kviešu miltu, pielej viegli...
  6. Izmīcīto mīklu liek bļodā, apsedz ar pārtikas plēvi un raudzē 4 stundas. Ik pēc 20 minūtēm izņem mīklu, izstiepj un saloka. Labo sānu līdz vidum, pāri kreiso mīklas sānu, tad līdz vidum loka augšējo malu, tad apakšējo pāri. Liek atpakaļ bļodā un turpina raudzēt.
    Izmīcīto mīklu liek bļodā, apsedz ar pārtikas plēvi un raudz...
  7. Mīklu liek uz virsmas, kas apkaisīta ar miltiem, pāri pārkaisa vēl nedaudz miltus. Centrā izveido caurumu, ko stiepj aptuveni 8 cm diametrā, lai izveidojas gredzena forma. Liek maizi uz cepamās plāts, kur uzklāts cepamais papīrs. Apsedz un raudzē stundu.
    Mīklu liek uz virsmas, kas apkaisīta ar miltiem, pāri pārkai...
  8. Uzrūgušai maizei iegriež katrā sānā pa rievai.
    Uzrūgušai maizei iegriež katrā sānā pa rievai.
  9. Cep iepriekš uzsildītā cepeškrāsnī ap 200 °C 40 - 50 minūtes. Lai maizes garoziņa būtu kraukšķīga, cepeškrāsns apakšā liek trauku ar karstu ūdeni, lai veidojas tvaiki.
    Cep iepriekš uzsildītā cepeškrāsnī ap 200 °C 40 - 50 minūtes...
  10. Atdzesē zem dvieļa.
    Atdzesē zem dvieļa.
  11. Maize ar mazu rauga saturu tik pat mīksta un garda, pat vēl gardāka, jo tai ir īpašs aromāts un garša.
Recepti laboja: Receptes.lv šefpavārs

Komentāri

Pievienot komentāru

Pievienot komentārus var tikai autorizēti lietotāji.

Autorizēties

Jaunumi

Skatīt vairāk

Jaunākās receptes

Konditoreja un maize