Sākums > Receptes > Zupas

Deserta zupa ar siera zefīru

2014. gada 2. janvāris
Foto: Nataša Rogova
Pagatavošana
40 min
1. Gatavo zefīrus: olas dzeltenumam pievieno apelsīna sulu un 1. ēd. k. cukura, izmaisa un liek karsēties, līdz masa sabiezē, tad iemaisa rīvētu sieru. Karsējot maisa, līdz siers kārtīgi izkūst;
2. Ļauj krēmam atdzist. Krūzītē samaisa želatīnu ar ūdeni, ļauj uzbriest, līdz būs nepieciešams;
3. Liekam pannā 50 ml ūdens un 8 ēd. k. cukura, vāra ap 7 minūtēm, ik pa laiciņam apmaisot. Sīrups gatavs, kad to iepilina glāzē ar aukstu ūdeni un var savelt bumbiņu. Ja sīrups izšķīst ūdenī, tad vēl nav gatavs;
4. Paralēli puto olas baltumu ar šķipsniņu sāls, tad ieputo 1 ēd. k. cukura un, kad izveidojas stingras putas, ieputo citronskābi;
5. Pakāpeniski pa karotītei ieputo siera krēmu, kas jau atdzisis un sabiezējis;
6. Kad sīrups uzvārījies, iemaisa tajā uzbriedušo želatīnu. Maisa, līdz želatīna gabaliņi pilnībā izkūst. Tad šo sīrupu ieputo olu krēmā;
7. Puto krēmu, līdz tas nekrīt nost no miksera slotiņām. Tālāk zefīru var likt silikona formā, kas apkaisīta ar pūdercukuru, lai saželē vai ar konditorejas šprici spiež formīgus zefīrus. Ja nav silikona formas, liek citā, bet tad apakšā ieklāj cepamā papīra gabalu, lai vēlāk ir vienkāršāk izņemt no formas. Zefīrs gatavs pēc pāris stundām, pastāvot istabas tempertūrā;
8. Gatavo zupu: katliņā liek mazos kubiņos sagrieztu bieti. Pielej ūdeni, lai bietes labi apsegtas. Var izmantot jau gatavu vārītu bieti, tad zupas gatavošana būs ātrāka. Vāra bietes, līdz tās ir mīkstas;
9. Tālāk pievieno ananāsu gabaliņus, ķiršus, etiķi, vaniļas cukuru. Vāra zem vāka ap 8 minūtēm;
10. Gatavo zupu sablenderē, izlaiž caur sietiņu, iemaisa pienu, uzvāra. Noņem no uguns un iemaisa medu pēc garšas;
11. Zefīru sagriež mazos gabaliņos un apviļā kādās drupačās (riekstu, cepumu vai kukurūzas nūjiņu, kā mana gadījumā). Var arī apviļāt pūdercukurā vai kakao;
12. Lej zupu šķīvī, ieber uz smalkās rīves sarīvētu sieru. Kārto zupā zefīra gabaliņus.
13. * Burvīgs gardums, un tas siers zefīrus padara tādus interesantus, īpašus kā nekur. Tiešām ļoti gardi sanāca.
14. * Zupa ēdama labi karstu, lai siers var pakust un arī zefīra gabaliņi kļūst maigāki, saplūstot ar zupu.
15. Labu apetīti!
Uz augšu