Sākums > Receptes > Deserti

Mandeļu marcipāns

2014. gada 1. janvāris
Foto: Nataša Rogova
Esmu liela marcipāna fane, un, tā kā man izdevās to pagatavot pašas rokām, tad turpmāk taps dažādi saldumi, konditorejas izstrādājumi ar marcipāna pildījumu un tā klātbūtni ēdienos.
Pagatavošana
30 min
1. Neceptas mandeles aplej ar karstu-verdošu ūdeni. Ļauj pastavēt 15 minūtes. Ūdeni nolej un attīra mandeles no miziņām;
2. Liek cepeškrāsnī ap 180 grādiem un apžāvē, apgrauzdē aptuveni 10-15 minūtes. Atdzesē;
3. Pilnīgi atdzisušas mandeles sablenderē, pievieno 50 g pūdercukura un vēlreiz visu kopā sablenderē pēc iespējas smalkāk;
4. Gatavo sīrupu: katliņā liek cukuru un ūdeni, vār uz nelielas uguns ~ 7 minūtes, tad pievieno citronskābi. Sīrups gatavs, kad, iepilinot aukstā ūdenī, tas neizšķīst, bet saglabājas kamolā. Ar pirkstiem saveļams, ja izšķīst, tad vāra vēl, ja sanāk savelt bumbiņu, tad sīrups ir gatavs;
5. Šajā sīrupā ber iekšā mandeļu miltus un intensīvi maisa līdz viendabīgai masai. Noņem no uguns;
6. Maisa un skatās - ja masa neturas kopā un ir drupena, pievieno tējkaroti ūdens, ja masa pārāk slapja, šķidra, tad pieber pūdercukuru, līdz masa ir mīcāma ar rokām kā plastelīns;
7. Sadala mandeļu mīklu divās daļās. Vienā iemaisa vaniļas cukuru, bet otrā - mandeļu esenci un kakao. Izmīca un liek ledusskapī, līdz sacietē;
8. Tālāk saveļ brūno masu desā, bet balto masu izrullē taisnstūrī. Brūno masu ietin baltajā. Apbēr ar pūdercukuru, bet tik pat labi var arī apliet ar šokolādi. Sagriež šķēlēs un pasniedz.
9. * Šīs marcipāna desas svars ir 650g.
10. * Šādu marcipāna masu var izmantot gan kā pildījumu, gan kā dekoru, rullējot, veidojot, gan vienkārši kā gardu našķi.
11. Labu apetīti!
Uz augšu