Ziemassvētku augļu kekss "stollen"

3 1

Sastāvdaļas

  • 400 g kviešu milti + 200 g mīcīšanas procesā
  • 200 g sviests
  • 1 /4 tēj. k. kardamons
  • 2 tēj. k. vaniļas cukurs
  • Muskatrieksts
  • 3 ēd. k. medus
  • 1 citrona miziņa
  • 0.5 kg dažādi žāvēti augļi
  • Marcipāns
  • 50 g sviests
  • Pūdercukurs

Pagatavošana

240 min.
  1. Raugu sadrupina, pievieno medu. Pielej viegli siltu pienu, izmaisa, līdz raugs izšķīdis. Pieber 200 g miltu, izmaisa, apsedz ar pārtikas plēvi un raudzē 30 minūtes;
  2. Mīkla uzrūgst un palielinās apjomā divas reizes. Pievieno muskatriekstu, kardamonu, cukuru, norīvētu citrona miziņu;
    Mīkla uzrūgst un palielinās apjomā divas reizes. Pievieno mu...
  3. Žāvētos augļus aplej ar karstu ūdeni, lai tie uzbriest. Apgrauzdē riekstus un nedaudz sasmalcina. Visu iemaisa mīklā un pārsedz ar pārtikas plēvi. Mīkla uzbriest pavisam nedaudz, bet tajā pašā laikā tā kļūst pietiekami gaisīga;
    Žāvētos augļus aplej ar karstu ūdeni, lai tie uzbriest. Apgr...
  4. Tālāk mīklai pievienojam miltus tik daudz, lai tā ir mīcāma;
  5. Nospiež mīklu, izrullē taisnstūrī. Vidū liek marcipāna desu un pāri loka mīklas pusi tā, lai tā pārklāj otru sānu. Es pārgriezu uz pusēm, jo sanāca loti garšs rullis;
  6. Tad mazu daļiņu loka atpakaļ uz pretējo pusi. Jāsnāk trīskārtu locījumam. Apakšējā daļa ir lielāka, bet, ejot locījumam uz augšu, tas ir mazāks. Izveidojas tāda kā piramīda;
  7. Liek veidojumus uz cepamā papīra un apsedz ar dvieli, raudzē vēl 30 minūtes. Ar aci būs manāms, ka uzrūga nedaudz, bet tas ir pietiekami tik stingrai mīklai;
  8. Cep iepriekšs uzsildītā cepeškrāsnī ap 180 grādiem aptuveni 40 minūtes, cepšanas laiks atkarīgs no keksa izmēra;
  9. Tikko izņemtu keksu no cepeškrāsns bagātīgi apsēmērē ar sviestu un apkaisa ar bagātīgu kārtu pūdercukura. Atdzesē un ietin folijā.
  10. * Glabā aukstā vietā līdz pat mēnesim.
  11. * Stollen kūka ir stingras konsistences, līdz ar to var sagriezt ļoti plānās šķēlēs.
  12. * Stollen kūka ir bagātīgas garšas, daudz dažādu žavētu augļu, riekstu. Tā nav ne drupena, ne sausa, maigas garšas pateicoties lielā sviesta daudzumam.
  13. Labu apetīti!

Komentāri

Inese 2014. gada 17. novembris 17:59
Izklausās gardi, bet radās vairāki jautājumi: cik daudz rauga un piena nepieciešams? Vai sviests nepieciešams tikai apsmērēšanai? (sastāvdaļās tas minēts divas reizes, bet receptē - tikai pie apziešanas)
māra 2014. gada 3. janvāris 10:53
...paldies Nataša par recepti-laba.
māra 2014. gada 1. janvāris 14:49
izskatās ka man varētu derēt,bet...kā gatavo marcipānu...

Pievienot komentāru

Pievienot komentārus var tikai autorizēti lietotāji.

Autorizēties

Jaunumi

Skatīt vairāk

Jaunākās receptes

Deserti