Sākums > Receptes > Deserti

Franču deserti - "pumpkin parfait" & "le fondant au chocolat"

2013. gada 12. novembris
Foto: Nataša Rogova
Pagatavošana
180 min
1. Sākumā gatavojam kēksiem pildījumu: Liekam katliņā sviestu, cukuru, kakao un kausējam līdz viss viendabīgs.
2. Noņemam no uguns un iemaisam krēmsieru.
3. Paliek skaista krēmīga massa. Lejam trauciņos, nelielos,
4. salīdzinam ar formiņām, kur tiks cepti kēksi, lai nav par lielu. Es lēju mazās glāzītēs. Liekam saldētavā uz kādām 2-3 stundām, vai līdz sagatavojam visu nepieciešamo.
5. Tālāk ķeramies pie saldējuma. Izvāram ķirbi, es to daru ūdens peldē, lai nav jālej ūdens, ķirbja biezenis sanāk biezs, vajadzīgās konsistences.
6. Ķirbja biezenim pievienojam norīvētu laima miziņu un laima sulu. Sablenderējam, izlaižam caur sietiņu.
7. Katliņā liekam olu dzeltenumus un iemaisam 1 ēd.k cukuru. Pievienojam ķirbja biezeni ,izmaisam un liekam karsēties.Karsējam krēmu līdz tas kļūst viendabīgs, mjaigs, krēmīgs, aptuveni 7 minūtes. Maisam ar putojamo slotiņu. Atdzesjam.
8. Saldo krējumu putojam ar atlikušo cukuru un krēmsieru līdz putukrējumam.
9. Ieputojam atdzisušu ķirbja krēmu un kurkumu. Lejam trauciņos, liekam saldētavā uz 2-3 stundām, var arī ilgāk. Līdz brīdim, kad pasniegsim.
10. Tad, kad saldētavā viss ir gatavs gan saldējums, gan pildījums, tad ķeramies pie kēksiem-vulkāniem, tā arī tos mēdz dēvēt.
11. Ieslēdzam cepeškrāsni ap 200 grādiem, lai jau ir sakarsusi.
12. Trauciņus kur cepsim, iesmērējam ar sviestu, apberam ar kakao, liekam ledusskapī līdz vajadzēs tos.
13. Šokolādi un sviestu liekam trauciņā izkausējam, atdzesējam.
14. Olas un olu baltumus putojam ar šķipsniņu sāli un cukuru līdz olas kļūst gaisīgas, aptuveni 10 minūtes ar mazjaudīgu mikseri.
15. Izsijājam traukā miltus un kakao.
16. Olu massā maigi, lēni, vienā virzienā iemaisam sokolēs sviesta maisījumu, kas drīkst būt viegli silts bet ne karsts.
17. Pēc tam iesijājam olu massā jau vienu reizi izsijātos miltus un kakao.
18. Maisam vienā virzienā līdz viendabīgtai massai.
19. Ņemam no ledusskapja sagatavotās formiņas, lejam sadalot pa visām formiņām pusi no mīklas.
20. No saldētavas izņemam sagatavoto pildījumu, ar karoti izņemam un liekam trauciņā ar mīklu vidū, nedaudz iespiežam.
21. Pāri pildījuam liekam atlikušo mīklu. Izlīdzinam, lai pildījums skaisti apslēpts.
22. Cepam jau iepriekšs uzsildītā cepeškrāsnī ap 200 grādiem ap 12 minūtēm. Bet jāņem vērā, jo mazākas formiņas jo ātrāk izcepas, ja formiņas silikona vai metāla ,tad arī izcepas ātrāk kā keramiskajās. Līdz ar to pēc pirmajām 5 minūtēm varam "uzmest aci" ja redzam, ka ārējā kārtiņa skaisti apkaltusi, tad gatavs. Ja noturēsim par ilgu, tad izcepsim parastus kēksus, kas arī būs gardi.
23. Es izmantoju 10cm diametra keramiskās formiņas, cepu tieši 12 minūtes un laiks bija ideāli, ne par daudz, ne par maz.
24. Kad kēksi ir izcepti, mums ir maksimums 10 minūtes laiks, lai tos pasniegtu ar lavīnu vidū, jo atdziestot arī krēms vidū atdziest. Tādēļ vislabāk pasniegt uzreiz, tad sajūsma par desertu būs tik pat liela kā "vulkāna lavīna".
25. Kamēr cepas kēksi mums ir nedaudz laiks, lai sagatavotu šķīvi pasniegšanai.
26. Sasmalcinam lazdu riekstus, liekam uz tiem saldējumu un aplipinam maliņas.
27. Izkausētā šokolādē iemērcam dakšiņu un novelkam pa šķīvi. Uzliekam maliņā saldējumu.
28. Kad šķīvis gatavs liekam uz tā kēksu- fondantu, tas tā latviski sauksies. Apmetam formiņu otrādi, apgāžot izņemam desertu. Es zem deserta uzliku aveņu džemu ,krāsu spēlei. Pārkaisam ar kakao. Kārtojam pāri avenes, man bija saldētas, bet kamēr sabildēju tās jau atsaldējās un bija ēdamas.
29. Sanāca burvīgi, ņemot vērā, ka deserts ir tāds, ka var aizšaut garām cepot. Ieraugot biju sajūmsā, skaits šokolādes fondants.
30. Bet pats galvenais vēl tikai priekšā....vulkāna izvirdums, ar nazi nogriežam gabaliņu un skaistums nāk ārā....
31. Ak!, un uh!, un ai!, kas par sajūsmu to redzot...
32. Perfekto......Saldējums burvīgs...Un ķirbja neēdājiem it nemaz nav jāzin, ka tas ir no kirbja, jo pēc garšas nu nekā to nepateikt.Satriecoši maigs, aromātisiks, krēmīgs....
33. Varu vien atkārtot sajūsmas vārdus, cik fantastisks ir šis deserts.
34. Šis deserts, manuprāt pārsteigs ikvienu.
35. Ierasts, ka karsts fondants tiek pasniegts ar aukstu saldējumu un svaigām ogām, tieši tādēļ arī man ir šī kombinācija.
36. Nepietiek ar to, ka ir redzēts, pats svarīgākais ir to izjust, nobaudīt.....
37. Labu apetīti!
Uz augšu