Rauga mīkla un zeltainie pīrādziņi

3 1
Rauga mīkla un zeltainie pīrādziņi
Foto: Depositphotos.com
Pīrādziņi ir ļoti maigi, mīksti, vienkārši burvīgi. Glabājas vairākas dienas tik pat mīksti kā tikko cepti.

Sastāvdaļas

  • Mīklai:
  • 500 ml piena
  • 1 kg miltu (var aiziet mazliet vairāk)
  • 50 g svaiga rauga
  • 1 ola
  • 2 tējk. sāls
  • 150 g sviesta / margarīna
  • 50 ml eļļas
  • 3/4 glāze/s cukura (ja cepsiet ko saldu,tad cukuru pievienojiet vairāk ap 1/2 glāzi)
  • Pildījums nr.1:
  • 2 liel sīpoli
  • 600 g kūpinātas cūkgaļas
  • 200 g speķa
  • Pildījums Nr.2:
  • 2 lieli sīpoli
  • 200 g kūpināta speķa
  • 500 g kūpinātas cūkgaļas
  • 2 lieli marinēti vai skābēti gurķi
  • 4 ēd. k. tomātu mērces
  • 2 tējk. majonēzes
  • 2 tējk. garšvielas picai

Pagatavošana

120 min.
  1. Siltā pienā izšķīdina raugu, labi ir samaisa ar putojamo slotiņu.
  2. Pievieno olu, izmaisa, pievieno sāli, cukuru. Izmaisa un atstāj, kamēr izsijā miltus.
  3. Izsijātos miltus lēnām iemaisa piena maisījumā. Atstāj, kamēr kausē sviestu.
  4. Izkausē sviestu / margarīnu, atdzesē, lai nav karsts. Tas var būt mazliet silts, bet noteikt ne karsts.
  5. Sviestam/margarīnam pievieno eļļu un šo visu lej iekšā mīklā un izmaisa, izmīca, ja nepieciešami vēl milti, tad pievieno, uzmanīgi, nepārcenšamies.
    Mīklai jābūt mazliet lipīgai, ļoti ellastīgai, maigai. Kārtīgi izmīcītai.
  6. Liek ieeļļotā traukā, kam pārsedz pārtikas plēvi un dvieli.
  7. Cepeškrāsni uzsilda līdz 40 grādiem un izslēdz. Tur liek mīklas trauku raudzēties uz stundu.
    Mīkla palielināsies 2-3 reizes.
  8. Kamēr raudzējas mīkla, gatavo pildījumu Nr.1: 2 lielus sīpolus smalki sagriež, liek uz pannas eļļā cepties, sautēties.
  9. Žāvētu speķi ap 200 g un kūpinātu cūkgaļu ap 600 g sagriež mazos gabaliņos. Liek klāt sīpoliem un sautē 5 -7 minūtes, lai garšas savelkas.
  10. Bet ir vēl viens variants pīrādziņu pildījumam (Nr.2 tāds kā picas pildījums): sīpolus apcep eļļā, pievieno smalki sagrieztus marinētus vai skābētus gurķus, tad gaļu.
  11. Sautē šo visu, beigās pievieno tomātu mērci un garšvielu maisījumu picai - oregano, majorānu, baziliku.
  12. Kad šis gardums ir gatavs, pievieno mazliet majonēzi. Izmaisa un atdzesē, tad pilda pīrādziņos.
  13. Pīrādziņu pildīšanas laiks: uzraudzēto mīklu izrullē, izspiež ar glāzi aplīšus un liek pildījumu, tā bagātīgi.
  14. Pirms liek pildījumu, katru aplīti saplacina. Aiztaisa šuvi, lai neveras vaļā, tad pīrādziņu pamīca rokās, šādi izveidojot formu un liek uz cepampannas ar šuvi uz leju.
  15. Kamēr gatavo nākamos pīrādziņus, tikmēr jau tos, kas gaida apsedz ar dvieli.
  16. Sagatavotos pīrādziņus apsmērē ar sakultu olu un cep ap 190 grādiem apmēram 15 - 20 minūtes.
  17. Gatavos pīrādziņus liek bļodā un pārsedz ar dvieli, šādi ļauj tiem atdzist.

    Lai labi garšo!
    Gatavos pīrādziņus liek bļodā un pārsedz ar dvieli, šādi ļau...
    Foto: Depositphotos.com
Recepti laboja: Receptes.lv šefpavārs

Komentāri

Kristine Mihalkina 2016. gada 29. decembris 20:20
Super mīkla, uzrūga lieliski. Cukuru gan liku tikai 1/4 glāzes un pildījumu pa savam taisīju, bet pats galvenais ka mīkla izdevās 😊 paldies par recepti!
Andris 2016. gada 5. februāris 23:05
Loti laba recepte, pameginaaju..iepatikaas..un tagad visu laiku taisisu jo loti miksti piradzini sanaca pat 3 dienas ...paldies :)
Andra 2015. gada 31. decembris 18:26
Ļoti laba recepte...paldies! :)

Pievienot komentāru

Pievienot komentārus var tikai autorizēti lietotāji.

Autorizēties

Jaunumi

Skatīt vairāk

Jaunākās receptes

Konditoreja un maize