Sākums > Receptes > Konditoreja un maize

Torte "apelsīns smiltīs"

2012. gada 27. decembris
Foto: Nataša Rogova
Pagatavošana
120 min
1. Gatavojam smilšu mīklu:
2. Sviestu, kas pastāvējis istabas tempertūrā putojam ar cukuru un olas dzeltenumiem līdz cukurs izkusis.
3. 1 apelsīnam norīvējam miziņu un pievienojam sviestam.
4. Pieberam cepamo pulveri un kurkumu - saputojam.
5. Maisam iekšā pa vienai glāzei miltus. Mīcam mīklu ar rokām.Mīkla sanāk ļoti maiga , mīksta, bet tā nelīp pie rokām.
6. Ietinam pārtikas plēvē un uz 30 minūtēm liekam ledusskapī.
7. Ņemam mīklu un sadalam to aptuveni 6 daļās, būtībā jau cik daļās vēlamies.
8. Liekam uz cepamā papīra, virsū vēlvienu gabalu ar cepamo papīru un rullējam mīklu cik biezu vai plānu vēlamies.
9. Kā redziet man bija diezgan plāna. Uzliekam virsū šķīvi tik lielu, cik lielu vēlamies gatavo torti - izgriežam skaisti apaļu. Man bija 24 cm diametra 6 šādas ripas.
10. Atgriezumus iemīcam pārējā mīklā un turpinam rullēt atlikušo mīklu.
11. Palika pāri tik viena ēdamkarote mīklas, to es izmantoju tortes malu dekorēšanai.
12. Cepam ripas ap 200 grādiem ap 8 minūtēm, katrai nākamai ripai cepšanas laiks samazinājās.
13. Lūk, izceptā ripa. Skaisti dzeltena. Necenšamies izcept brūnu.
14. Gatavojam apelsīnu ievārījumu:
15. 3 apelsīniem norīvējam miziņu.
16. Tad visus četrus apelsīnus nomizojam, pēc iespējas atdalam arī plēvītes, lai paliek tādas kā apelsīna filejas.
17. Liekam katlā, uzberam cukuru, sablenderējam un vāram uz mazas uguns 20 minūtes ik pa laiciņam apmaisot.
18. Gatavu vēl sablenderējam.
19. Uz tikko izceptām ripām smērējam ievārījumu.
20. Ripas neliekam kopā, bet katru atsevišķi.
21. Tā kā ripas ir ļoti trauslas, tad visu daram uzmanīgi.
22. Gatavojam krēmu:
23. Olas baltumus liekam ūdens peldē, pievienojam cukuru un putojam līdz stingram putām. Paralēli uzsildam saldo krējumu ar 50 g cukuru, nevāram, tik uzsildam.
24. Karstu saldo krējumu lejam lēnā strūklakā saputotajos olas baltumos un nepārtraukti putojam joprojām ūdens peldē. Kad masa kļuva kā biezs ķīsēlis noņemam no gāzes turpinam putot līdz masa atdziest līdz istabas tempertūrai.
25. Atsevišķi saputojam sviestu. Turpinam putot un pievienojam lēnām olu baltumu masu.
26. Liekam ledusskapī, lai sacietē.
27. Krēmu klājam uz visām sešām ripām, kas jau apsmērētas ar apelsīnu ievārījumu.
28. Liekam kopā visas ripas, ļoti lēni uzmanīgi, jo ripas ļoti trauslas, es tās noslidināju no dēlīša, šādi liekot vienu uz otras.
29. Apsmērējam kūkas malas, liekam ledusskapī sacietēt.
30. Gatavojam šokolādes želeju:
31. Saldajā krējumā iemaisam želatīnu, uzbriedinam.
32. Šokolādi izkausējam, pieberam kurkumu, to var darīt gan ūdenspeldē, gan mikroviļņu krāsnī.
33. Uzbriedušo želatīnu uzsildam un izmaisam līdz tas izšķīst.
34. Savienojam izkausēto šokolādi ar želatīnu. Izmaisam un ļaujam tam atdzist līdz istabas tempertūrai ik pa laiciņam apmaisot, lai ir viendabīgs.
35. Šo maisījumu lejam uz tortes virsas.
36. Sānu malas apbēru ar sablenderētiem mīklas atgriezumiem, ceptiem protams.
37. Pārkaisīju ar mandeļu skaidiņām un aplēju ar izkausētu brūno šokolādi.
38. Liekam ledusskapī, lai sacietē.
39. Tortes svars ir 3 kg.
40. * Torte ir ļoti trekna, jo sastāvā ir daudz sviests un saldais krēmums, bet tā ir tik garda.
41. Kārtas ir labi mitrinātas un it nemaz nav sausas.
42. Labu apetīti!
Uz augšu