Valriekstu smilšu kūka

5 1

Sastāvdaļas

  • Sastāvdaļas mīklai:
  • 200 g sviests (var arī margarīnu,ja nu kas)
  • 1 ola
  • 4 ēd.k cukurs
  • Ja vēlas vaniļas cukurs
  • 50 ml piens
  • 10 g svaigais raugs
  • 1 tēj.k cepamais pulveris
  • Ap 500 g milti
  • Sastāvdaļas pildījumam:
  • 150 g valrieksti
  • 100 g cukurs
  • Ap 300 ml ievārījums, ja šķidrs, tad pievienojam 2 ēd.k mannā. (Man bija divu veidu ievārījums-Ķirbja un biešu)
  • Sastāvdaļas glazūrai:
  • Var ņemt šokolādi, bet var gatavot kā es
  • 50 g sviests (margarīns nederēs)
  • 2 ēd.k kakao (nesaldināts, īsts kakao)
  • 2 ēd.k cukurs
  • Ruma esence, vai arī vaniļas cukurs
  • 2 ēd.k skābais krējums
  • Dekorēšanai valriekstu gabaliņi

Pagatavošana

90 min.
  1. Gatavojam mīklu:
  2. Sviestu, mīkstu, kas pastāvējis istabas tempertūrā putojam ar cukuru, vaniļas cukuru, cepamo pulveri, tad ieputojam olu. Kad massa palikusi viendabīga, krēmīga ieputojam pienu, kura jau izsķīdinats raugs. (Viegli silta piena iemaisam raugu līdz tas izskīst)
  3. Visu kārtīgi saputojam līdz krēmīgai massai.
  4. Beram klāt miltus. Sākumā vienu glāzi, izmaisam.
  5. Tad otru glāzi, izmaisam, tad trešo glāzi, sākam mīcīt un ja vēl nepieciešams pa karotītei beram miltus.
  6. Mīklai jāsanāk loti maigai, mīkstai. Tai nav jābūt sausai, stingrai vai miltainai.
  7. Sadalam mīklu trīs daļās. Ja ir laiks, tad ļaujam istabas tempertūrā mīklai nostāvēties, bet ja ne, gatavojam uzreiz.
  8. Es izmantoju 24 cm diametra formu un tieši trīs kārtas sanāca. Var ņemt mazāku formu, bet lielāku gan nē, jo tad sanāks tik 2 kārtas.
  9. Izrullējam vienu kārtu, liekam formā. (es gadījumam ieklāju apakšā cepamo papīru, lai vieglak izdabūt ārā)
  10. Iepriekšs apgrauzdētos valriekstus sablenderējam. Samaisam ar cukuru. Pusi beram uz pirmās kārtas, kas apsmērēta ar ievārījumu.
  11. Tad liekam otro kārtu, kas arī protams jāizrullē attiecīgā izmēra.
  12. Tad liekam atlikušo ievārījumu un pāri beram atlikušos valriekstus.
  13. Trešo kārtu arī izrullējam un liekam virsū, sadurstam ar dakšiņu.
  14. Apsedzam un ļaujam nostāvēties 30 minūtes.
  15. Cepam iepriekšs uzsildītā cepeškrāsnī ap 200 grādiem ap 30 minūtēm, līdz virsējā kārta skaisti brūna.
  16. Ļaujam kūkai atdzist formā.
  17. Apgāžam un izņemam.
  18. Apgriežam atpakaļ.
  19. Aplejam ar glazūru:
  20. Sviestu, kakao, cukuru, ruma esenci liekam mazā katliņā, maisot karsējam līdz cukurs izkusis. Noņemam no uguns un pievienojam skābo krējumu, maisam līdz viss viendabīgs.
  21. Mazliet nogaidam līdz nedaudz krēms atdziest un sāk biezēt, tad smērējam kūku.
  22. Dekorējam ar valriekstu gabaliņiem.
  23. Kūku ēdam pilnīgi atdzisušu, jo tad var izgaršot tās īsto garšu, silta tā vēl mānīga, īsti nevar izgaršot, kaut arī silta ir garšīga.
  24. Kūka ir ļoti maiga, diezgan salda, ja izmantojam saldu ievārījumu, tā kā izvēlamies sev tīkamāku ievārījumu.
  25. Kam vairāk salds ,kam mazāk salds kārojas. Bet noteikt ievārījuma ierobežojumu nav, der jebkāds.
  26. Labu apetīti!

Komentāri

Pievienot komentāru

Pievienot komentārus var tikai autorizēti lietotāji.

Autorizēties

Jaunumi

Skatīt vairāk

Jaunākās receptes

Konditoreja un maize