Speķa pīrādziņi

2012. gada 30. jūlijs
Foto: Shutterstock.com
Kārtīgi speķa pīrāgi ir neatņemama latvieša svētku mielasta sastāvdaļa.
Pagatavošana
120 min
1. Lielā bļodā raugu saberž ar 2 ēdamkarotēm cukura, pieber 3 ēdamkarotes miltu un pielej ap 100 gr remdena piena. Izmaisa un noliek siltā vietā rūgt.
2. Kamēr ieraugs rūgst, olas saputo ar atlikušo cukuru. Sviestu izkausē.
3. Katliņā nedaudz uzsilda atlikušo pienu, pielej izkausēto sviestu, pieliek saputotās olas, sāli, majonēzi, izmaisa.
4. Kad ieraugs uzrūdzis (siltā virtuvē apmēram pēc 20 minūtēm), tam pielej katliņa saturu, izmaisa, liek izsijātus miltus. 4 glāzes miltu pieliek uzreiz, tad samīca, bet pārējos miltus liek klāt pēc sajūtas, lai veidojas ne pārāk stingra mīkla. Miltu daudzums atkarīgs gan no šķirnes, gan miltu mitruma. Kad mīkla ir vajadzīgajā konsistencē, to turpina mīcīt, līdz tā vairs neķep un atlec no rokām.
5. Gatavu mīklu pārsedz ar dvieli un liek siltā vietā, kur nav caurvēja, skaļu trokšņu. Apmēram pēc stundas mīkla būs gatava.
6. Pildījumam sagriež sīpolus un šķiņķi, pieber piparus un nogaršo, ja vajag, pieliek sāli. Ja patīk, var pildījumu viegli apcept uz pannas, tik, lai sīpoli kļūst caurspīdīgi.
7. Tīru galdu viegli pārkaisa ar miltiem, ņem gabalu mīklas un izveltnē ap 3-4 mm biezumā. Ar glāzi izspiež aplīšus, vidū liek pildījumu, malas aizspiež, pīrāgu nedaudz ieloka pusmēness formā.
8. Plāti ieziež ar speķa gabalu, liek pīrāgus ar šuvi uz leju, starp pīrāgiem atstājot ap 3 cm. Izmantojot otiņu, pārziež ar sakultu olu.
9. Cep 180 grādos līdz pīrāgi brūni.

Lai labi garšo!
Foto: Shutterstock.com
Uz augšu