Sākums > Receptes > Uzkodas

Siers neparastās formās

2012. gada 16. jūnijs
Foto: Nataša Rogova
Pagatavošana
60 min
1. Uz 1 litru pienu ņēmu 600g vājpiena biezpienu.
2. Pienu lejam katliņā un uzsildam līdz pirmajiem burbuļiem,tā,ka gandrīz sāk vārīties, tad pievienoju biezpienu.( Šajā reizē pamēģināju biezpienu pievienot sablenderētu,bet pirmo reizi to nedarīju). Lai vieglk biezpiens iemaisās pienā, blenderējot biezpienu pievienoju nedaudz piena, lai tāda šķidrāka masa.
3. Uz mazas uguns karsēju un maisu līdz atdalās sūkalas. Šādi tas izskatās kā bildē.
4. Saka,ka tas aizņem līdz divām minūtēm, ne ilgāk, ja tad neveidojas sūkalas pievienojam mazliet citrona sulu.Tieši tādēļ labāk ņemt vājpiena biezpienu.
5. Tā kā man bija vājpiena biezpiens,kas bija nedaudz skābens,tad 1 minūtes laikā jau bija gatavs.
6. Nokāšam sieru no sūkalām marlē, kas ievietota caurdurī. Tad marli paņemam aiz visiem galiem un papurinam sieru, lai labāk atdalās sūkalas.
7. Sieru atstājam un pa to laiku katliņā ieliekam 100g sviestu (no sviesta daudzuma atkarīgs cik trekns būs siers) un ap 1 ēdamkaroti ķimenes. Sviestu kausējam ar ķimenēm, šādi ķimenes atdzīvojas un kļūst aromātiskākas.
8. Sakuļam ar dakšīņu 2 olas un 2 olas dzeltenumus ar 1/2 tēj.k sāli.(Jo vairāk olas,jo labāk turas kopā siers,jo mazāk,jo drupenāks tas būs.No olas dzeltenumiem atkarīgs siera dzeltenā krāsa, bet krāsai var pievienot kurkumu,ja vēlas)
9. Izkausētā sviestā liekam mūsu sieru.Uz palielas uguns karsējam,kārtīgi,bet uzmanīgi maisam,lai siers sajaucas ar sviestu.Tad pievienojam olas un atkal kārtīgi maisam,līdz izveidojas viendabīga masa.
10. Tas varētu aizņemt ap 5-8 minūtes, ja karsēs ilgāk siers būs sīkstāks.
11. Tā kā man patīk viss kas neparasts, tad arī siera formām izvēlējos dēla spēļu formiņas.Tās sapildīju ar sieru un liku ledusskapī uz 3 tundām,pēc tam uzmanīgi izņēmu no formiņām un liku atpakaļ ledusskapī.
12. Teikšu, ka no stikla trauciņiem vieglāk izdabūt sieru,no plastmasas grūtāk,bet tas bija to vērts.
13. Par to kā šis siers garšo es varēšu padalīties pēc svētkiem, jo noprovēsim uz svētkiem.
14. Gribas iedrošināt visus, kam ir bijusi vēlēšanās pagatavot sieru, bet ir bailes par sarežģītību. Tas tiešām ir viegli!
15. Siera receptes ir tik daudz un dažādas, cik ir pašas saimnieces. Citās receptēs piens un biezpiens ir vienādā daudzumā, bet citās piena daudzums krietni pārsniedz biezpiena daudzumu. Es izvēlējos recepti un visas sastāvdaļas samazināju līdz minimumam, jo kā nekā gatavoju pirmo reizi un nezināju kas un kā sanāks.
16. Ieteikumi:
17. -Biezpienu labāk ņemt vājpiena,jo tad labak atdalīsies sūkalas,bet ja ir ne tik
18. -skābs biezpiens,tad būs jāpievieno citrona sula.
19. -Sviestu liek arī pēc vēlēšanās,jo vairāk jo terknāks siers,jo mazāk,jo sausāks ne tik trekns.
20. -Olas var nelikt veselas,bet tikai dzeltenumus,tad būs dzeltenāks siers.
21. -Siera garšas dažādībai var pievienot gan ķimenes,gan kurkumu,gan paprikas pulveri,gan sīki sagrieztu papriku vai čilī piparus,gan dilles un citas lietas.
22. -Visas vajadzīgās sastāvdaļas,nepieciešamās lietas sagatavojam pirms sākam gatavot sieru,lai viss ir pa rokai,lai mierīgi var gatavot.Var gatavot pilnīgi bez jebkādām piedevām un būs arī ļoti gardi.
23. - Ja biezpiens ir graudains un sieru vēlas viendabīgu,tad biezpienu jāsablenderē vai jāsamaļ gaļasmašīnā,vai ar stampiņu jāsastampā.Bet,ja garšo graudains siers,tad var īpaši nepūlēties.Bet var arī uzreiz paņemt viendabīgas masas biezpienu.Man bija graudains biezpiens,es tik mazliet to sastampāju,siers nebija graudains un nebija viendabīgs,tads pa vidam.
24. - Produktus siera gatavošanai kā piemēram pienu un biezpienu noteikt ņemam lauku,nevis veikala.
Uz augšu