Uzbeku zupa šurpa ar liellopa vai jēra gaļu

3 1

Sastāvdaļas

40 porcijas
  • 4 kg liellopa vai jēra gaļas
  • 1.5 kg paprikas
  • 2 kg sīpolu
  • 2 kg burkānu
  • 0.2 kg tomātu
  • 0.2 kg tomatu pastas
  • Čilī pipari - pēc vajadzības
  • Ķiploka galviņas - pēc vajadzības
  • 100 g kinzas
  • 200 g pētersīļu
  • 100 g bazilika
  • 2 ēd. k. koriandra (malta vai sēkliņās)
  • Sāls
  • Eļļa

Pagatavošana

180 min.
  1. Uzkarsē katlā ielieto eļļu (apm. 700 g) līdz sāk parādītes balti dūmiņi. Tad katlā ievieto liellopa vai jēra gaļu pēc izvēles. Parasti liek gaļu, kas ir ar kauliem, piemēram, ribiņas u.c., bet es izmantoju gaļu bez kauliem, jo tā vizuāli uz šķīvja izskatīsies labāk, bet ar kauliņu tā būs garšīgāka. :)
  2. Pa porcijām (apm. pa 1 kg) gaļu apcep līdz tā ir zeltaini brūna. Apcepto gaļu izņem, mazliet pagaida, kad eļļa atkal uzkarst, un katlā atkal ievieto jaunu porciju svaigās gaļas (Uzbeki gaļu neapcep, bet svaigu gaļu ievieto aukstā ūdeni un tad sāk vārīt, lai zupa būtu caurspīdīga). Es gaļu apcepu, jo uz šķīvja tā vizuāli labāk izskatās.
  3. Kad gaļa ir apcepta, katlā pielej ūdeni un pieliek 2 ēd. k. sāls, lai ātrāk parādās gaļas putas, kuras, protams, ir jānosmeļ ar putu karoti.
  4. Iepriekš apcepto gaļu vāra uz "lēnas" uguns apm. 90 min., pievieno 2 gab. lielus, veselus burkānus, 2 gab. veselus, lielus sīpolus, veselus čillī piparus, veselas ķiploku galviņas, zaļumus (apm. 100gr. kinzu, apm. 200 gr. pētersīļus, apm. 100 gr. baziliku), 2 ēd.k. maltu vai sēkliņās koriandru (pēc izvēles), lai vāroties gaļai veidojas patīkama samtaina garša.:) (Uzbeki kinzu un pētersīļus šai zupai nepievieno.) Cik, ko pievieno, ir atkarīgs no zupas daudzuma, kādu gatavojat, un garšas gaumes. Es 40 porcijām pievienoju 10 gab. veselas ķiploku galviņas, 5 gab. sasmalcinātas ķiploku daiviņas, 8 gab. veselus čillī piparus ar nogrieztiem galiņiem un 2 gab. sasmalcinātus čillī piparus, lai zupa ir pikantāka.
    Iepriekš apcepto gaļu vāra uz "lēnas" uguns apm. 9...
  5. Kad gaļa ir vārījusies kādas 60 min., pievieno tomātu pastu apm. 200 g un svaigus tomātus apm. 200 g sagrieztus kubiņos.
    Kad gaļa ir vārījusies kādas 60 min., pievieno tomātu pastu...
  6. Kad gaļa ir vārījusies apm. 90 min., tad izņem ārā veselos sīpolus, burkānus, ķiplokus un čillī piparus, bet, ja zupiņu gribas pikantāku, tad čillī piparus var atstāt katlā.
    Kad gaļa ir vārījusies apm. 90 min., tad izņem ārā veselos s...
  7. Pēc tam pievieno apm. 2 kg. burkānu.
    Pēc tam pievieno apm. 2 kg. burkānu.
  8. Kad burkāni ir pavārījušies kādas 10 min., pievieno apm. 2 k. sīpolu, sagrieztu pusgredzenos.
    Kad burkāni ir pavārījušies kādas 10 min., pievieno apm. 2 k...
  9. Kad sīpoli ir vārījušies kādas 10 min., pievieno apm. 1,5 kg sagrieztas paprikas.
    Kad sīpoli ir vārījušies kādas 10 min., pievieno apm. 1,5 kg...
  10. Pievieno sāli pēc garšas un vāra vēl kādas 30 min. uz lēnas uguns.
    Pievieno sāli pēc garšas un vāra vēl kādas 30 min. uz lēnas...
  11. Pa to laiku sagatavo krējuma mērcīti un sarkanos sīpolus ar zaļumiem.
    Pa to laiku sagatavo krējuma mērcīti un sarkanos sīpolus ar...
  12. Krējumam pievieno sasmalcinātu ķiploku, sasmalcinātu sarkano sīpolu, sasmalcinātu pētersīli, sasmalcinātu čilī piparu, sāli un visu to samaisa.
    Krējumam pievieno sasmalcinātu ķiploku, sasmalcinātu sarkano...
  13. Beigās gaļu ņem ārā. Zupu lej šķīvī un pasniedz viesiem.
  14. * Izņemto gaļu var pasniegt kā otro ēdienu ar svaigiem dārzeņiem, krējuma mērcīti, vārītiem vai vārīti apceptiem kartupeļiem pēc izvēles.
  15. Labu apetīti!
Recepti laboja: Receptes.lv šefpavārs

Komentāri

Profila foto
Grāpītis, Receptes.lv šefpavārs 2017. gada 18. septembris 13:13
Kristīne, visticamāk tomāti ir paredzēti zupas biezināšanai un garšai. Ilgstoši vāroties, tie zupu padarīs biezāku un garšu piesātinātāku.
Kristīne Dzirne - Dzirnis 2017. gada 16. septembris 18:05
Paldies par recepti! Un kāpēc tomāti jāliek pirms burkāniem?
Andris 2012. gada 22. novembris 13:50
Sākumā lieku lielus nesagriestus burkanus un pēc tam ņemu ārā, laika posmā kad vārās(sutinās)gaļa, gaļa saņem maksimāli daudz garšas ninanses arī no burkaniem. Tā kā pamat burkāni ir sagriezti diezgan smalki, un kopā ar gaļu vārās kādas 30min.tad gaļa nesaņem no burkaniem tik daudz cik tie varētu dot.

Pievienot komentāru

Pievienot komentārus var tikai autorizēti lietotāji.

Autorizēties

Jaunumi

Skatīt vairāk

Jaunākās receptes

Zupas