Zefīra kūka

2005. gada 7. maijs
Foto: Ilze
Pagatavošana
120 min
1. Olas kārtīgi saputo ar cukuru, līdz iegūst gaiši dzeltenu un čauganu masu. Miltos iemaisa sodu. Olu-cukura masai pa nelielām daļām sijā klāt ar sodu sajauktos miltus. Pēc katras daļas piesijāšanas masu kārtīgi samaisa ar mikseri. Apaļo tortes veidni iesmērē ar eļļu vai sviestu un izkaisa ar miltiem. Sakarsē cepeškrāsni līdz 175 grādiem. Sagatavotajā tortes veidnē lej kūkas masu un izlīdzina tā, lai ārmalas ir nedaudz biezākā slānī. Cep 35 - 40 minūtes. Gatavo kūku izgāž uz koka dēlīša un pārsedz ar dvieli un ļauj atdzist vismaz dažas stundas. Atdzesētu kūku pārgriež gareniski divās plātnēs. Saputo saldo krējumu ar cukuru (cukuru pievieno pēc garšas).Iegūto masu sadala 3 daļās. Pirmajā daļā iecilā 200ml ievārījuma, Otrajā daļā iecilā banānu masu (banānus, kas sasmalcināti putriņā ar dakšiņu), Trešo daļu liek ledusskapī (to izmantos garnēšanai). Aukstā ūdenī uzbriedinātu 1/2 želatīna notecina un izkausē ūdens peldē un pievieno saldā krējuma-ievārījuma masai, (želatīnu kārtīgi iemaisa). Sagatavotās masas liek vēsumā līdz tā sāk biezēt (kā biezs jogurts). Zefīram nogriež "jumtiņus" (~1/3daļu). Izklāj tortes formu ar pārtikas plēvi un apakšā liek vienu no kūkas plātnēm. Ielikto kūkas plātni plānā kārtiņā apziež ar brūkleņu vai dzērveņu ievārījumu un tam uzlej ~0.5-1cm biezu kārtiņu putukrējuma-ievārījuma masas. Putukrējuma masai virsū kārto zefīru šokolādē. Kad zefīrs sakārtots, tam pārlej pāri atlikušo putukrējuma-ievārījuma masu un virsū uzliek otru kūkas plātni. To visu iznes vēsumā, lai sastingst. Otro kūkas plātni arī pārziež plānā kārtiņā ar ievārījumu. Tāpat kā pirmo masu - sajauc ar želatīnu un tur vēsumā līdz sabiezē. Šo masu pārlej otrai kūkas kārtai. Kūku liek vēsumā, lai sastingst. Sastingušu kūku garnē ar atlikušo putukrējumu, dzērvenēm un zefīra šokolādē "jumtiņiem". Pārtikas plēvi ap kūkas plātnēm vēlams aplikt tā, lai putukrējuma masa nepārlīst pāri malām, bet paliek uz kūkas plātnēm.
Uz augšu