Maize

2012. gada 3. aprīlis
Foto: Nataša Rogova
Pagatavošana
120 min
1. Ņem pusi piena, uzsilda un izšķīdina tajā raugu ar pusi cukuru. Otru pusi pienu arī uzsilda un izkausējam tajā sviestu.
2. Olu viegli sakuļ ar sāli un atlikušo cukuru. Savieno abus piena maisījumus, iemaisa olu. Pievieno miltus ar kurkumu.
3. Samīca mīklu un liek ieeļļotā traukā, ko apsedz ar pārtikas plēvi.
4. Raudzē siltā vietā ~1 stundu, līdz mīkla dubultojas apjomā.
5. Izrullē mīklu taisnstūrī, izmērs būtībā atkarīgs no formas izmēra ko izmanto. Es izrullēju 40cm* 17cm. lielā taisnstūrī.
6. Sagriež mīklu vertikāli 8 gabaliņos. Sanāk 8 gabaliņi 17cm gari un 5 cm plati. Tas tā aptuveni.
7. Ņem 30g sviesta vai margarīna un izkausē. Katru mīklas gabaliņu apsmērē ar izkausētu sviestu.
8. Tālāk saloka kā bildēs rādīts ārējās maliņas līdz vidum, apsmērējam atkal ar sviestu un tad uz pusēm. Bet būtībā jau locīšanas veids pēc katra vēlēšanās.
9. Kad visi gabaliņi apsmērēti un salocīti,kārtojam tos cepamtraukā,kas iesmērēts ar sviestu.Mīklas gabaliņus liekam ar atvērto maliņu uz leju. Apsedz un liekam siltā vietā uz 30 minūtēm.
10. Pēc tam, kad mīkla vēlreiz uzrūgusi, apsmērē ar atlikušo sviestu un cep ~180 grādos ~20 minūtes, līdz maize skaisti brūna. Pagaida līdz maize nedaudz atdziest un tad var izņemt no formas.
11. Šī maize svētku galdā, manuprāt, iederas pat ļot labi, gan pēc neparastās formas, gan pēc krāsas un beigās jau ar maigo, neparasto garšu!
12. Maize sanāca ar maiga,pūkaina,mīksta ar viegli kraukšķīgu garoziņu.
13. Vienkārši gards kumosiņš!
14. Labu apetīti!
Uz augšu