Armēņu maize

2012. gada 17. marts
Foto: Nataša Rogova
Šī ir tradicionāla Armēņu maize-Matnakash.

Izlasot sastāvdaļas šķitīs,ka nekā īpaša,nekā atšķirīga šeit nav un tā arī ir.Sastāvdaļas pavisam parastas,kā jau daudzām maizes receptēm.
Noslēpums ir raudzēšanā un mīklas mīcīšanā.
Pagatavošana
180 min
1. Siltā ūdenī izšķīdina raugu, cukuru, pievieno sāli un miltus. Mīca mīklu, lai nepārcenstos ar miltiem,i k pa laikam rokas nomazgā ausktā ūdenī un iesmērē ar eļļu. Mīklu jāmīca kārtīgi un ilgi, jo ilgak, jo labāk. Tas varētu būt ~20 min.
2. Kārtīgi izmīcīto mīklu liek ieeļļotā traukā, pārsedza ar pārtikas plēvi un liek siltā vietā uz 1 stundu, līdz mīkla dubultojas apjomā.
3. Pēc stundas mīklu vēl izmīca un liek vēl raudzēties, šoreiz uz 30 minūtēm. Mīkla būs uzrūgusi tik pat kā pirmajā reizē-dubultojusies apjomā.
4. Otrreiz uzrūgušo mīklu vēl kārtīgi izmīca un izveido apaļu vai ovālu formu. Ar pirkstu galiem saspaida, izveidojot maizei bedrītes.
5. Apsedz ar dvieli un atstāj uz 20 minūtēm. Pēc ilgās raudzēšanas un mīcīšanas, beidzot maize gatava cepšanai.
6. Maizi var apsmērēt ar viegli sakultu olu, vai vienkārši sanitrina to ar aukstā ūdenī iemērcētām rokām.
7. Cep iepriekš uzsildītā cepeškrāsnī ~ 220 grādos ~20 minūtes līdz garoziņa skaisti brūna.
8. Uzcepto maizi liek zem dvieļa atdzist. Maizīte ir ar krauksķīgu garoziņu un porainu mīkstumu.
9. Lai labi garšo!
Uz augšu