Pērtiķu maize (monkey bread)

3 1
Meklējot atbildi kāpēc tad šo maizi sauc par Pērtiķu maizi atradu divus variantus.

Viena versija esot tāda,ka šī maize līdzinās baobaba augļiem ko ir iecienījuši pērtiķi,bet otrs variants šīs maizes nosaukumam ir pavisam vienkāršs,šo maizi ēd laužot nost pa gabaliņam.

Sastāvdaļas

  • 1 /2 paciņa sausā rauga( vesela paciņa 11g)
  • 100 ml piens
  • 1 ola
  • 150 g skābais krējums
  • 1 ēd. k. cukurs
  • 1 tēj. k. sāls,bet būtībā sāls un cukura daudzums atkarīgs no tā kādu maizi cepam, saldu vai sāļu
  • 100 g sviests vai margarīns
  • Sezama sēkliņas apvilāšanai
  • 150 g siers, 50 g mīklā un 100 g pildījumā, bet var likt tikai mīklā
  • 300 g milti

Pagatavošana

180 min.
  1. 50 ml siltā pienā iemaisa raugu un 1 tēj. k. cukuru. Apsedz un ļaujam pacelties.
  2. Olu viegli sakuļ ar sāli, pārējo cukuru, atlikušo pienu, krējumu, rīvētu sieru. Pievieno pacēlušos raugu. Ber klāt miltus. Lēnām ber, mīca un skatās līdz mīkla vairs nelīp pie rokām.
  3. Ieeļļo trauku kur raudzēs mīklu, liek iekšā mīklu, apsedz trauku ar pārtikas plēvi un raudzē siltā vietā ap 1 stundu, līdz mīkla dubultojusies.
  4. No uzraudzētās mīklas veido bumbiņas maza mandarīna lielumā, bet izmērs aptuveni.
  5. Katru bumbiņu saplacināju, ieliku sieru un savēlu atpakaļ bumbiņu.
  6. Man sanāca 15 bumbiņas.
  7. Izkausē sviestu. Katru bumbiņu apvilā sviestā, tad sezama sēkliņās. Liek cepamtraukā. Atlikušo sviestu pārlej pāri mīklas bumbinām, kas jau cepamtraukā.
  8. Trauku ar bumbiņām liek maisiņā un siltā vietā uz 40 minūtēm.
  9. Pēc tam cep ~ 200 grādos 20-30 minūtes, līdz skaisti brūna mūsu maize.
  10. Maize ir ļoti maiga, mīksta, pūkaina. Viegli atdalās visas daļas, laužam un ēdam.
  11. Siera pildījuma vietā var likt ko vēlas, saldu un sāļu vai arī nelikt neko.
  12. Pērtiķu maize sanāca nudien varengarda.
  13. Pagatavošana nav sarežģīta,mīkla labi rūgst un nesagādā nekādas problēmas.
  14. Lai labi garšo!

Komentāri

Anita 2013. gada 28. novembris 17:43
Sastāvdaļās rakstīts 100 ml piena, receptē 50 ml.

Pievienot komentāru

Pievienot komentārus var tikai autorizēti lietotāji.

Autorizēties

Jaunumi

Skatīt vairāk

Jaunākās receptes

Konditoreja un maize