Sākums > Receptes > Konditoreja un maize

Pērtiķu maize (monkey bread)

2012. gada 15. marts
Foto: Nataša Rogova
Meklējot atbildi kāpēc tad šo maizi sauc par Pērtiķu maizi atradu divus variantus.

Viena versija esot tāda,ka šī maize līdzinās baobaba augļiem ko ir iecienījuši pērtiķi,bet otrs variants šīs maizes nosaukumam ir pavisam vienkāršs,šo maizi ēd laužot nost pa gabaliņam.
Pagatavošana
180 min
1. 50 ml siltā pienā iemaisa raugu un 1 tēj. k. cukuru. Apsedz un ļaujam pacelties.
2. Olu viegli sakuļ ar sāli, pārējo cukuru, atlikušo pienu, krējumu, rīvētu sieru. Pievieno pacēlušos raugu. Ber klāt miltus. Lēnām ber, mīca un skatās līdz mīkla vairs nelīp pie rokām.
3. Ieeļļo trauku kur raudzēs mīklu, liek iekšā mīklu, apsedz trauku ar pārtikas plēvi un raudzē siltā vietā ap 1 stundu, līdz mīkla dubultojusies.
4. No uzraudzētās mīklas veido bumbiņas maza mandarīna lielumā, bet izmērs aptuveni.
5. Katru bumbiņu saplacināju, ieliku sieru un savēlu atpakaļ bumbiņu.
6. Man sanāca 15 bumbiņas.
7. Izkausē sviestu. Katru bumbiņu apvilā sviestā, tad sezama sēkliņās. Liek cepamtraukā. Atlikušo sviestu pārlej pāri mīklas bumbinām, kas jau cepamtraukā.
8. Trauku ar bumbiņām liek maisiņā un siltā vietā uz 40 minūtēm.
9. Pēc tam cep ~ 200 grādos 20-30 minūtes, līdz skaisti brūna mūsu maize.
10. Maize ir ļoti maiga, mīksta, pūkaina. Viegli atdalās visas daļas, laužam un ēdam.
11. Siera pildījuma vietā var likt ko vēlas, saldu un sāļu vai arī nelikt neko.
12. Pērtiķu maize sanāca nudien varengarda.
13. Pagatavošana nav sarežģīta,mīkla labi rūgst un nesagādā nekādas problēmas.
14. Lai labi garšo!
Uz augšu