Sākums > Receptes > Pamatēdieni

Pelmeņi "mēli var norīt"

2012. gada 14. marts
Foto: Nataša Rogova
Pagatavošana
120 min
1. Bļodā sajauc olu, sāli, cukuru, krējumu, eļļu. Izmaisa, pievieno ūdeni.
2. Ber klāt miltus. Sākumā 1 glāzi, bet pēc tam pa karotītei. Mīca mīklu līdz tā sāk atlekt no galda virsmas un rokām. Iesaku mīklas mīcīšanas procesa laikā nomazgāt rokas un turpināt mīcīt ar tīrām, šādi nepārcentīsimies ar miltiem un mīkla būs vajadzīgajā konsistencē.
3. Mīkla sanāk ellastīga, ja to paņem vienā rokā un tur karājoties, tad tā staipās.
4. Gatavo mīklu ieliek maisiņā un patur 30 minūtes istabas tempertūrā. Kad mīklu izņem no maisiņa, tā būs kļuvusi lipīga, bet nesatraucaties, tā tam jābūt. Pastāvot bez maisiņa tā atkal mazāk lips un būs viegli ar to strādāt.
5. Virsmu viegli nober ar miltiem,bet tiešām viegli. Rullē mīklu plānu, plānu līdz tā spīd cauri.
6. Ar glāzi izspiež aplīšus un liek bagātīgi pildījumu.
7. Tā kā mīkla ir ellastīga, tad to viegli ir lipināt ciet, kaut arī pildījums daudz. Salipina visus pelmeņus.
8. Es pildīju ar kartupeļu masu. Izvāra kartupeļus. Uz šo mīklas daudzumu ap 800 g kartupeļi. Samīca biezputrā. 2 lielu vai 4 mazākus sīpolus sasmalcina un apcep brūnus eļļā, nevis gaišus caurspīdīgus, bet brūnus cep.
9. Mīcītiem kartupeļiem pievieno ceptos sīpolus un 2 ēd. k skābo krējumu, izmaisa un siltu pilda pelmeņos.
10. Tieši siltu ir vieglāk sapildīt.
11. Uzvāra lielā katlā ūdeni, kam pievieno 1 tēj. k. sāls un sviestu vai eļļu ap 1 ēd. k. Liek pelmeņus un vār no uzpeldēšanas brīža 2 minūtes.
12. Bļodā ieliek sasmalcinātas dilles un sviesta pikuci. Vārītos pelmeņus liek šajā bļodā.
13. Pelmeņi ir vienkārši dievīgi,gan tā mīkla,gan arī pildījums.
14. Labi garšo kā silti,tā arī auksti.
15. Maza piebilde,krējums pie šiem pelmeņiem nav nepieciešams ēdot, jo tā brīnumainā garša būs aizēnota.
16. Sanāca pie 60 pelmeniem,i zmērs kā veikala standarta pelmeņi.
17. Jāpiemin, ka gatavošanas laiks nav nemaz tik ilgs, aizņēma tik pat daudz laika kā jekuru citu pusdienu gatavošana.
18. Lai labi garšo!
Uz augšu