Belemas smalkmaizītes

2012. gada 19. februāris
Foto: Laila Ludborža
Recepte ir piemērota skaistām sestdienas vai svētdienas pēcpustdienām, nekur nav jāsteidzas un kad visi ir mājās lai palīdzētu tikt galā ar daudzajām darībām.
Ja nevēlas visu mīklu izcept vienā dienā, to sasaldētu var uzglabāt aptuveni vienu mēnesi.
Pagatavošana
180 min
1. Mīklas pagatavošana. Sajauc miltus, sāli un ūdeni, līdz veidojas mīksta un viendabīga mīkla, kas nelīp pie rokām vai pie trauka.
2. Darba virsmu pārklāj ar miltiem, izlīdzina mīklu, veidojot kvadrātu , pārkaisa to ar miltiem un ļauj tai atpūsties aptuveni 15 minūtes.
3. Izrullē mīklu, pārliecinoties, ka tā nelīp pie darba virsmas. Divas trešdaļas no mīklas nosmērē ar vienu trešdaļu sviesta.
4. To mīklas trešdaļu, kas ir bez sviesta, pārloka pāri tai daļai, kas ir ar sviestu un tad pārloka pāri ietaukoto trešdaļu. Veidojas piecas kārtas: mīkla, sviests, mīkla, sviets, mīkla.
5. Sākot no viena stūra, mīklu piespiež ar rokām tā, lai neveidojas gaisa kabatiņas, kas iespējams radušās.
6. Mīklu izullē tikpat lielu cik sākumā un atkārto pārklāšanu ar sviestu un pārlocīšanu pa trešdaļām (var to darīt arī vienreiz, bet tad mīkla būs ne tik drūpoša).
7. Pēc tam mīklu izrullē un ieziež ar atlikušo sviestsu.
8. Ņem mīklas vienu malu un rullē to virzienā prom no sevis veidojot stingru desiņu. Mīklas desu pārgriež uz pusēm, katru atsevišķi ietin pārtikas plāvē un liek uz divām stundām atdzesēties.
9. Gatvao pildījumu. Vidēji lielā bļodā ieber miltus, pievieno 50 mililitrus piena, un maisa līdz veidojas viendabīga masa.
10. Nelielā katliņā ielej ūdeni, pievieno cukuru kanēļa standziņu. Vāra, kamēr veidojas sīrups.
11. atsevišķā traukā sakuļ olu dzeltenumus.
12. Citā katliņā uzkarsē atlikušo tasi piena un maisot pievieno atlikušajam miltu maisījumam.
13. No cukura sīrupa izņem kanēļa standziņu un lēni lejot un strauji maisot pievieno miltu un piena maisījumam.
14. Pievieno maisījumam, pievieno vaniļas cukuru un sakultos olu dzeltenumus.
15. Iegūtā konsistence ir šķidra, bet smalkmaizīšu cepšanas laikā tā sabiezēs.
16. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 290 grādiem, vai ja to nav iespējams noteikt, līdz maksimālajam iespējamajam karstumam.
17. No ledusskapja izņem mīklu un izrullē. Ņem keksu veidnītes (neiesaku izmantot silikona, jo mīklu ir grūtāk ievietot) un tajās ieklāj izurllēto mīklu. Maizīšu sānus veido plānākus nekā apakšu.
18. Kad mīkla ieklāta katrā formiņā ielej pildījumu, aizpildot aptuveni 3/4. Cep līdz mīkla kļūst zeltaini brūna un pildījums sabiezējis - vidēji 10 minūtes. Nekādā gadījumā nevajadzētu ļaut smalkmaizītēm pārcepties, jo tad viducīši uzpūšas, bet pēc izņemšanas no plīts saplok un nav vairs tik smuki.
19. Kad maizītes gatavas, ļauj tām formā nedaudz atdzist un tad liek uz režģa. Maizītes dāsni pārkaisa ar pūdercukuru un kanēli.
20. Lai labi garšo!
Uz augšu