Sākums > Receptes > Pamatēdieni

Ziemassvētku ķiplokvista

2012. gada 12. janvāris
Foto: Zaika
Pagatavošana
180 min
1. Nomazgā vistu, iekšām jābūt izņemtām, vidum izskalotam, ja tā nāk izķidāta no veikala.
2. Notīra sīpolus, ķiplokus, sagriež daivās, traukā apjauc ar 2 ēd. k. medus un 3 - 5 ēd. k. sojas mērces (atkarībā cik asa), pievieno olīveļļas -ķiploku mērci - to vienmēr var turēt gatavībā ledusskapī un izmantot, gatavojot gardus sacepumus, mērces, ir īpaši pie makaronu ēdieniem un svaigajiem dārzeņiem. Recepte sekojoša: nelielā un varbūt jau patukšotā olīveļļas pudelē ieber smalki sagrieztu ķiploku, pievieno garšvielas svaigā vai kaltētā veidā: majorānu, dilli, pētersīli, raudeni, baziliku, timiānu, var iztikt tikai ar ķiploku. Viss atkarīgs no jūsu ģimenes iecienītajām garšām un pieejamajiem garšaugiem. Olīveļļa kļūst ļoti aromātiska un arī uzglabāt var ilgāku laiku, jo garšvielas iekonservējas (ar nosacījumu, ka nedrīkt turēt siltumā vai gaismā, jo tad var zaudēt savas vērtīgās īpašības. Šo eļļas pudeli es izmantoju gandrīz pie katra siltā ēdiena. Arī dārzeņu salātos kā saistvielu - veselīgi un gardi!
Foto: Zaika
3. Vistiņas punci pilda ar šo maisījumu (sīpoli, ķiploki, soja, olīveļļa), ar koka irbulīšiem sasprauž ādiņu uz vēdera, lai nebirst ārā, liek cepešpannā uz follija, kā arī var vienlaicīgi pievienot kartupeļus, tomātus, papriku, lai kopā sutinās un cepas. Vistiņu vēlreiz viegli pārlej ar olīveļļas mērcīti un rūpīgi apsedz ar folliju no augšas.
4. Uzkarsētā cepeškrāsnī 180-190 grādos cep apmēram stundu vai pat pusotru (atkarībā no tā cik liela vista, cik trekna). Ja šķiet, ka vistiņa tik pat kā gatava, tad noņem folliju, noziež vistiņas ādu pavisam nedaudz ar medu un ļauj karamelizēties vēl vismaz 20 - 30 minūtes. Jāskatās, lai medus nepārkaramelizējas- nepaliek melns. Kolīdz vistiņa ir zeltaini brūna un izskatās tik garšīgi, ka mute pieskrien pilna ar siekalām, tas ir signāls - gatavs! Ņem ārā un ēdam nost!

Labu apetīti!
Foto: Zaika
Uz augšu