Ziemassvētku piparkūku kūka

4 1
Kolekcijas: Veģetārās
Recepte radās nejauši, saliekot kopā produktus, kas bija iegādāti uz Ziemassvētkiem.

Sastāvdaļas

12 porcijas
  • 1 paciņas Selgas piparkūku cepumu
  • 2 olas
  • 200 g margarīna
  • Piparkūku garšviela 1 pac
  • Cukurs (pusglāze)
  • Rozīnes
  • Sasmalcinātu riekstu
  • Dzērveņu zapte
  • Dekoram- jebkas pēc gaumes, iespējām (ēdamie dekori, glazūras, svaigie augļi ar želatīnu, utt) manā gadījumā- 150-200g Marshmallow zefīriņi, glāze pūdercukura, bezē cepumiņi , pustējkarote kakao

Pagatavošana

180 min.
  1. Sadrupina un smalki sablenderē Selgas piparkūkas, katliņā izkausē margarīnu, rūpīgi nomazgā un aplej ar vārošu ūdeni kādā citā traukā rozīnes, ļauj tām uzbriest.
    Sadrupina un smalki sablenderē Selgas piparkūkas, katliņā iz...
  2. Cepumu drumstalām pievieno olas, cukuru, riekstus, piparkūku garšvielu un izkausēto margarīnu. Kā arī rozīnes, kolīdz tās ir uzbriedušas.
    Cepumu drumstalām pievieno olas, cukuru, riekstus, piparkūku...
  3. Rūpīgi izmaisa, klāj ietaukotā formā vai uz cepamā papīra, kā manā gadījumā.
    Rūpīgi izmaisa, klāj ietaukotā formā vai uz cepamā papīra, k...
  4. Cep 180-190 grādos , kamēr pārbaudot ar dakšiņu, plāts ir viscaur izcepusies.
  5. Ņem ārā, liek atdzesēties un cep nākošo formu. Man sanāca 2, bet biezas plāksnes.
  6. Kad plāksnes atdzisušas, starp tām bagātīgi klāj dzērveņu zapti (vēlams, vidēji skābu, bet ne pa visam- var apmaisīt ar cukuru. Vēl saldākam rezultātam, ja ir vēlēšanās, zapti var apjaukt 1:2 ar putukrējumu.
  7. Liek virsū spiedi (dēlīti un smagumu) un gatavo dekorus kūkas virsmai. Šoreiz nolēmu gatavot zefīru mastikas pārklājumu- baltu kā sniegs, bet sanāca neliela ķibele, tāpēc pievienoju ēdamkaroti dzērveņu zaptes suliņas (izkāsta, bez biezumiem), lai mastikas mīkliņu iegūtu rozā. Nelielai mastikas daļai pievienoju kakao un ieguvu šokolādes krāsas banti. (Mastika- Marshmallow zefīriņus ievieto uz 1 min mikroviļņu krāsnī traukā, kur vēl pievienota lāse augu eļļas un tējkarote citrona sulas. Pēc tam ar koka lāpstiņu masu mīca, vienmērīgi pievienojot pūdercukuru, kamēr masa vairs nav ķēpīga un lipīga, bet elastīga kā plastilīns. Lieku uz cepamā papīra, arī no augšas pārklāju ar papīru, veltnēju, pēc tam no izveltnētā izgriežu vēlamo formu gan bantei, gan kūkas pārklājumam) Arī bezē cepumiņus, kas bija palikuši pāri no meitiņas pirmās Ziemassvētku ballītes, izmantoju par dekoru. Bet par bezē recepti stāstīšu citā recepšu sadaļā ;))
  8. Pirms zefīra masas uzklāšanas, tortes augšējo malu un sānus vēlreiz bagātīgi ieziežu ar dzērveņu zapti, tad pārklāju un dekorēju. Gatavs! Priecīgus svētkus!
  9. Lai labi garšo
Recepti laboja: Receptes.lv šefpavārs

Komentāri

Pievienot komentāru

Pievienot komentārus var tikai autorizēti lietotāji.

Autorizēties

Jaunumi

Skatīt vairāk

Jaunākās receptes

Konditoreja un maize