Sākums > Receptes > Deserti

Gardumgardas gaišās Ziemassvētku piparkūkas

2012. gada 7. janvāris
Foto: Māris Žagars
Kas tad tie par Ziemassvētkiem bez piparkūkām.. ?! Tā nu vēloties ienest pārmaiņas un jaunas tradīcijas, arī mūsu ģimenē tika nolemts, ka šoreiz jācep pašiem. Kā? Pilns internets ar receptēm! Tur arī tā problēma - viena tāda, otra savādāka, vienā nenormāli daudz cukurs sagāzts, otrā mežrozīšu sīrups, trešajā vispār labi ja 3 vai 4 garšvielas tikai... Tika nolemts, ka jātaisa pēc iespējas veselīgāks un saprātīgāks rezumējums un te nu ir!
Pagatavošana
120 min
1. Katliņā apbrūnina 1/2 no paredzētā cukura daudzuma. Cukuram kļūstot brūnam un burbuļojot, maisa un pievieno apmēram 1/2 glāzi ūdens. Maisa, līdz sakususī cukura masa pilnībā izšķīdusi. Tad pievieno kļavu sīrupu (vai medu).
Foto: Māris Žagars
2. Pievieno sviestu un atlikušo cukuru.
Foto: Māris Žagars
3. Pavāra līdz viss sakusis un samaisījies. Noņem no uguns un uzreiz iejauc 1/2 no paredzētā miltu daudzuma
Foto: Māris Žagars
4. Nedaudz atdzisušajā masā, kas uz šo brīdi izskatās aptuveni tā:
Foto: Māris Žagars
5. iemaisa iepriekš proporcionāli sadalītu un kopā sajauktu garšvielu maisījumu.
Foto: Māris Žagars
6. Pievieno arī saputotas olas un ar atlikušo miltu daļu sajaukto cepamo pulveri. Visu ar rokām rūpīgi samīca.
Foto: Māris Žagars
7. Mīca kamēr mīkla kļūst spīdīga un gluda. Tālāk ietin to pārtikas plēvē un liek ledusskapī vismaz uz 24h, lai visas garšas savelkas.
Foto: Māris Žagars
8. Kad pagājušas 1-3 diennaktis, ņem mīklu laukā un izveltnē apmēram 2 mm biezumā, kā arī izspiež formiņas.
Foto: Māris Žagars
9. Liek uz pannas, atstājot atstarpi (jo mīkla mazliet plešas), apsmērē ar sakultu olu un cepam 5-10 min. 170-200 grādos jau iepriekš uzsildītā cepeškrāsnī.
Foto: Māris Žagars
10. Cepšanas temperatūra pamatā lielākajai daļai konditorejas izstrādājumu ir 180 grādi, taču šī pagatavošanas daļa atkarīga no Jūsu krāsns īpašībām. To visu ņemot vērā, ieteicams sekot līdzi cepšanas procesam un vajadzības gadījumā pannu apgriezt, lai visi uz tās atrodošies cepumi izcepas vienmērīgi. Jo temperatūra ir augstāka, jo mazāku laiku jācep. Sekojam, lai pirms piparkūkas izņemam no krāsns, tās jau nebūtu kļuvušas cietas. Tām jābūt puslīdz mīkstām, jo cepumi sacietē pēc tam.
11. La voila, mums ir gardumgardas gaišās Ziemassvētku piparkūkas mājas versijā!
12. P.S.
13. Ar garšvielām var variēt, ievērojot galvenās proporcijas un katras garšvielas nozīmi. Piemēram, vaniļas cukurs dos rūgtumu. Oriģinālā kļavu sīrupa vai medus vietā varat lietot arī lētāku alternatīvu - sīrupu ar kļavu sīrupa garšu "Lyle's Golden syrup" (izmantots šajā fotoreceptē) vai iesala ekstraktu. Citādas (bet ne sliktākas) sanāks pēc šādas pat receptes arī no rudzu miltiem pagatavotās pikarkūkas. Tieši šīs garšvielu un cepšanas variācijas padarīs Jūsu piparkūkas īpašas un neatkārtojamas, jo tādi taču ir arī paši Ziemassvētki - katram īpaši un savādāki.
14. Labu apetīti!
Uz augšu