Medus kūkas recepte

2012. gada 4. janvāris
Foto: Nataša Rogova
Gribas arī teikt, lai nesatraucaties, ja gadījumā pirmajā reizē nesanāca ideāli vai ka plānojāt,j o arī es šo kūku, kad gatavoju pirmo reizi neizdarīju visu tik labi. Man sanāca nevis skaisti brūna, bet bāli brūna un bija mazliet sausa, bet toties, kad gatavoju jau nākama reizē es to visu ņēmu vērā un sanaca jau daudz, daudz labāk. Ta kā mēs mācamies tikai tanī brīdī, kad mēģinam,g atavojam un nebaidamies no neveiksmēm.
Pagatavošana
180 min
1. Katliņā liek pienu, medu, cukuru un sāli. Uz mazas uguns silda, maisa līdz cukurs ir izkusis. Tad pievieno margarīnu un maisot gaida līdz izkūst.
2. Pievieno sodu un uz lielas uguns maisa kādas 5 minūtes, līdz veidojas brūnas krāsas masa, līdzīgi kā gotiņas masa, bet vēl daudz tumšāka. Šajā posmā viss atkarīgs cik brūna būs gatavā medus kūka. Jo vēlāk liekot klāt miltus masa paliek gaišāka. Tādēļ ļoti svarīgi šajā brīdī nogaidīt, lai paliek tik tumša masa kā bildē.
3. Tad noņem no uguns un maisa līdz nedaudz atdziest. Kad atdziest, iemaisa pa vienai olai, rūpīgi maisa. Liek klāt miltus.
Foto: Nataša Rogova
4. Mīkla sākumā ir mazliet lipīga,bet galvenais, lai var izveidot mīklas bumbu. Nepārcenšas ar miltiem, lai gatavā kūka nav sausa.
5. Liek maisiņā un atstāj uz 20 minūtēm, lai milti uzbriest.
6. Mīklu sadala 6 bumbiņās, tad būs 6 kārtas, bet var sadalīt arī vairāk un mazāk daļās. Labāk jau tomēr mazāk daļās, lai zemāka kūka,l ai krēmam viegli iesūkties.
7. Ņem vienu mīklas bumbiņu un izrullē, uzliek sķīvi pēc kura izgriež kūkas formu. Atgriezumus iemīca pie pārējās mīklas, bet izrullēto mīklas ripu sadursta ar dakšiņu, lai tā nepiepūšās.
Foto: Nataša Rogova
8. Liek cepties 200 grādos uz 10 minūtēm, varbūt pat ātrāk uzcepas.
9. Tā izcep visas kārtas. Katra nākamā ripa jau cepas mazāk kā 10 minūtes. Tikko ceptas ripas ir cietas, tam tā jābūt. Tās paliks mīkstas, kad iesūksies krēms.
10. Uz šo kūku būs nepieciešams 1,5 litri skābais krējums ko puto ar 1-2 glāzēm cukura, cik nu saldu kuršs vēlas.
11. Skābo krējumu puto ar cukuru līdz cukurs izkūst, tad krējums paliek jau spīdīgs, vēlāk paliek krēmīgs un stingrs un palielinās apjomā gandrīz divas reizes. Ja tomēr krējums ir par šķidru, tad var pievienot kādu tējk. uzbriedināta želatīna.
12. Katru ripu bagātīgi apsmērē ar skābā krējuma krēmu, ļauj mazliet ievilkties un tad kārto vienu uz otras. Apsmērē malas un dekorē kā vēlās. Visvienkāršāk būs apbērt ar riekstiem.
Foto: Nataša Rogova
13. Liek kūku ledusskapī un aizmirst par to kā minimums uz 12 stundām, jo ilgāk kūka stāvēs,j o gardāka būs. Ideāli ir 24-36 stundas.
Foto: Nataša Rogova
14. Lai labi garšo!
Uz augšu