Sākums > Receptes > Zupas

Mājas frikadeļu zupa

2011. gada 20. novembris
Foto: Ilzhh
Pagatavošana
80 min
1. Frikadeļu zupas receptes ir daudz un dažādas, katra saimniece to gatavo "pa savam". Vēlējos piedāvāt savas māmiņas versiju par klasisku frikadeļu zupu, kā arī dažus "knifiņus" par to, kā padarīt buljonu dzirdāku un pašu zupu mazāk taukainu.
2. Jau iepriekš brīdinu, ka šāds zupas daudzums ir domāts kādiem 10-12 ēdajiem, tāpēc proporcionāli savām vajadzībām varat izvēlēties mazāk/vairāk produktu.
3. Bļodiņā saliek baltmaizi, kurai nogriezta garoziņa, aplej ar aukstu ūdeni, tā lai visa maize būtu slapja.
Foto: Ilzhh
4. Lielākā bļodā liek malto gaļu (ja ir vēlēšanās, to var vēlreiz izmalt cauri ar gaļas mašīnu). Tālāk maļ gaļas mašīnā sagrieztus sīpolus un izmērcēto baltmaizi, kurai pirms malšanas ar rokām nospiež ūdeni (tā nedrīkst būt piloši slapja, jo tad frikadeles sanāks putrā!!). Vēl klāt pievieno 1 olu un garšvielas - sāli, maltos piparus, var Vegetu pēc patikas. Visu samaisa tā, lai izveidotos vienmērīga masa.
Foto: Ilzhh
5. Lielā katlā ielej ūdeni (līdz pusei) un uzvāra!
6. Ar mitrām rokām (tādā veidā frikadeles tik ļoti nelīp pie rokām) veido frikadelītes un liek verdošā ūdenī. Frikadeļu lielumu var izvēlēties pēc savas patikas. Kad visas frikadeles uztaisītas un ieliktas ūdenī, ļauj pavārīties aptuveni 10-15 minūtes, atkarība no frikadeļu lieluma.
Foto: Ilzhh
7. Šeit nonāk pie svarīgas lietas, kura jāievēro, ja vēlas, lai buljons būtu pēc iespējas dzidrāks. Kad frikadeles ir pavārījušās, tās izņem ārā no ūdens, ieliek citā katliņā un visu buljonu caur sietiņu arī pārlej tajā pašā katliņā, kur ir pārliktas frikadeles. Jo smalkāks ir sietiņš, jo labāk. Tādā veidā atbrīvojamies no novārītajām tauku plēksnītēm, kas veidojās no maltās gaļas. Mazliet lielāka ņemšanās kā parasti sanāk, bet rezultāts noteikti ir tā vērts.
8. Dārzeņi:
9. - kartupeļus sagriež smalkās strēmelītēs un caurdurī noskalo nost tā saucamo kartupeļu cieti, jo ta arī var veidot zupu tumīgu.
Foto: Ilzhh
10. - burkānus sarīvē uz rupjās rīves.
Foto: Ilzhh
11. Dārzeņus pievieno frikadelēm zupas ūdenī, klāt piemet 3 lauru lapas un kādus 10 nesaberztus melnos piparus. Tāpat uzreiz var piebērt nedaudz sāli un Vegetu, jo tad kartupeļiem un burkaniem būs sava garšiņa un tie nebūs pliekani. Ja gribās, var pieliet vēl ūdeni, lai zupu uztaisītu šķidrāku (tas pēc vēlēšanās). Tam visam ļauj vārīties kādas 30 min vai kamēr dārzeņi ir mīksti.
Foto: Ilzhh
12. Zupai pēc garšas pievieno garšvielas - sāli, Vegetu un man personīgi patīk zaļumi - dilles, pētersīļi.
13. Ēd ar vai bez krējuma.
Foto: Ilzhh
14. Labu apetīti! :)
Uz augšu